Sampon tesztelés

Amióta belevágtam a hulladék minimalizálásba, azaz éppen 3 éve, mindig erősen foglalkoztatott a hajmosás kérdése. Voltak korábban bevált samponjaim, de mindegyik műanyag flakonos. És mivel öten vagyunk a családban (plusz kutya és macska is, akiknek szintén alkalmanként szükségük van egy alapos fürdetésre), ez elég sok sampontermék fogyást eredményez. Szerettem volna kiváltani ezt a rengeteg műanyag hulladékot, és őrült keresésbe, kísérletezésbe kezdtem, hogy megtaláljam a nekem tetsző "zöld" alternatívát. Kb. 2 éve sikerült is egy olyan receptet találnom, ami a család minden tagjának megfelelt. Ez nagyon hasonlít a bolti samponokhoz mind habzásban, mind hatékonyságban és állagban egyaránt. Úgy éreztem megtaláltam az igazit. Ennek ellenére, amikor pár hónapja kaptam ajándékba egy samponszappant, ismét előkerült a gondolataimban a sampon téma. Hiszen eddig még nem is próbáltam más sampont, csak a sajátomat. Fellelkesülve elkezdtem kutakodni a neten és pár alternatív megoldást kinéztem magamnak, amiről azt gondoltam, hogy bárkinek vállalható lehet.
Kb. egy hetes mosatlan hajam ilyen szörnyűségesen festett
Így esett a választásom a következő 4 hajmosási módszer tesztelésére:
  • saját, házilag elkészített samponom
  • Szappanfalu szilárd samponja
  • Tojássárgája
  • Szódabikarbóna

Saját samponom

Előnye hogy nagyon hasonlít a régi megszokott bolti samponokra: az állaga, a habzása szinte ugyanazt az élményt nyújtja hajmosásnál, mint bármelyik bolti. Az illatát pedig úgy variálhatod, ahogy neked tetszik. Ha van otthon mindig alapanyagod, akkor gyakorlatilag 5 perc alatt bekeverhető a megszokott recept alapján. Ez pedig jelentősen kevesebb időt jelent, mint amikor boltban kell válogatni a több száz termék közül. Az alapanyagokat az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyjából 6-8 havonta kell pótolnom, így ez sem igényel különösebb plusz időt. Ráadásul bizonyos helyeken az alapanyagokat saját flakonodba is betöltik.
Rendesen habzik a saját samponom

A sampon elkészítéséről az alábbi videóban mesélek nektek:

Szappanfalu szilárd samponja

Szappanfalu sampontömb

Meglepően egyszerű a használata. A vizes hajra bedörzsölöm, amíg el nem kezd habosodni. Utána már a sampon nélkül lehet alaposan átdörzsölni a fejbőrt és a hajat. Használaton kívül figyelni kell, hogy a szilárd sampont ne érje víz, mert elázik. Ez nálunk kicsit nehézkes, mert a zuhanyfülkén kívülre kell ilyenkor letennem a kis fém tégelyével együtt. A tapasztalatom alapján, kimondottan kedvelhető samponfajta. Könnyű használni, finom az illata (de nem túl erős, ez nálam fontos szempont), jól habzik (még a férjem és a lányom is szívesen használta), szépen tisztít, elég kiadós azaz lassan fogy. Nagy hátránya, hogy gyakrabban kell foglalkozni a beszerzésével, vagy pedig többet érdemes egyszerre megvásárolni. Továbbá az egyébként nagyon csinos kis fém dobozkája első pillantásra még szupernek tűnt, de amikor belegondoltam, hogy tartós használatnál milyen sok fémdobozka gyűlik össze, már volt pici ellenérzésem. Ideális az lenne, ha ezeket vissza lehetne küldeni a cégeknek és újra tudnák használni. 

UPDATE!!  A fém dobozkákat vissza lehet küldeni a gyártónak, és újratölti a samponnal. De rendelhetsz doboz nélkül "csupaszon" is ebből a samponból. Szóval egy akadály el is hárult :D
Közvetlenül használat után
Ilyen szuperül habzik a tömbsampon

Tojássárgája

Valamiért ettől tartottam a leginkább. Valahogy nem éreztem elég vonzónak, hogy a tojást a hajamra kenjem, pedig igazából semmi okom nem lenne az aggodalomra. Őszintén szólva nehezen vettem rá magam. Nem volt jó szaga sem. Persze nem volt büdös, teljesen friss és egészséges, sőt szép tojássárgájáról volt szó. Mégis amikor samponként tekintettem a tojásra, büdösnek éreztem. A cikkben illóolajat javasolt a szag eltüntetésére, egy kis illóolaj nekem is segített. 
A cikkek alapján a zsíros és korpás hajra kimondottan ajánlott. És bár nem korpás a hajam, de már éppen eléggé zsíros volt, és vágytam a hajmosásra, így rávettem magam. 1 tojás sárgáját dörzsöltem be a bevizezett hajamra. Őszintén? Nem volt kellemes, sem tapintásra, sem látványra. Nagyon nehéz volt lemosni is. Lehet, hogy csak pszichésen, de úgy éreztem nem jön le teljesen a tojás a fejemről, és ha kicsi is rajta marad, akkor 1-2 napon belül bebüdösödik :D
"A tojás természetes emulgeáló anyag, azaz az olaj és a víz összetevő keveredni tud benne. Ennek a jó tulajdonságnak köszönheti, hogy majonézt lehet készíteni belőle. A hajadról a zsiradékot és a koszt ezért tudja olyan jól leszedni. " 
Tojásos fejjel
A végeredmény azonban totálisan megdöbbentett. A fénykép szerintem magáért beszél. Bár az enyhe rossz érzésem megmaradt (...mi van ha maradt a tojásból a fejemen és bebüdösödök...), de a tojásos hajmosás nagyon széppé varázsolta a hajam. Volt tartása, fénye. Tetszett. Azt hiszem alkalmanként legközelebb is bevetem a tojást.
Tojás után közvetlenül

Hajmosás szódabikarbónával

Nem csináltam fotót, mert meggyűlt a bajom ezzel a hajmosással.
A leírás alapján egy tálkában vízzel péppé kevertem. Ahogy belemarkoltam a pépbe, égette a kezemet. Nem tudtam eldönteni, hogy marja a kezem, vagy szimplán hőt termel. Ezért a hajamra már rá sem mertem kenni, inkább megkérdeztem Radnainé Sitkei Kriszti barátnőmet (Mosómami), hogy adjon szakmai magyarázatot a jelenségre (lássuk be, hiába volt a kémia az egyik kedvenc tárgyam gimiben, kb. lövésem sem volt hirtelen a témához). A magyarázat pedig azonnal érkezett a szakértőtől: Egyrészt a szódabikarbóna exoterm vegyület, így vízzel érintkezve hőt termel. Másrészt a szódabikarbóna pH értéke nagyon magas (9 körüli), és már emiatt is erősen maró hatású, főleg ha valakinek a bőre még érzékeny is rá. A kettő együttes hatásaként teljesen érthető, ha égette a kezemet a keverék, és nagyon jól tettem, hogy nem kentem a hajamra. A magas pH érték nagyon gyorsan és erőteljesen roncsolja a hajszálakat, szárítja a hajat, a szemcsék nagyon nehezen moshatóak ki a hajból, ezért a negatív hatása tovább eltart. Szóval ha mégis szódabikarbónával szeretnétek hajat mosni, akkor előtte mindenképpen próbáljátok ki kézen, de még jobb ha vegyésszel konzultáltok erről. 

Összességében elmondható, hogy az általam tesztelt 4 féle hajmosószer pontosan abban a sorrendben vált be nálam, ahogyan teszteltem azokat a valóságban. 
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
A "Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre" című könyvemben a kezdeti lépésektől, a haladó ötletekig, mindenki megtalálhatja azokat a tippeket, amelyek segítenek a háztartási hulladékcsökkentés folyamatában.
A könyv itt megrendelhető:
RENDELÉS
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek