Egyre többen felfigyelnek a hulladékminimalizálásra!

2016 novemberében a Hulladékvadász hulladék témájú hírportál főszerkesztője, Szebenyi Péter felkért egy közös munkára, melynek keretén belül a Hulladékvadász oldalon egy önálló rovatot indítottunk Háztartásom Hulladék Nélkül címmel. Azóta minden szerdán újabb és újabb témákról írtam nektek.
Munkakapcsolatunk újabb szintre lépett amikor felkért egy személyes interjú elkészítésére. Az interjút (2017. július 19.) itt tudjátok elolvasni: Interjú a Háztartásom Hulladék Nélkül háziasszonyával, Tóth Andival.
Az interjú olyan sikeres lett a médiában, hogy azóta folyamatosan érkeznek hozzám a különböző megkeresések. Az egyik legizgalmasabb ilyen felkérésnek a Rádió 1 Balázsék című reggeli műsorában tettem eleget.
A rádióhallgatók talán tudják, hogy ebben a műsorban az egyik műsorvezető (Vadon János) kiemelkedik a többiek közül környezettudatosságával, így érthető volt a csapat lelkesedése a téma iránt. A műsorvezetők nagyon nyitottak, érdeklődőek voltak. Kiderült, hogy gyakorlatilag valamilyen szinten, de eddig nem tudatosan, mindannyian sokat tesznek azért hogy minél kevesebb hulladékot halmozzanak fel. Maximálisan egyetértettek azzal, hogy a lentről induló törekvések - mint az enyém is - jó példával szolgálnak a környezetünkben élő felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Bár körülbelül 15 percig tartott a beszélgetés, de még rengeteg mindenről szerettem volna velük beszélgetni. Szerettem volna kihangsúlyozni, hogy a szelektív szemét gyűjtés még csak félmegoldás. A cél az lenne, hogy a szelektív szemetesek tartalmát is csökkentsük. Jó lett volna megosztani velük pár apró trükköt, ötletet, amik egyszerűen, a kényelmünk felrúgása nélkül megvalósíthatóak, mint például a neylon zacskók lecserélése textil bevásárló táskákra, vagy a PET palackok használatának elhagyása. Szerettem volna még több konkrét példával is bemutatni, hogy én mit teszek, hogy csinálom, hogy érem el, hogy a hulladéktermelésem a töredékére esett vissza.

Amiért még külön örülök, hogy a hulladékvadasz.hu most megjelent illegális hulladék bejelentő applikációjáról is tudtam pár szót ejteni, ami Rákóczi Ferinek fel is keltette az érdeklődését. Sebestyén Balázs most szabadságon volt, de úgy tudom Diósdon lakik és a műsorban meg is említettem, hogy Diósdhoz kötődik a leggyorsabb bejelentés/megoldás is.

Bízom benne, hogy ez a beszélgetés felnyitotta nemcsak a műsorvezetők szemét, de a rádióhallgatókét és a többi médiáét is. Mindenesetre az nekem sokat jelent, hogy a Rádió 1 saját facebook oldalán is megosztotta röviden a műsorban elhangzottakat (az alábbi képre kattintva megtaláljátok):
Rádió 1 "Balázsék"
Ha esetleg valaki lemaradt a rádió műsorról, az a következő linken tudja a Rádió 1 archívumából visszahallgatni (engem 1h07 perctől hallhattok):
RÁDIÓ 1 ARCHÍVUM


Ha még több érdekességet szeretnél olvasni a témában, vagy akár saját tapasztalataidat szeretnéd megosztani, akkor keresd fel a Háztartásom Hulladék Nélkül facebook oldalát, vagy jelentkezz a Háztartásom Hulladék Nélkül facebook csoportomba.
Emellett megtalálhattok a pinteresten és a hulladékvadász önálló rovatában is.


Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek