Tippek a kávézacc hasznosítására

Reggel: az óra csörög, korán van, álmos szemek néznek vissza a tükörből, már elkészült a lista a fejekben, hogy mit is kell aznap megcsinálnod, lélekben próbálod aznapra összeszedni magad. Ilyenkor a legtöbb ember kávéval indítja a napot.
Én nem szeretem a kávét, azonban nagyon alacsony a vérnyomásom, így szinte muszájból iszom.

Már évekkel ezelőtt utánaolvastam, hogy a sok felgyülemlő kávézaccot (hivatalosan forrázási maradékot) mire tudnám használni, azon kívül hogy a kukába dobom. 2 éve pedig már tudom, hogy a lehető legrosszabb amit ezzel a "hulladékkal" tehetnék, az hogy a kommunális szemétbe teszem.

A KSH adatai szerint az egy főre jutó kávéfogyasztás éves szinten átlagosan 2,61 kg/év (1970-2015), 2015-ben 2,3kg/év. A kávéfogyasztó felnőtt lakosságot nézve (a teljes lakosság kb. 80%-a), ez napi minimum 1 csésze kávét (7g/kávé) jelent.
A kávé elfogyasztása után fennmaradó kávézacc is kb. 6-7g/adag. Azaz éves szinten átlagosan a felnőtt lakosság több mint 20 millió kg (20.000 tonna) kávézacctól szabadul meg valamilyen módon!
A kávézacc felhasználási lehetőségeinek tárháza igen széles, az egyszerű háztartási
felhasználástól a bonyolultabb technológiát igénylő alkalmazásokig (pl. az autópályákról lemosódó
csapadékvíz tisztításánál is megoldás lehet).

A kávézaccnak semleges a pH értéke, így a talajt nem fogja lényegesen savasítani. Azonban a kávézacc alapvető tápanyagokat biztosít a növényeknek, mivel tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nitrogént és ként. Szén/nitrogén aránya magas, ezáltal gyorsan lebomlik a komposztálás során. A kávé főzésével a vízben nem oldódó összetevők többsége, köztük az olajok
lipidek, trigliceridek, és zsírsavak, a kávézaccban maradnak. A kávézacc mérsékli talajhőmérséklet és növeli a talaj vízmegtartó képességét, a talaj kevésbé szárad ki, azaz hasonlóan működik mint a mulcsozás. A kávézacc továbbá megköti a növényvédő szereket és bizonyos nehézfémeket (például
kadmium). A kévézacc tele van antioxidánsokkal is.

A fentieket figyelembe véve (amelyek tudományos anyagokból szedtem össze), lehet valós alapja annak a sok tippnek, amikkel a neten találkozhatunk.
Íme 17 ötlet a háztartásban keletkező kávézacc felhasználására, bár ezek nagy részét én még saját magam nem próbáltam ki, de hamarosan sort kerítek rá:


 1. Kiváló kiegészítő tápanyag virágföldbe keverve. Érdemes a kávézaccot belekeverni, mert szabad levegőn könnyen penészedik.
 2. Enyhén savanyítja a talajt, ezért az ilyen típusú növények (pl. hortenzia, rhododendron) kiváltképp kedvelik.
 3. Gazdag nitrogénben, ezért a gyepre szórva is hatékony természetes növényi tápanyag.
 4. A kávézacc komposztálható, magas nitrogéntartalma miatt kifejezetten értékes eleme a komposztnak. Segít a hő létrehozásában és fenntartásában, valamint a komposzt nedvességtartalmának kezelésében.
 5. Bár tudományosan nincs igazolva, de a tapasztalatok szerint a csigák messzire elkerülik a növényeket, ahova kávézaccot szórunk.
 6. Semlegesíti a szagokat, így akár egy tálkában a hűtőszekrénybe is tehetünk. Ha az edények átvették a bennük tárolt ételek szagát, fel kell tölteni őket vízzel, majd beleszórni a zaccot, és állni hagyni.
 7. Idővel a bútorokat apró karcolások csúfíthatják el. Sötét bútorok esetén, a karcokat nedves kávézaccal bekenve át kell törölni egy puha törlőkendővel. A részecskék kitöltik a réseket, az olaj pedig lezárja őket.
 8. Konyhai súrolószerként is használható (a tisztítandó felületnek száraznak kell lennie).
 9. Tegyünk enyhén nedves kávézaccot a kandallóba. Ez megköti a hamut, így tisztításkor nem száll annyira a por.
 10. Mosogató lefolyójának folyamatos karbantartására is ideális, mivel a szemcsék letisztítják a fennakadó apró szennyeződéseket.
 11. Egy csipet kávézacc számos húsétel esetében egy kicsit intenzívebbé varázsolja az ízeket. Különleges füstös ízt ad például a sült húsoknak, ha sütés előtt átdörzsöljük egy kevés kávézaccal. Azonban fontos, hogy a kávézacc kesernyés ízét az étel is átveszi, ha túl sokat teszünk hozzá. 
 12. A kávézaccból könnyű természetes festéket készíteni. Tíz percig főzzük forró vízben, majd leszűrjük. Használható ruhák színezésére, húsvéti tojások festésére, vagy akár természetes hajbarnítónak is (hatása gyorsan lekopik!).
 13. Arcpakolásba, vagy a kéz bőrének radírozására, illetve több házilag elkészíthető kozmetikai termékhez is hatékony alapanyag a kávézacc. Recepteket a neten lehet találni.
 14. Mosogatószivacsot is készíthetünk kávézaccból: durvára őröltebb zaccot egy törlőrongyba csavarva és ezzel átdörzsölve az edényekre ragadt ételmaradékot. Az anyaggal így kíméletesen dörzsölhetjük le a foltokat, mert nem károsítja az edény felületét. 
 15. Hajkondicionáló, csillogóvá, dúsabb hatásúvá teszi a hajat, ha még samponozás előtt bedörzsöljük a vizes hajba, és aztán megmossuk. Alaposan le kell öblíteni.
 16. Kaliforniában egy vállalat (Back to the Roots) fő terméke a gombatermesztő zsák. A zsákot kávézaccal és gombacsírákkal töltik fel. 
 17. Kreatívkodásnál a felhasználandó papírt egyszerűen antikolhatjuk, régiessé varázsolhatjuk, ha víz és kávézacc elegyébe áztatjuk, majd lemossuk.

Ti kipróbáltátok már valamelyiket? Mik a tapasztalataitok? osszátok meg velem is!
Források: 
https://research.libraries.wsu.edu
www.ksh.hu
http://utakerthez.hu/
http://www.hazipatika.com
http://www.agraroldal.hu
http://kaveklub.reblog.hu
http://ecolounge.hu
http://www.uzletahalon.hu


Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek