Sampon és hajbalzsam

Több mint másfél éve álltam rá a hulladékmentes háztartás vezetésére. Azt gondolom, hogy több-kevesebb sikerrel.
Mindenképpen sikeres volt a sampon, tusfürdő és hajbalzsam flakonjainak kiiktatása az életünkből. De nem voltam könnyű helyzetben. A családtagjaim nehezen fogadták a különleges alternatív megoldásokat, mint például a szódabikarbónás hajmosás vagy szappanos tusolás. Mindannyian ragaszkodtak a habzó, és flakonból kitölthető állagú samponhoz és tusfürdőhöz.
Az első időszakban sokat kísérleteztem, különféle alapanyagokat vásároltam, kis kiszerelésben, amik elég komoly mennyiségű műanyag hulladék termeléssel jártak együtt. Végül megtaláltam azt tusfürdő és sampon receptet, ami az egész családot kielégítette, habzik, kellőképpen folyós, de nem zselé szerű (pl. a szappanból készített tusfürdők zselés állagát ki nem állhatták), bőrkímélő és természetes alapanyagokból áll.

Mára már minden alapanyagból nagy kiszerelést tartok itthon, így a sampon és tusfürdő használatából eredő hulladék termelésem minimalizálódott.
A következő lépés a hajkifésülő balzsam, mivel a lányom hosszú hajára, a hajmosásnak ez korábban is nélkülözhetetlen tartozéka volt.
Az egyik blogban akadtam rá az aloe vera alapú hajkifésülő spray-re, amit most kicsit átalakítottam, egy webáruház kedves és segítőkész tulajdonosának segítségével. A webáruházból (www.mosomami.hu) rendeltem Condihair nevű alapanyagot. Ez állagra olyan mint a szeletelt kakaóvaj. Arra gondoltam, hogy a balzsamot majd ezzel turbózom. Sajnos receptet sehol nem találtam hozzá, de Krisztina segített és a következő receptet készítettem el a mai napon, kiegészítve aloe vera géllel (ezt a saját növényemből nyertem ki).

A recept:
87,5g vizet 60 fokosra kell melegíteni. Hozzáadtam 2 g condihair-t, 1 teáskanál aloe vera gélt, 2 g olajat (én argán olajat és avokádó olajat tettem most bele), 5 g növényi-glycerint, 2 g cetil alkoholt, 0.5 g citromsavat, 1 g Rokonsal tartósítót, és 1 g Tejsavat. Az egészet kézi habverővel krémes állagúra kevertem, és addig hígítottam a desztillált vízzel amíg a nekem megfelelő állagot meg nem kaptam.  Illatnak eper illóolajat tettem bele.

Egy régi pumpás hajspray flakonba öntöttem, és már használható is. Hajmosás után használható, kimosni sem szükséges.

Krisztina tanácsa alapján addig hígítottam, hogy kényelmesen fújható legyen, de ha megtartjátok sűrűnek, akkor egy olyan hajbalzsamot kaptok, amit érdemes lemosni. Ki hogy kedveli jobban, úgy tudja használni.

Este pedig ki is próbáltam. Hát ez az igazi WOW érzés volt. Nagyságrendekkel jobban teljesített, mint a korábbi változat. Igaz a sima aloe verásnak nagy előnye volt, hogy szinte semmilyen különleges alapanyag nem kellett hozzá, Ehhez pedig be kell szerezni pár dolgot, hogy elkészíthető legyen. De azt kell hogy mondjam, megérte, mert pontosan úgy működött, mint amit régen használtam, még bolti "márkás" változatait. Befújtam a hajam, picit átdörzsöltem, hogy mindenhova jusson belőle. Aztán pillanatok alatt kifésültem. A hajszárítás is álom volt így, nagyon könnyen csúszott a hajkefe a hajamon. Másnapra is megmaradt a selymessége.

Nagyon elégedett vagyok, és nagyon köszönöm Krisztának, a mosomami webáruház üzemeltetőjének, a segítséget!

Leggyakrabban olvasott cikkek