Tűzgyújtó „kocka” (alá/fölé gyújtós) házilag


Megelégeltem, hogy tűzgyújtó kockákat (tudjátok az az a cucc, amit a kandallóba, vagy grillre tesznek a fa gyújtós alá, hogy az könnyebben meggyulladjon) csak szezonálisan lehet beszerezni a boltokban, ráadásul nem valami olcsó.

Ezért először az uram nézett utána alternatív lehetőségnek, ami nemcsak olcsó, de házilag egyszerűen elkészíthető.
Amit talált nagyon egyszerű és hatékony is volt.
A recept:
Gyűjts össze tobozokat (nem árt, ha szárazak, vagy alaposan meg kell szárítani őket). Vízfürdőben olvassz fel maradék gyertyát (így az ünnepek után biztosan sok háztartásban akad egy kevéske). A tobozokat többször mártsd bele az olvadt viaszba (mintha gyertyát mártanál).
Percek alatt megszárad, kihűl. Így már tárolható és használható. (Sajnos elfelejtettem lefotózni, azóta pedig felhasználtuk mindet, így a fotót legközelebb pótolom)

TRÜKK: ezt a gyújtóst nem a fa alá, hanem a vékony fa hasábok tetejére kell tenni és úgy begyújtani. Ennek az az oka, hogy a lángoló olvadt viasz szépen ráfolyik az alatt lévő fahasábokra, és így segíti a begyulladást.

A módszer nehézsége: nem mindig áll rendelkezésre toboz.

Éppen ez indított arra, hogy alternatív megoldást keressek, mivel elfogyott itthon az ősszel begyűjtött toboz.

A fejlesztett változat a következő:
Szükséges alapanyagok:
  • WC papír gurigák - WC papír gurigákat eddig is gyűjtöttem, mondván, sosem lehet tudni mire lesz még jó. Ez ráadásul folyamatosan van itthon, még akkor is ha nem gyűjti tudatosan az ember lánya.
  • Maradék gyertya – az első módszerhez hasonlóan kell megolvasztani.
  • Használt papírzsepi, szalvéta – mivel szelektíven gyűjtjük a papírt, ez nálunk mindig megtalálható a papírgyűjtő kosárban. Ráadásul nagy zsepi fogyasztók vagyunk a fiam poratka allergiájának köszönhetően.
  • Spárga (az az eredeti természetes anyagú fajta)


Elkészítés:
  1. A gurigákat félbevágtam (illetve a papírtörlős gurigát sok kis darabra vágtam).
  2. A kis gurigákat megtömtem használt zsepivel (hát igen, taknyos, de legalább száraz és a hulladékot hasznosan eltüntetem ezáltal) vagy szalvétával. 
  3. Kicsit meggyűrtem, és spárgával összekötöztem. A kötözésnek 2 célja volt: 1. szorosabban egyben tartja a papírgurigát. 2. a zsinór segítségével egyszerűbb volt a viaszba lógatni a gyújtóst.
  4. Belemártottam a gurigákat a viaszba, kicsit „kicsavartam”, azaz megnyomkodtam, hogy ne csepegjen, majd egy tálcán hagytam kihűlni, száradni.

Meglepő módon elég komoly súlyuk lett, szóval valószínűleg elég sok viaszt felszívtak.

És a tesztelés:
A vigyorgó fejünkből látszik, hogy a teszt sikeres volt (oké, a fotó nem is most készült, de hasonlóan éreztünk a siker láttán).

Pillanatképek a tesztről:Ja és hogy miért is jó ez az egész maszatolás?
Gyakorlatilag ingyen tűzgyújtót kapsz, minimális munkával
A szemetedet (inkább hulladék) olyan dologra használod, ami hasznos a háztartásban.Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek