Állatok a családban

A minap beszélgettünk a csoportban a kutya (és egyéb állat) tartás szeméttermeléséről, konkrétan arról, hogy mi a megfelelő teendő kutyagumi ügyben.

A mi családunk nagy állatkedvelő fajta. Mindig is voltak háziállataink, jelenleg egy kutya, aki már családtag lassan 13 éve, egy cica, egy nyuszi és a halak. De tervben van esetlegesen egy görény is. Hörcsög és tengerimalac jelenleg nincs, már nem is szeretnék. Illetve volt egy darabig egy hullámos papagájunk is.
A gyerekek imádják a sok állatot, bár azt nem mondanám, hogy a játékon és kényeztetésen kívül bármi mást is tesznek értük. Az ellátásuk, tisztán tartásuk többnyire az én feladatom.

Lássuk sorban az állatokat, kit hogy látunk el, és ezen hogy lehet változtatni a minél kevesebb hulladék termelés érdekében.

Rágcsálók (nyúl, hörcsög, tengerimalac) -A szennyezett alom sima ügy, mehet a komposztba.

Az eledel: rengeteg konyhai zöldhulladéktól "szabadítanak" meg minket. Emellett tápot (egyszerű nyúltáp) is kapnak, amit egy helyi terményboltban az állatkereskedésekben kapható tápok árának töredékéért, nagy kiszerelésben (általában 5kg) tudok megvásárolni. Eddig mindig egy nagy neylonzsákban hoztam, de eszembe jutott, hogy a kiürült macska tápos zsák erre ideális, így legközelebb ezt viszem, és ebbe kérem a tápot.

A tiszta alom  - a mi esetünkben faforgács - szintén csillagászati árban kapható az állatkereskedésekben, pedig ez egy filléres dolog. Én nagy zsákban (80-100l) hozom pár száz forintért ugyanettől a terménybolttól. Egy ilyen adag forgács egyetlen nyuszi esetében hónapokig elég. Igaz a kiürült zsákjával egyenlőre nem tudtam mit kezdeni, mert vékony, gyenge fajta, és mire kiürül a tartalma, addigra gyakorlatilag használhatatlanná is válik. Mivel ezt nem helyben mérik ki, ezért itt nincs esélyem saját zsák használatára. Tervben szerepel, hogy kimegyek a fatelepre (van ilyen helyben is 1-2), és megkérdezem őket faforgács ügyben. Még lehet hogy örülnek is annak, ha elviszem - naiv vagyok?

Ketrec - az egyik hörcsög ketrece még az én gyerekkoromból származik, még az enyém volt. A másiknak (mivel törpehörcsög) be kellett szereznem más típust, de nem dobtam ki, hátha lesz még gazdája. A nyuszi jó nagy ketrecét használtan vettem, tökéletesen funkcionál.

Papagáj -


szennyezett alom a rágcsálókéhoz hasonlóan, mehet a komposztba.

Az eledel: a madárka nem volt túl hosszú ideig nálunk, nem nőtt a szívemhez, mert nagyon nagyon szemetelt. De őt úgy fogadtuk be, mert a szüleim kertjében csatlakozott hozzánk. Így a röpke fél év alatt csupán egyszer vettem neki egy nagyobb mennyiségű madáreledelt, szintén a helyi terményboltból. De mivel ott a papagáj kedvenc magjai külön is megvásárolhatóak, még jobban ki lehet hozni, ha itthon én keverem össze az alapanyagokat.

tiszta alom  - egyszerűen újságpapírt kapott (igaz több helyen olvastuk, hogy nem ideális, mert megeheti, és a festék nem tesz jót neki, de a miénk nem élt vele, így könnyű dolgom volt).

Ketrec - egy kisebb ketrecet hirtelen vennünk kellett, amikor befogadtuk, ezt már eladtam. De egy szép nagy ketrecet örököltünk is, ebben éldegélt, amíg a ketreccel együtt el nem ajándékoztuk.

Macska - Kinti macskát tartunk, így nincs alom. Nem is tudom hol végzi a dolgát. Az eledel - nagy zsákban vesszük neki a száraztápot. Konzerves, kis zacskós ennivalót sosem veszek neki. Kap alkalmanként maradék ételt is. A nagy zsákot el tudom tenni az átrostált komposzt tárolására.

Alvóhely - Évekkel ezelőtt vettem neki akciósan egy kuckót (egyébként meg is varrható nagyon könnyen). Azóta is azt használja. Ez a szerszámosban van elhelyezve, aminek az ajtajára macskaajtót szereltünk.

Játék - sosem vettünk (nem is tervezem) neki játékot. Fölöslegesnek tartom. Ő megoldja a játékot kint. Ha pedig a gyerekek akarnak játszani vele, erre tökéletes egy faág is.

Gyógyszer - kullancs, bolha irtó, védőoltás, féregtelenítő: mindent az állatorvosnál kapunk, haza sem hozzuk egyiket sem, így nincs hulladék. Legalábbis nálunk, mert sajnos tudom, hogy attól még a gyógyszerek csomagolásai valahol kidobásra kerülnek (ez egyébként az magunk gyógyszereinél is problémás).

Kutya - Áfonya 13 éve él velünk, családtagnak számít, így az ő helyzete picit különlegesebb a többi állatunknál.


Kutyakaki - eddig elítélhető módon zacsiba szedtem a kertben, és kidobtam, jobb ötletem nem lévén. Idén már erősen gondolkoztam egy jobb megoldáson. Komposztba nem dobhatom. Amikor csak tehetem kiviszem a kutyát sétálni a szomszédos erdőbe, ahol elvégzi a dolgát. Azonban azt tanácsolták, hogy inkább ne tegyem, mert a környezetnek ott sem tesz jót. Javasolták, hogy létezik kutya ürülék komposztáló, ami házilag is egyszerűen elkészíthető (google: dog waste composter). A komposzt pedig felhasználható, de csak olyan növények esetében, ami nem étkezési célra van tartva. Na ez nálunk szintén nem működik két okból sem: kicsike kertünk van, nem tudnék neki elszeparált helyet kialakítani, illetve a kis kertben több gyümölcsfa is van, így nem kockáztatnám meg a kertem ezzel való tápanyagpótlását. Bea Johnsonnak is van kutyája, pár a mérete töredéke a mi labradorunknak, de ő a következőképpen oldja meg: könnyen lebomló, újrahasznosított papírral összeszedi és egyszerűen lehúzza a WC-n. Na ez nálunk is működhet (tegnap ki is próbáltam), csak nem szabad megvárnom, hogy a kert egy egész vödörnyi mennyiséggel telítődjön. Napi pár perc erre bele fog férni.

Az eledel - mindig a lehető legnagyobb zsák száraztápot vesszük neki. A zsákot újabban elteszem, és tavasszal tökéletes lesz a komposzt tárolására, mivel jó erős zsákokról van szó.
Amikor alkalmanként marad étel itthon, akkor azzal egészítem ki az étrendjét. Illetve ritkán veszek a hentesnél olyan húsmaradékokat, amit megfőzök neki.

Alvóhely -  van pár régi rongyszőnyegem és egy évekkel ezelőtt vásárolt kutya szőnyeg. Ezeket szoktam váltogatni (mosás esetén). Apukám által készített kutyaház van a kertben a fedett alvásra neki.

Játék - eddigi élete során talán csak 3-szor vettünk neki játékot, mindig ugyanazt a parittyaszerű, nagyon erős zsinóros gumilabdát. borzasztóan strapabíró, és imádja. Teljesen felesleges elhalmozni egy kutyát mindenféle kütyüvel. Neki a lényeg hogy Te foglalkozz vele.

Gyógyszer - a helyzet hasonló mint a macskánál. A két állatot mindig együtt viszem az állatorvoshoz. Áfonyának legutoljára már olyan kullancs- és bolhairtó tablettát vettem (nem cseppeket kis fiolákban), aminek a hatása 3 hónap, így nemcsak a kis cseppek műanyag fioláitól szabadultam meg, de kényelmesebb lett az állatorvoshoz való út is, mivel ritkábban kell mennünk.

Görény - még nincs, de nagy kérdés...

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek