Konyhám hulladék nélkül

pixaby.com
Na jó a cím kicsit túloz, de olyan klasszul hangzik.
Mindenesetre a cél megvan, és jó úton haladok a megvalósítás felé.
Hogy hogyan sikerült eddig, azt fogom leírni nektek.

Az úgy volt...

Szóval közel 3 hete elhatároztam, és közel 2 hete céltudatosan haladok a megvalósítás felé.
A cél mint tudjátok: nulla hulladék termelése a háztartásomban.

Az elmúlt két hét alatt rájöttem pár dologra, amiből a legfontosabb a következő:
A nulla hulladék elérése nem könnyű, de amint rááll az ember agya, beilleszti a napirendjébe, gondolkodásmódjába, akkor már egyre jobban lehet haladni és egyre egyszerűbb.


Az elmúlt jó pár napban megtapasztaltam azt is, hogy a konyhában a legkönnyebb a váltás.
Csak egy pici időt kell arra szánni, hogy végiggondoljuk: miből áll össze általában a konyhai hulladék, ebből mi az ami újrahasználható, újrahasznosítható, és ami marad, az megy a fekete szemétgyűjtőbe. Na ezt a maradékot kellene nekem nullára csökkenteni, illetve a szelektív hulladék (amit a szemétszállító elvisz külön zsákban) mennyiségét minimalizálni.

Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen ebben a családom is támogat. Főleg, hogy ez a téma nálunk nem egyik napról a másikra került elő, hiszen már közel 10 éve tudatosan környezettudatosan (de szépen mondtam...) élünk. A gyerekeink is ebbe nőttek bele, így nekik sem fura.

De térjünk vissza a konyhába.

Felsorolom nektek, miben változtam és mi működött már eddig is nálunk:

Ami már eddig is működött:

 • Komposztálunk, de többnyire csak a kert hulladék került bele.
 • Nyulat, kutyát, macskát etetünk az esetleges megmaradt konyhai élelmiszer hulladékkal.

 • Szelektíven gyűjtjük a hulladékot (üveg külön, városi szelektív gyűjtő zsákba pedig műanyag, alumínium  és papír).
Forrás: pixaby.com

 • A gyerekek szendvicseit anyukám által varrott textil szendvicses szalvétába teszem.

 • Az útravaló (iskola, edzés, stb.) innivalóinkat kulacsba (Hygi kulacs - totálisan egészséges, minden káros anyagtól mentes) teszem.
 • A kapott, vagy megmaradt PET palackba veszem a házi tejet.
 • Nem vásárolok félkész ennivalókat, kivéve a fagyasztott zöldségeket.
 • Lehetőség szerint nagy kiszerelést vásárolok (pl papír törlőkendő).
 • Tojást helyi termelőtől vásárolom, tálcán, amit mindig vissza is viszek neki, és kapom az újabbat.
Forrás: pixaby.com

 • Elsősorban csapvizet iszunk, ritkán veszek szénsavas vizet PET palackban. A család vízivó, és maximum teát, szörpöt isznak. Elvétve, vendégség, ünnepség esetén veszek csak szánsavas üdítőitalokat.
 • Konyhai törlőkendőnek mosható kendőket használok, a papírt nagyon ritkán használom, de használat után ez a kandallós gyűjtőhelyre kerül.
Amikor elhatároztam, hogy még tudatosabban csökkenteném a hulladék- és szemétmennyiséget a háztartásomban, akkor először megnéztem, hogy mennyi és milyen szemét kerül kidobásra.

A fekete szemetes kukát (110l) általában 2-3 hetente teszem ki a szemétszállítóknak, és általában félig, három-negyedig telik meg ennyi idő alatt. A szelektív zsák (110l) viszont nagyon gyorsan telik, kb. heti 1 teljesen tele lesz.

Amin az első elhatározást követően azonnal változtattam, az elsősorban a konyhámban jelentkezett, és ez volt valóban látványos:
 • Felkerestem azokat a helyi vállalkozásokat, ahol saját dobozomba, csomagolás nélkül adtak termékeket (élelmiszer). Ezzel a felvágott, sajt, tej, pékáru, tejtermék, zöldség, gyümölcs, húsféle megoldódott.
 • A komposztálásra komolyabban figyelek, minden komposztálható hulladékot gyűjtöm a konyhában, és naponta kiviszem: teafilter, citrus héj, hagymahéj, tojáshéj
 • A papírt különszedem: külön gyűjtöm az iskolai papírgyűjtésre valót (ebből nagyon nagyon kevés van, mert nem vásárolunk napilapokat, újságokat - minden megtalálható az interneten), és külön azokat amik elégethetőek a kandallóban. Ennek különleges része a házilag készíthető tűzgyújtó bigyó, amiről egy korábbi bejegyzésben már olvashattatok.
 • A házi tejet már üveg palackban hozom, nem PET palackban.
 • A használt olajat leadom a MOL kútnál, már a MOL kúttól kapott flakonban.

Csak ennek a pár lépésnek a hatására a fekete hulladékom töredékére, a szelektív hulladékom felére esett vissza kb. 1 hét alatt. De erről részletesen egy következő bejegyzés fog szólni.


Bea Johnson azonban még tovább ment, így én is próbálom követni.
 • Amint lesz rá lehetőségem (elegendő helyem), terveim szerint saját magam fogom készíteni a konzerves, üveges (pl paradicsom, szörp) tartós élelmiszereket, és a fagyasztott árukat.
Sajnos nálunk nem igazán van lehetőség olyanokra, amit ez az amerikai háziasszony meg tud csinálni:
 • sört, bort helyi termelőtől veszi visszacserélhető palackokban.
 • helyi malomból vásárolja a lisztféléket (erre talán lesz nálunk is lehetőség, még keresem a megoldást)
 • egyéb száraz élelmiszert csomagolás mentes üzletben veszi (jelenleg Magyarországon csak Budaörsön tudok ilyenről, ez nekem elérhetetlen).
 • Viszont ami könnyen megoldható: tartós vagy fém ill. üveg tárolóedényeket használ, így nem keletkezik műanyag tárolókból hulladék.
Egyenlőre itt tartok, és még lelkesen haladok tovább.


Megjegyzések

 1. Tudom, hogy neked messze van, de az olvasóid közül hátha segít valakinek: Budapesten a Vásárcsarnokban van lehetőség száraz élelmiszer kimérős vásárlására is.

  VálaszTörlés
 2. A sörös és boros üvegek végülis visszaválthatók... Amúgy Gödöllőn van egy bácsi, aki a saját tokaji borait árulja, oda vihetsz saját palackot. A bor pedig isteni.
  A Borellátóban nincs amúgy folyó bor? (Még nem voltam, csak egy tipp.) Lisztet talán Bagról lehet hozni.. nekem ez a tippem.
  A húsos és tejes, sajtos helyeket megírnád, kérlek?

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek