20. nap -Készíts házi élelmiszereket!
Korábban az élelmiszerekről és a túlfogyasztás veszélyeiről írtam már nektek ebben a blogban. Aki ismer az tudja, hogy a gyerekeim születésével egy időben, egyre több mindent kezdtem el házilag elkészíteni. Ennek nagyon egyszerű oka van, így biztosan tudom, hogy mit tartalmaz az étel.
Természetesen 22 évvel ezelőtt még csak meg sem közelítettem azt az életmódot, ahogyan ma élünk. Akkor még csak a főzés, a gyereknek elkészített házi babakoszt képezte a központot. Mára azonban már amit csak tudok házilag magam készítek el, és ennél még jóval többet is megtennék, ha időm engedné.
Kerülöm a túlvásárlást. Csak annyit vásárolok, amennyi feltétlenül szükséges. Az otthon fellelhető alapanyagokból dolgozok, a megmaradt ennivalókat gyakorlatilag 100%-ban felhasználom.
Házilag készítem a tejtermékek egy részét (joghurt, túró), pékárukat, sokszor a kenyeret is magam sütöm. De gyakorlatilag nem vásárolok konzervet (kivéve nagy ritkán a tonhalat), mivel minden konzervben kapható élelmiszert vagy frissen veszek meg csomagolás nélkül, vagy pedig az érési szezonjában üvegben elrakom. Idén először volt szerencsém anyukám jóvoltából már befőzőautomatát is használni, ami nagyon sokat könnyített és gyorsított ezen feladataimon.
Lekvárt, szörpöt, befőtteket, csemege uborkát is magam készítem, és még sorolhatnám.
Nem állítom, hogy ezek a feladatok nem járnak plusz idő ráfordítással, és időmilliomos sem vagyok, de mégis nagyon sok minden könnyen kivitelezhető, és a hulladéktermelésem is jelentősen lecsökkent ezáltal.
Természetesen 22 évvel ezelőtt még csak meg sem közelítettem azt az életmódot, ahogyan ma élünk. Akkor még csak a főzés, a gyereknek elkészített házi babakoszt képezte a központot. Mára azonban már amit csak tudok házilag magam készítek el, és ennél még jóval többet is megtennék, ha időm engedné.
Kerülöm a túlvásárlást. Csak annyit vásárolok, amennyi feltétlenül szükséges. Az otthon fellelhető alapanyagokból dolgozok, a megmaradt ennivalókat gyakorlatilag 100%-ban felhasználom.
Házilag készítem a tejtermékek egy részét (joghurt, túró), pékárukat, sokszor a kenyeret is magam sütöm. De gyakorlatilag nem vásárolok konzervet (kivéve nagy ritkán a tonhalat), mivel minden konzervben kapható élelmiszert vagy frissen veszek meg csomagolás nélkül, vagy pedig az érési szezonjában üvegben elrakom. Idén először volt szerencsém anyukám jóvoltából már befőzőautomatát is használni, ami nagyon sokat könnyített és gyorsított ezen feladataimon.
Lekvárt, szörpöt, befőtteket, csemege uborkát is magam készítem, és még sorolhatnám.
Nem állítom, hogy ezek a feladatok nem járnak plusz idő ráfordítással, és időmilliomos sem vagyok, de mégis nagyon sok minden könnyen kivitelezhető, és a hulladéktermelésem is jelentősen lecsökkent ezáltal.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése