17. nap - Tartós szívószál

A műanyag szívószál problémájának szenteltem egy korábbi cikket ("A szívószál egy rövid csövecske..."), így most nagyon nem szeretném ismételni önmagam, ezért csak röviden írok most erről.

A szívószál első pillantásra ártalmatlannak tűnik, azonban ha belegondolunk, hogy hány helyen, milyen óriási mennyiségben használják az emberek, akkor az ezzel járó probléma is sokkal érzékelhetőbb. A műanyag szívószálat gyakorlatilag nem használják újra (bár én évekkel ezelőtt 1-2 alkalommal mosogatógépben elmosogattam), mivel nem lehet tökéletesen kitisztítani. Az éttermek, büfék, sörözők, stb. pedig azonnal ki is dobják ezeket.
A szelektív hulladékgyűjtőbe sem lehet dobni, hacsak nem sikerül rendesen kitisztítani.

Sajnos magyar (vagy akár európai) adatot nem találtam arra vonatkozóan, hogy mennyi a szívószál fogyasztásunk, de sikerült rábukkannom egy amerikai cikkre (Be Straw Free Campaign), ahol azt állítják, hogy Amerikában napi szinten 500 millió darab szívószálat használnak. Ha ennek csak a töredéke igaz Magyarországra, akkor is riasztó a kép.
Gyakorlatilag úton-útfélen, mindenhol szívószálat adnak minden italhoz, amit vásárolunk. A gyerekeim is nagyon szerették/szeretik a szívószálat használni. Még a kakaót is azzal itták (ember legyen a talpán, aki a kakaós szívószálat tisztára mossa).

Amikor tudatosult bennem, hogy a szívószál mekkora káros szemétmennyiséget jelent, és hogy ennek a családom is részese, azonnal alternatív megoldást kellett találnom.

Sok fajta lehetőségünk van, hogy kiváltsuk a műanyag szívószálakat:

  • PLA-ból (kukoricatejsav) készült lebomló szívószál
  • bambusz,
  • rozsdamentes acél,
  • papír,
  • vagy akár a régi időket felidéző igazi szalma szívószál.

Fotó: eartheasy.com
Fotó: napibio.hu
Fotó: justartifacts.net
Fotó: opitec.hu
Ma már bármelyik beszerezhető akár Magyarországon is, így nem nehéz a szívószálak terén sem váltani.

Mivel nekem nemcsak az a fontos, hogy a környezet és a családom egészsége szempontjából jó legyen a használt termék, hanem hogy ezzel minél kevesebb hulladékot (akár szelektív, akár kommunális) is termeljek, ezért nálam egyértelműen a rozsdamentes acél szívószál lett a befutó. A 4 db-os készletemmel szerintem még az unokáim is tudnak szörpöt inni.
Saját szívószálaink állandó használatban vannak


Leggyakrabban olvasott cikkek