5 tény cigicsikkekkel kapcsolatban, amit mindenkinek tudnia kell

Emlékeztek még a 80-as évek (már aki már élt abban az időben 😀) cigiellenes kampány reklámsorozatára? Belenézegettem és szerintem még ma is megállná a helyét. De most nem a cigizésről akarok senkit leszoktatni (bár nekem sikerült, és még csak nehéz sem volt, szimplán elhatározás kérdése), annak ellenére, tudom ez is fontos lenne.

5 tény, amire szeretném felhívni a figyelmeteket a cigaretta csikkekkel kapcsolatban

☢️RONDA - Tudtad, hogy milyen mennyiségű cigicsikket pöckölnek el a dohányosok? - szerintem pusztán többnyire csak azért mert menőnek tűnik. Úton-útfélen, bármerre is jársz, járj nyitott szemmel és lásd meg a cigicsikket. Észre fogod venni, hogy mindenhol ott van, úton, útszélen, padon, szemetes mellett, virágágyásokban, parkok füves területein, az erdőkben. Sokan állítják, hogy nagyobb mennyiségben hevernek szerteszét a világban mint a műanyag szívószálak.
☢️VESZÉLYES - Tudtad, hogy mennyi káros anyag van benne? Az egy dolog, hogy a cigaretta káros a dohányos szervezetére, de ez mindenkinek a saját problémája legyen. Azonban ha az a cigicsikk kikerül a környezetbe a szeméttároló helyett, akkor nagyon komoly további kockázatot jelent mindenkire nézve. Egy eldobott cigicsikk akár 4000 féle kémiai vegyületet is tartalmazhat, melynek nagy része veszélyes a környezetre és az élővilágra. Megtalálható a csikkben az arzén, formaldehid, ólom, hidrogén cianid, nitrogén oxid, karbon monoxid, ammónia és sokféle rákkeltő karcinogén. De hogy még ijesztőbb legyen a történet, radioaktív polóniumot is tartalmaz, ami nemcsak a dohányos emberre lehet káros, hanem a talajt is nagy mértékben szennyezi.
☢️SÚLYOSAN SZENNYEZI A VIZET - A csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos szemét, amiből akár egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni. A cigicsikkből a vízbe kerülve nehézfémek is kioldódnak.
☢️JOGSZABÁLY - Tudtad, hogy 2021-ben életbe léphet egy új EU-s rendelet is ezzel kapcsolatban? A tervezet szerint, a dohányipari cégeknek gondoskodniuk kell a cigarettacsikkek hatékony begyűjtéséről, megfelelő elszállításáról és kezeléséről. Természetesen mindezt saját költségükön.
☢️ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ - Jó hír hogy a cigarettacsikk minden része újrahasznosítható. A probléma, hogy jelenleg még világviszonylatban is nagyon kevés helyen van erre kiépített rendszer. Nagyon jó példa a franciaországi MEGO cég, aki a speciális hamutartók kihelyezésének segítségével begyűjti a cigarettázás hulladékát. Ezt tisztítás és fertőtlenítés után darabjaira szedik, a lebomló részeket komposztálják, a műanyag részekből pedig egyéb eszközök alapanyagai készülnek. 
Fotó: Hulladékvadász

Amit tehát tehetnek a dohányosok:

  • A cigarettacsikket SOHA ne dobd el, sem gyalogosként, sem pedig az autóból. Ez utóbbi már csak azért is rossz megoldás, mert az utánad guruló autóst kellemetlen meglepetésként érheti, ha a szélvédőjére pottyan a csikk.
  • Bár Magyarországon az újrahasznosítás jelenleg nem megoldott, a lehető legjobb, ha a cigarettacsikket a szemetesbe dobod.
  • Legyél a dohányzásban is tudatos! Ha a környéken nincs szemeteskuka, akkor vidd magaddal a csikket. Ez elsőre ijesztően hangzik (büdös?? előbb még a szádban volt...😏), de nem olyan nagy dolog egy darabka papírba vagy gyufásdobozba csomagolva magaddal vinni a legközelebbi kukáig.
  • Esetleg fontolóra veheted a leszokást, mint megoldást. Hiszen a meg sem vásárolt termékből soha nem lesz szemét 😉
Fotó: airforcemedicine.af.mil

Cigicsikkmentes februári kihívás

Cigicsikkmentes február címmel egész hónapos kihívást hirdet a JÖN Alapítvány, a Füst-Öl téli kampánya egyik szemléletformáló elemeként.
A JÖN Alapítvány a kampány során, szeretné felhívni a lakosság figyelmét az eldobált cigicsikkek okozta súlyos környezetszennyező ártalmakra. Remélve azt, hogy minél kevesebben fogják az elszívott cigarettát eldobni.
Mutassatok jó és rossz példákat is nekem! Ti hogy látjátok a helyzetet?

#nemdobomel #cigicsikmentes

Én leszoktam! Neked is sikerül? 
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
A "Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre" című könyvemben a kezdeti lépésektől, a haladó ötletekig, mindenki megtalálhatja azokat a tippeket, amelyek segítenek a háztartási hulladékcsökkentés folyamatában.
A könyv itt megrendelhető:
RENDELÉS
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Források:

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek