17. nap - Tartós szívószál

A műanyag szívószál problémájának szenteltem egy korábbi cikket ("A szívószál egy rövid csövecske..."), így most nagyon nem szeretném ismételni önmagam, ezért csak röviden írok most erről.

A szívószál első pillantásra ártalmatlannak tűnik, azonban ha belegondolunk, hogy hány helyen, milyen óriási mennyiségben használják az emberek, akkor az ezzel járó probléma is sokkal érzékelhetőbb. A műanyag szívószálat gyakorlatilag nem használják újra (bár én évekkel ezelőtt 1-2 alkalommal mosogatógépben elmosogattam), mivel nem lehet tökéletesen kitisztítani. Az éttermek, büfék, sörözők, stb. pedig azonnal ki is dobják ezeket.
A szelektív hulladékgyűjtőbe sem lehet dobni, hacsak nem sikerül rendesen kitisztítani.

Sajnos magyar (vagy akár európai) adatot nem találtam arra vonatkozóan, hogy mennyi a szívószál fogyasztásunk, de sikerült rábukkannom egy amerikai cikkre (Be Straw Free Campaign), ahol azt állítják, hogy Amerikában napi szinten 500 millió darab szívószálat használnak. Ha ennek csak a töredéke igaz Magyarországra, akkor is riasztó a kép.
Gyakorlatilag úton-útfélen, mindenhol szívószálat adnak minden italhoz, amit vásárolunk. A gyerekeim is nagyon szerették/szeretik a szívószálat használni. Még a kakaót is azzal itták (ember legyen a talpán, aki a kakaós szívószálat tisztára mossa).

Amikor tudatosult bennem, hogy a szívószál mekkora káros szemétmennyiséget jelent, és hogy ennek a családom is részese, azonnal alternatív megoldást kellett találnom.

Sok fajta lehetőségünk van, hogy kiváltsuk a műanyag szívószálakat:

 • PLA-ból (kukoricatejsav) készült lebomló szívószál
 • bambusz,
 • rozsdamentes acél,
 • papír,
 • vagy akár a régi időket felidéző igazi szalma szívószál.

Fotó: eartheasy.com
Fotó: napibio.hu
Fotó: justartifacts.net
Fotó: opitec.hu
Ma már bármelyik beszerezhető akár Magyarországon is, így nem nehéz a szívószálak terén sem váltani.

Mivel nekem nemcsak az a fontos, hogy a környezet és a családom egészsége szempontjából jó legyen a használt termék, hanem hogy ezzel minél kevesebb hulladékot (akár szelektív, akár kommunális) is termeljek, ezért nálam egyértelműen a rozsdamentes acél szívószál lett a befutó. A 4 db-os készletemmel szerintem még az unokáim is tudnak szörpöt inni.
Saját szívószálaink állandó használatban vannak


Megjegyzések

 1. Szia! Megkérdezhetem, hogy ilyen rozsdamentes acél szívószál honnan szerezhető be?
  Előre is köszönöm! Vivien

  VálaszTörlés
 2. szia, webáruházakban kapható, de én az aliexpressről rendeltem.

  VálaszTörlés
 3. Ó, mekkora ötlet az a pici kefe!

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek