Fürdőszoba hulladék nélkül - 1. rész

Már többször írtam arról, hogyan lehetne minél jobban csökkenteni a hulladékot a háztartásunkban, illetve arról is volt már szó, hogy nálam ez eddig hogy működött, mi vált be, mi az ami itthon Magyarországon gond nélkül megoldható.

Most egy szerintem rendkívül nehéz esetről szeretnék írni. Ez pedig a fürdőszoba hulladékmentesítése. A téma elég szerteágazó, így több részben fogom vizsgálni a fürdőszobában használt cikkeket.
Ebbe a kategóriába elsősorban a kozmetikumokat és a higiéniai termékeket sorolom csak, hiszen a takarításról már egy másik bejegyzésben volt szó (http://zero-hulladek.blogspot.hu/2016/01/takaritas-hulladek-nelkul.html).

Ahogy ma ezen gondolkoztam, rájöttem, hogy mennyire nehéz is megoldani a fürdőszoba hulladéktalanítását.

A legegyszerűbb a WC papír:
A WC-be dobva lebomlik, esetleg komposztálható. De akár helyettesíthető is textillel, vagy aki megteheti bidét is használhat. Sőt tökéletes megoldás lehet a tisztálkodásra a zuhany vagy a fürdőkád is. Nálunk bidé nincsen, ráadásul mindenki előszeretettel használja a wc-be dobható, lebomló nedves WC papírtörlőkendőket. 
A WC papír vagy törlőkendő használatával tulajdonképpen így nem termelünk hulladékot. 
A gond itt is a csomagolás.
A WC papírból érdemes minél nagyobb kiszerelést vásárolni. A zacskóját felhasználhatjuk egyéb hulladék gyűjtésre.
A nedves törlőkendő csomagolása viszont semmire sem használható. Jelenleg nálunk ez jobb híján a szelektív hulladékgyűjtő zsákba kerül. Szerencsére nincs túl sok belőle, kb. 3 hetente szükséges új csomaggal bontanom.
Bea Johnson Amerikában újrahasznosított papírból készült WC papírt használ, amelyek egyesével papírba vannak csomagolva. Így egyáltalán nem keletkezik nála műanyag hulladék. Sajnos nem tudok róla, hogy létezne Magyarországon papírcsomagolású WC papír. Ha valaki talál ilyet kiáltson!

Egy viszonylag hasznos cikk a témában:
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-wc-papir

A termékteszt szerint, a vizsgált szempontok alapján, a legjobbnak a Profi Takarékos Toalett papír bizonyult. Sajnos még csak nem is hallottam sosem róla, és a neten sem találtam még egy fotót sem. Azt sem tudom, hol lehetne ilyet beszerezni. Igaz ez 1 rétegű papír, így lehet, hogy csak elkerülte eddig a figyelmemet, mert 2 vagy 3 rétegű papírt szoktam vásárolni.
Sajnos a teszt nem vizsgálta az Ooops termékeit. Mivel én az ára és a nagy kiszerelése miatt többnyire ezt választom, így érdekelt volna.


Forrás: pixaby.com

WC illatosító spray - Én egyáltalán nem használok ilyesmit (a kisebbik fürdőszobánkban nincs ablak, viszont van szagelszívó). Nekem mindegyik "büdös". Viszont ha elég gyakran tisztán van tartva a fürdőszoba, akkor szerintem nincs is rá szükség.
Bea Johnson házilag készített illatosítót az alábbiak szerint:
1 ek szódabikarbóna, 20-25 csepp illóolaj (levendula) és kb. 0,2l víz keverékét tölti egy spray flakonba.
Ha valaki kipróbálja, akkor kíváncsian várom a tapasztalatokat!

Azt érdemes figyelembe venni, hogy aki a mesterséges erős illatokhoz szokott, annak kell egy kis idő, amíg átáll az orra a természetes, és gyengébb illatokra.

A szódabikarbóna fontos eleme a házilag készített illatosítónak. Nagyon hatékonyan felveszi a kellemetlen szagokat, így akár kicsi vászonzacskóba a szemetes kuka mellé (már ha van ilyenünk ;) ), vagy a cipős szekrénybe is tehetünk belőle.

Nagyon sokan használnak (én erről is teljesen leszoktam, kb. 5 éve egyáltalán nem használok, előtte wc öblítő korongot vettem) WC illatosító és tisztító golyókat, rudakat, stb. Rengeteg műanyag hulladékkal jár, De természetesen erre is van egy hulladékmentes, házilag olcsón elkészíthető megoldás. Még nem próbáltam, de ezt biztosan kipróbálom a közeljövőben. 
Íme a recept (forrás: Lukrécia kencéi)
WC illatosító golyó:

  • 1 csésze mosószóda
  • 1 csésze citromsav
  • pici víz
  • 30 csepp borsmenta illóolaj
  • 30 csepp citrom illóolaj
  • 30 csepp levendula illóolaj
A mosószódát és a citromsavat keverd össze, add hozzá az illóolajokat, és spriccelj rá vizet, de csak nagyon óvatosan. Annyi vízzel dolgozd össze, amíg jól összeáll, és golyókat formálhatsz belőle. Hagyd száradni a kész golyókat, majd tedd őket jól záródó üvegbe, hogy megőrizzék illatukat. A használata nagyon egyszerű: dobd a wc-be, és hagyd pezsegni. Ezzel fertőtleníti és illatosítja is a mellékhelyiséget.

Borotva - Nekem egyértelmű, de lehet, hogy sokan az ár miatt nem gondolták még végig: Soha nem veszek eldobható borotvát, csak a tartós fajtát. Igaz nem olcsó, de a pengéi cserélhetőek, így évekig használható. A férjem bőre nem bírja az elektromosat, pedig az talán még tartósabb lehetne. A nagyszüleink korabeli pamacsos változat sem az ő világa, ebben hajthatatlan. Hulladék? Hát az van, bár ritkán, de ezt nem tudom kikerülni a jelenlegi tudásom szerint.
Forrás: pixaby.com
Azonban van egy másik cserélhető pengéjű borotva is, ami nekem nagyon szimpatikus. Szintén tartós, de nem műanyag, hanem fém. A pengéket nem a teljes fejjel együtt kell cserélni és kidobni, hanem kizárólag a penge részét. Ez még kevesebb hulladékot eredményezne. Ez sem olcsó, de ezzel teszek majd egy próbát, és ha az uramnak nem válik be, akkor használom majd én.
Forrás: pixaby.com


Borotva hab - Nálunk ez is kényes kérdés, mivel a férjem bőre eddig még csak egyetlen borotva habtól (azaz géltől) nem vörösödött be, ez pedig a Gilette gél-je. A hulladék csökkentésre két utat találtam,a mi Magyarországon kivitelezhető. Az egyik a szappan, ami sokfelé kapható. Na erre tuti nem tudom rávenni a férjemet :) A másik pedig a házilag készíthető borotva hab. Ebből a neten található pár recept. Ki fogok próbálni belőlük egyet (párat?), és meglátjuk.
Leggyakrabban olvasott cikkek