Mosás hulladék nélkül


Végiggondoltam, és összeszedtem azokat az infokat, ahogy én a mosást itthon intézem. Azt hiszem elég minimális hulladéktermeléssel.
De biztosan van még mit javítani ezen is, így ha van ötletetek, akkor szívesen fogadom.

Gépi mosás: ecoegg mosótojással. 720-as kiszerelés (8500Ft), 2,5-3 évre elegendő mosáshoz való. Hulladékvonzata: 1 papír doboz a megvásárláskor + 2-3 havonta 1-1 db pici (értsd 5x5 cm-s) neylontasak, amiben az utántöltő mosószer van.
Forrás: bambio.hu


Kézi mosás: én nagyon ritkán mosok kézzel. Elsősorban a nyaralások alkalmával csak. Az ecoegg mosótojással is lehet (bár még nem próbáltam): egy vödör forró vízbe beáztatod a tojást kb fél órára, utána ebben a vízben lehet kézzel is mosni. De eddig én házi mosógélt készítettem, ami kézi mosásra is tökéletes.
Hulladékvonzata: ecoegg esetén ugyanaz mint gép mosásnál (vagyis a hulladék nem fog duplázódni). Házi mosógél esetén pedig az a csomagoló anyag amiben a mosószóda és a mosószappan van. De mivel ez is rendkívül kiadós, így nagyon ritkán termelünk ezzel hulladékot.

Foltkezelés: ecoegg folttisztító krém, műanyag tubusos. Így ha valaki sokat kell hogy foltokat kezeljen, és szemetet sem szeretne halmozni, annak ez nem ideális. Ebben az esetben a nátrium-perkarbonát (aktív oxigénes fehérítő vagy folttisztító só néven is keresheted) jobb, amit akár több kg-s kiszerelésben is meg lehet venni, így a hulladékvonzata az az egy zacskó amiben megveszed. Még az Ecoegg időszakom előtt marhaepe szappant használtam, ez is megoldás lehet, minimális hulladéktermelés mellett.

Öblítőszer: bolti textilöblítőt nem használok, sőt egyáltalán nem használok textilöblítőt. Nemcsak drága, de rengeteg plusz műanyag szemetet jelent a háztartásban, és még erősen allergizáló hatású is. Ja és a textil nedvszívó képességét is erősen csökkenti, ami valljuk be, pl. egy fehérneműnél, törölközőnél, konyharuhánál nem ideális. Mi van helyette? Semmi. Na jó lehet használni ecetet (még keresem a literesnél gazdaságosabb, így kevesebb hulladékvonzattal járó beszerezési helyet). Ez nemcsak fertőtlenít, de a mosógépben a vízkőlerakódást is lassítja, szagtalanít is, és persze filléres költség. Hiányzik az illat (nekem nem, főleg ha parfümöt is fújok a ruhámra…)? Akkor a környezet és textilbarát megoldás a mosóparfüm. Ebből is kapható nagy kiszerelés (üveges, így az üveggyűjtőbe dobható), ami jó sokáig elég a mosáshoz.
Hulladékvonzata (nálam):  az ecetes műanyag flakon, kb havonta 1 db.


Megjegyzések

  1. Szia! Hol lehet nagy kiszerelésben, üvegesen mosóparfümöt venni, még sose láttam...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek