Fürdőszoba hulladék nélkül - 2. rész

Amint korábban is említettem, a fürdőszoba hulladékmentesítése nem egyszerű feladat, főképpen nem Magyarországon.
A mostani részben pedig az igazán kritikus dolgokról lesz szó.
Le fogom írni, hogyan oldotta meg ezeket Bea Johnson Amerikában, de a többségénél itthoni környezetben nincs ötletem, hogy mit lehetne tenni. Erre továbbra is várom Tőletek az ötleteket, tapasztalatokat.

Összefoglalva amiről korábban már volt szó (http://zero-hulladek.blogspot.hu/2016/01/furdoszoba-hulladek-nelkul-1-resz.html):

  • WC papír
  • WC illatosító
  • Borotva
  • Borotva hab
  • takarítás (http://zero-hulladek.blogspot.hu/2016/01/takaritas-hulladek-nelkul.html)


És akkor jöjjenek a szerintem nehezebben megoldható dolgok a fürdőszobában. A cél most is természetesen a hulladék minimalizálása.

Sampon, hajbalzsam - 
Bea Johnson nagy (minimum literes) kiszerelésre váltott ezekből a termékekből. Nálunk a legtöbb sampon és hajbalzsam (legalábbis a nagy márkák) nem kaphatóak (én még nem találkoztam ilyennel) nagy kiszerelésben. Noname samponok szoktak lenni néhol, esetleg ezeket ki lehet próbálni. Ezeknek az ára is egyébként baráti. Őszintén szólva eddig még nem mertem rávenni magam ilyen termékek vásárlására, bár simán meglehet, hogy ugyanaz az összetevőjük (ha nem jobb) mint a nagy márkáknak. De ha félretesszük az egészséget, akkor is felmerül bennem a kérdés:
Vajon 1 nagy literes samponos flakon kevesebb hulladékot jelent-e mint 4-5 kicsi (200-250ml)?
Lehet persze házilag készíthető samponnal kísérletezni, de nekem eddig még egy sem vált be. Mindene esetben nagyon hiányzott a habzás (tudom ez csak megszokás, de mégis). 
Próbáltam a szódabikarbónás ecetes hajmosást is, de valahogy nem az igazi. 
Jelenleg nem tudok megoldást erre.

Szappan - 
Mosakodásra kéz- és arcmosásra, vagy akár fürdésre is használható. Bea Johnson folyékony változatot használja, ezt is nagy (1 gallonos) kiszerelésben. Ennél ugyanaz a kérdés merül fel bennem, mint a samponoknál: vajon nem termelek-e több hulladékot egy naggyal mint több kicsivel?
Ennél szerintem akkor már jobb megoldás, ha rendes tömbszappant választunk, aminek papír csomagolása van. A papír égethető, akár komposztálható (mielőtt megvásároljuk erről győződjünk meg). Csomagolás nélkül kapható szappant nem találtam itthon, szóljatok, ha valaki igen.
Egyébként az ügyesebbek a szappant is előállíthatják házilag (akár használt napraforgó olajból is), egyenlőre én ezt még nem próbáltam, bár az alapanyagok jó része megtalálható nálam is a háztartásban. És ahogy picit olvasgattam a neten, lehet hogy nem is ördöngősség, és mégis nekifogok, amint időm engedi.
(fotó:patch.com)
Fogkefe - 
Magyarország sajnos híres arról, hogy az egy főre eső fogkefe "fogyasztás" rendkívül alacsony (2015 januári cikk szerint 1,5 db/év). Ha innen közelítjük a dolgot, akkor gyakorlatilag nem termelünk hulladékot :D
Természetesen ez nem megoldás, mert fogat mosni azt kell. Az elmúlt pár évben azért megtapasztaltam, hogy gyakorlatilag mindegy hogy milyen márkát veszek, ugyanannyi idő alatt kopik el mindegyik. 
Visszatérve a normális mennyiség használat melletti hulladéktermelésre. Az elhasznált fogkefe is hulladék, még ha nem is túl nagy mennyiség. Mi mondjuk 5-en vagyunk, 2-3 havonta 5 db, az már elég sok.
A lehetőségek itthon:


1. az elkopott fogkefét kreatívan újrahasználom, mint pl lehet belőle ékszert készíteni (de kinek ajándékozzunk ennyi karkötőt? - http://diply.com/creativetutorials/article/sticks-toothbrush-boiling-water-bracelet), vagy takarításhoz használom (bár így is kidobásra kerül előbb utóbb).

2. webáruházban vásárolok olyan fogkefét, aminek a feje cserélhető, így csak a fej fogja szemétként végezni. Ezek közül is van olyan, ami lebomló ill. újrahasznosított műanyagból vagy természetes anyagból készül. 

3. totál öko fogkefét választok, ami gyakorlatilag egy speciális faág, aminek szőrös, tüskés rostjai vannak, ezzel lehet fogat mosni. Na ez nekem nem biztos hogy menne.

4. ami a legszimpatikusabb nekem, az a fogkefe ami teljesen fából van, természetes anyagú sörtéi vannak, de ilyet itthon nem találtam még (szintén kiáltsatok, ha találtok - azóta megtudtam a csoport egyik tagjától, hogy a zoldpolc.hu webáruház forgalmaz ilyet - 2016.01.29.)
5. és vannak olyan fogkefék is, amik igaz műanyagból vannak, de újrahasznosított fajtából

Fogkrém - 
Bea Johnson házilag készíti a fogtisztító port. Hát vannak fenntartásaim. Kicsi esélyt látok rá, hogy a családban ezt elfogadják. Azt hiszem először én fogom megpróbálni. Elkészítése egyébként borzasztó egyszerű, és nem is kell hozzá túl sok alapanyag.

De házilag már készíthető fogkrém is, ezen az oldalon sok recept van, lehet próbálgatni:
http://lukreciakencei.hu/kategoria/recept/arcapolas/fogkremek
A házilag készített fogkrém tárolására is van ötletem. Még karácsony előtt vásároltam egy konyhafelszerelés boltban mézeskalács díszítéshez egy tubust. Ez tökéletes lehet erre a célra.

Tusfürdő - 
Itt is több lehetőségünk van:

  1. nagy kiszerelést választunk (problémámat lásd a samponoknál)
  2. házilag elkészítjük (próbáltam, megszokható, de a család nem szerette, rengeteg fajta recept van a neten)
  3. szappant használunk (akár házilag elkészítettet)

Úgy látom, a fürdőszobának még mindig koránt sincs vége, de mára ennyi olvasnivaló és neten böngésznivaló szerintem mindenkinek elég lesz. Így a folytatás hamarosan következik.

Leggyakrabban olvasott cikkek