Számadás, azaz hulladékfigyelési egy hetes projekt

Ígértem nektek egy házi tanulmányt egy hetemről, amikor feljegyeztem a hulladékokat, amit termelek. Most eljutottam oda, hogy meg is osztom veletek a tapasztalataimat.

Elöljáróban egy kis magyarázat.
A projektem célja az volt, hogy kiválasztok egy hetemet, és minden hulladékom sorsát nyomon követem. Ezt visszanézve látszik, hogy mi az ami javítható, mi az ami már most is jól megy a hulladék csökkentésénél.
Az alábbi listában csak azon szelektív hulladékaim szerepelnek, amiket nem szelektáltam külön.
Pl a listában nincs benne az üveg (hiszen azt az üveggyűjtő konténerbe, üvegvisszaváltóba viszem), nincs benne a PET palack és a sörösdoboz (ezek is a visszaváltóba kerültek - erről pár szót majd még ejtek), papír (ennek egy része tüzelés, gyújtóskészítés, más része iskolai papírgyűjtés célra lett szelektálva).
A listában azonban szerepelnek azok a főleg műanyag hulladékok, amikkel nem tudtam mit kezdeni, így jobb híján a szelektív hulladékgyűjtő zsákba kerültek (az eredeti fő cél, ennek a tartalmának a csökkentése volt), amit 2 hetente visz el a szemétszállító (lehet bele tenni műanyagot, alumíniumot, papírt). Mivel egyik szerdán minden szemetemet elvitte a szemétszállító, így a projekt hetem is szerdától szerdáig tartott.

A lista:
szerda - 

 • majonézes flakon (620g) - igyekszem nagy kiszerelést venni, de próbálok házit készíteni.
 • szeletelt bacon csomagolása - igaz nagy (1kg) kiszerelés, de mégis megmarad a csomagolása. Ha a másik elfogy, akkor megnézem a bevált felvágottas boltomban, hátha megfizethető áron kapok ott csomagolás nélkül.
 • zöldborsó mirelitt zacskója - sajnos nagyon kicsi a fagyasztóm, helyem sincs nagyobbat elhelyezni, így a fagyasztott zöldségeket egyenlőre csak így tudom megoldani. 
 • tészta zacskója - tudom a házi sokkal jobb, és még zacskója sincs. De ismét a helyhiányra vagyok kénytelen hivatkozni. Ráadásul nagyon sokat dolgozok és bár van tésztakészítő gépem, mégis nagyon ritkán tudok időt szakítani a házi tészta készítésére.
 • Túró (500g) - a fagyasztóban volt még itthon, most felhasználtam. Sokszor házi tejből magam készítem. Ez a hulladék  ritka nálunk.
 • gyógyszeres levél - gyomros gyógyszer, allergiás gyógyszer rendszeres vendégek nálunk. Sajnos a fém csomagolásától csak így tudok megszabadulni.
 • Tejfölös doboz - nem gondolkodtam eléggé előre, így amikor hirtelen szükségem volt tejfölre, éppen zárva volt a tejes boltom, ahol saját dobozomba kaphattam volna. Maradt a bolt a dobozával együtt.
 • kakaós zacskó - konyhám elmaradhatatlan kelléke a nesquick kakaópor. A zacskója semmire sem jó, csak kidobásra :(

Összességében elég "szemét" nap volt...
DE a fekete szemetesem teljesen üres!

csütörtök - 

 • 1 használhatatlannak nyilvánított neylon zacskó

Klassz nap, ráadásul a fekete szemetesem még mindig üres!

péntek - 

 • natur joghurt doboza - korábbról volt a hűtőben, most fogyott el, de a tejes boltomban legközelebb saját dobozban tudok majd venni.
 • papírszalvéta zacskója - terveim között szerepel, hogy textil szalvétát bevezetek. Kíváncsi vagyok mit szól a család. De azt elértem, hogy kevesebb fogy, a gyerekeket elküldöm mindig kezet, arcot mosni a szalvéta helyett.
 • Tésztás zacskó ismét
 • 1 használhatatlannak nyilvánított neylon zacskó (szép lassan elfogynak majd a felhalmozott készletek, de amíg használható, addig nem dobom el)

Fekete szemetes: 1 lepedő, ami teljesen szétkopott és végül megadta magát, el is szakadt. Takarításra is már alkalmatlan lett volna. Vigasztal a tudat, hogy kb 10 éves darabról van szó és tiszta pamut, ami lebomlik a környezetben.

szombat - 

 • Chips zacskója - ma vendégeink voltak, ők hozták a rágcsát. Ha rajtam múlik akkor sütök valamit :)
 • Tejfölös doboz 2 db ráadásul. Már megint a feledékenységem...
 • Olajos flakon - már volt téma a csoportban, de még mindig nem látok megoldást azon kívül, hogy nagy kiszerelést vegyek. De akkor meg azt a nagyméretű flakont hova tegyem?
 • mirelitt zöldség - lásd fentebb
 • kígyóuborka csomagolása - nagyon szeretik nálunk, de 3 boltot bírtam körbejárni, és mindenhol csak csomagolt volt. Tovább nem akartam menni, már csak a gázolaj és annak égésterméke miatt sem.

Fekete szemetes - nem szaporodott a tartalma. Végül is elégedett vagyok.

vasárnap - 

 • pár kopott fogkefe, és az újak csomagolása - tudom létezik fa, de még nem találtam meg a megfelelő beszerzési helyet. Ebben is szívesen fogadom az ötleteket.
 • Kenyér zacskója - tegnap (uborkakörút alkalmával) végül a Tescoban vásároltam, de itt a kenyeret olyan félig papír félig műanyag csomagolással lehet elhozni. Saját tapasztalat: egyéb pékárut ki lehet hozni a saját textil szatyrunkban, csak kicsit trükközni kell a pénztárnál (az automatánál könnyebb)
 • virsli csomagolása - a jövőben megpróbálom ezt is a felvágottastól beszerezni,

Fekete - 0

hétfő - 

 • Dunakavics és gumicukor zacskója 3db - nem bírtuk megállni, vettünk édességet az esti filmnézéshez.
 • Felvágott csomagolása - még korábban vásárolt, és most a hűtőből kikerült darab, erre már megvan a megoldás, de ez a szemét attól még előkerült.
 • játékok - na nem használható darabok! A lányom szobájában selejteztünk, kb 1 nagy zsáknyi még használható játékot eladtam ill. elajándékoztam. Egy részük ment a padlásra az utókornak. De volt egy fél vödörnyi mennyiség, ami törött, vagy teljesen használhatatlanná vált.
 • tejes zsacskó - elfogyott a tej, hirtelen venni kellett. Úgy ítéltem meg, hogy 1/2l zacskós tej éppen elég lesz. Talán ennek a legkisebb a környezeti terhelése (kedd és péntek a tejvásárlós nap nálunk)


Fekete - 0

kedd - 

 • papírzsebkendő zacskója - a textilzsepivel vannak fenntartásaim, de csak amiatt, hogy a család elég szkeptikus. Tervben van azért a bevezetése itthon.
 • krumpli zacskója - még a projektem előtti hétről származik. Azóta csakis csomagolás nélkül veszem a burgonyát.


Fekete - 0


És hogy milyen tanulságokat vontam le ebből a hétből?
Vannak olyan hulladéktermelő termékek, amit kis eséllyel tudok csak a magyarországi környezetben kiváltani csomagolásmentes termékekkel (cukorkák, kakaópor, olajos flakon. És amiről ezen a héten még nem is esett szó: tisztálkodási termékek csomagolásai, mint pl. tusfürdő, sampon, fogkrém, stb.)
Nagyon szervezettnek kell lenni, hogy ez működjön. Biztosan gyakorlás kérdése is, és a megszokásé. De nagyon meg kell tervezni előre: mikor mit és hol vásárolok, mibe fogom pakolni. Mindezt úgy hogy lehetőleg ne autókázással töltsem el az egész napot, és közben ezzel is mérgezzem a környezetet. Ennek egy megoldása nálam, ami kezd kialakulni, amit én regionális napok névre kereszteltem. Erről a megoldásról egy következő bejegyzésben lesz szó. Annyit elárulok, hogy ezzel a módszerrel (bár gyanítom nem én fedeztem fel ezzel a spanyol viaszt) állandó szinten tudod tartani a háztartásodban szükséges dolgokat, nem fogod túlvásárolni sem magad, és ha autóba kényszerülsz (én nagyon autópárti vagyok, erről nem tudok lemondani), akkor azt a lehető legkevesebb szennyező anyag kibocsátással tedd (hiszen a kipufogó gáz is a háztartásod szemete, még ha nem is tudok szemetes zsákba gyömöszölni).

Ja és az eredmény 1 hét alatt:

Szelektív zsák (olyan 100l-es méret lehet) - kb 1/3-a telt meg (korábban 1 hét 1 tele zsák volt)
Fekete szemetes vödör (kb 30l-es) - a kidobott lepedővel együtt is feléig telt csak meg.

Mit gondoltok, lehetek elégedett? Szerintem igen 
Forrás: pixaby.com


Továbbra is várom a ti tapasztalataitokat!Megjegyzések

 1. A fogkefekérdés számomra igencsak súlyos dolog. Mégpedig azért, mert nagyságrendekkel drágább a komposztálható fogkefe, mint a műanyag. Én most cserélhető fejeset veszek, aminek darabja 120 ft-bol kijon. 3-havonta cserelve evi szinten 480 ft egy fore. Viszont a komposztalhato, legolcsobb, amit talaltam kulfoldrol rendelve 1500+pk. Ok, h elvileg egy evig jo, ha neha fertotlenited, de akkor is sokkal sokkal dragabb.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek