18. nap - Válogass turkálókból!

A mai fogyasztói társadalomban, a trendek és a divat nyomására az emberek állandó késztetést éreznek arra, hogy vásároljanak, mindent, bármit, ruhákat is. A "fast fashion" égisze alatt készül ruhadarabok kizárólag ezt a vásárlói kört célozzák meg: ezek a ruhák trendik, divatosak, nem tartósak, többnyire hamar elkopnak, de egy divatszezont még éppen átvészelnek, majd kidobásra kerülnek, utána jöhet a következő szezon új kollekciója.

A szekrényeink a legtöbb esetben tele vannak ruhákkal, és ahogy a nőket ismerem (és ahogy magamon is megtapasztaltam a múltban), csak állnak a ruhásszekrény előtt, azon gondolkodva, hogy
 "nincs egy rongyom sem". 
Sajnos ezeknek a ruháknak a nagy része a hulladéklerakókban végzik.
Ráadásul a ruhaneműk, mint tömegcikkek gyártásáról már rengeteg tanulmány, cikk készült, hogy miért is nem jó.

 • A ruhaneműk gyártása komoly környezetterheléssel jár. A növényvédő szerek nagy részét a textilhez szükséges gyapot kapja, egy póló elkészítéséhez több mint 2500l víz szükséges.
 • A használt ruhák újrahasználata Magyarországon elég elhanyagolható, azaz nagyon kevés ruhánk kerül másodkézbe, illetve mi sem sűrűn vásárolunk használt ruhaneműt.
 • A Fast fashion ruhák gyártási helyei többnyire valamelyik fejlődő ország, ahol a gyártósoron dolgozó helyiek nem éppen a legegészségesebb környezetben dolgoznak.
 • A Greenpeace többször is vizsgálta a világmárkák ruháinak méreganyag tartalmát. Egy korábbi vizsgálat során egy sor veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák ruháiban és cipőiben. 

Fotó: doeeyedbelle.blogspot.hu
Mindezekre természetesen van megoldás:

 • Érdemes használt ruha boltokban vásárolni.
 • A ruhák legtöbbször újra és újra divatba jönnek, pici módosításokkal, így a régi strapabíró ruháinkon mindig lehet kicsit alakítani az aktuális divatnak megfelelően.
 • Azon ruhadarabok anyaga, amelyek hordásra már nem alkalmasak, egy kis kreativitással sok új hasznos vagy csak egyszerűen dekor termékeket készíthetünk magunknak.
 • Amennyiben feltétlenül új ruhát kell vásárolnunk, célszerű olyan fazont választani ami "örök darab", így nem lesz probléma a divat változásával. Ezeket mindig feldobhatjuk különféle trendi kiegészítőkkel.
 • A ruhák megfelelő mosásával sokat javíthatunk azok hordhatósági idején. Nem feltétlenül kell mindent ruházatot 1-1 hordás után azonnal a mosógépbe dobni.
 • Ha különleges, alkalmi ruhára van szükségetek, akkor pedig még inkább a használt ruha üzleteket javaslom, ahol általában egyedi, márkás, jó minőségű ruhákra lehet bukkanni, természetesen fillérekért.
 • Amennyiben olyan ruhát választasz, amely biopamut (öko-tex címkével ellátott) vagy bambusz anyagú, akkor már tettél valamit a környezetért, hiszen ezen növények termesztése nem igényel vegyszeres kezelést.Ne felejtsétek el! Nem csupán ruhát lehet másodkézből venni. Érdemes szétnézni helyi adok-veszek oldalakon, ha bármire szükségünk van a háztartásunkban.

Források:
www.humusz.hu
www.vous.hu
http://tudatosvasarlo.hu
http://doeeyedbelle.blogspot.huMegjegyzések

 1. De örülök, hogy másnak sem jelent problémát a másodkézből vett holmi! A környezetemben még mindig sok ember finnyog azon, hogy turiból vásárolok, színes kozmetikumot is legtöbbször másodkézből veszek használtan, ha tehetem mindenféle kozmetikumot így szerzek be. Szerencsére a szappant jobban szeretem, mint a tusfürdőt. Persze van még min változtatnom! És még csak most kezdtem bogarászni a blogot ;)

  VálaszTörlés
 2. En imadom a turikat, szinte minden cuccom onnan van, s egyediek, jobb minoseguek mint az ujak, nm csk az arak miatt szeretem, de a tudat is megnyugtat, hgy ha legalabb ily modon, de ujrahasznositok.

  VálaszTörlés
 3. En imadom a turikat, szinte minden cuccom onnan van, s egyediek, jobb minoseguek mint az ujak, nm csk az arak miatt szeretem, de a tudat is megnyugtat, hgy ha legalabb ily modon, de ujrahasznositok.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek