Old Blue, ahol a farmer újjászületik.

Interjú sorozatom következő alanya Plank János, aki az Old Blue webáruház tulajdonosa, igazi üzletember, emellett nagy környezetvédő és életének minden területét próbálja a lehető leg környezettudatosabban alakítani.
https://oldblue.shoprenter.hu/
Szeretnélek megkérni, hogy mesélj magadról, és az Old Blue vállalkozásról.
Mindig is vállalkozóként éltem. Az Old Blue előtt sokáig szórólapokat terjesztettünk saját cégemben, havonta akár 6-800 tonnányit is kiterjesztettünk. Egy idő után rádöbbentem, hogy ez nem oké, és hiába futott jól a szekér, mégis meghoztam a döntést és 5 éve bezártam. Azt kezdtem el kutatni, hogy hogyan és milyen témában lehetne olyan vállalkozást indítani, ami nemcsak kifizetődő és eredményes, de szoros kapcsolatban van a környezetvédelemmel. A korábbi cégem elképesztően nagy szemét termelést eredményezett, éppen a fő profilja révén. Azonban 5 éve, egy éles fordulattal pont az ellenkezőjét céloztam meg, hulladékgyűjtés hasznosítás témában keresgéltem, elsősorban olyan területet, ami még az országban nincsen megszervezve. Így jutottunk el a farmer, mint alapanyag újrafeldolgozásához. A farmer több szempontból is jó választás, mivel időtálló, erős anyag, strapabíró, kreatívan sok mindenre lehet használni, rengeteget lehet beszerezni a megfelelő helyekről fillérekért, külföldi piacon is megállja a helyét, és nem utolsó sorban az újrahasznosítása hosszú távon üzleti haszonnal jár.
Szín szerint gyönyörűek (fotó: OldBlue)
Rengeteg terméketek van, amihez még több alapanyag szükséges. Hogyan juttok hozzá a megfelelő mennyiséghez?
Egyre többet kapunk magánszemélyektől, csak úgy besétálnak az üzembe és otthagynak vagy küldenek csomagban használt farmert. Sajnos hiába növekszik ennek a mennyisége, ez még mindig csak töredéke annak az igénynek, amit az Old Blue felhasznál. Jelenleg többnyire különféle magyar és külföldi segélyszervezetektől érkeznek (pénzért) nagyobb mennyiségben alapanyagok. Ezek egy nagyobb része hordásra már nem használható – ebből készülnek a webáruház kínálatában megtalálható termékek, kisebb része pedig továbbadható használt ruha üzleteknek.
Megérkezett az alapanyag (fotó: OldBlue)

A még használható ruhadarab :) (fotó: OldBlue)
Mindig többes számban beszélsz az Old Blue-ról, hányan dolgoztok együtt?
Jelenleg 6 fő főállású alkalmazottunk van, mellette 4 -en dolgoznak másodállásban. Ők látják el a férfiasabb feladatokat. Rajtuk kívül sok bedolgozó kolléga is van, akik a kiegészítő munkákat és bizonyos varrónői feladatokat látnak el. Ezen kívül több szervezeten keresztül megváltozott munkaképességű embereknek is biztosítunk munkát.
Munka közben (fotó: OldBlue)
A kollégák is környezettudatosak? Ha új kollégát kerestek, akkor ez szempont a kiválasztásnál? Értékelik, érzik hogy mit tesznek valójában?
A kollégák prioritásában sajnos nem ez szerepel, az ő elsődleges céljuk, hogy jó környezetben munkát kapjanak, azonban tudják és értékelik a cég elképzeléseit, sokat tanulnak és sok dolgot átvesznek.

Ki a fő kreatív a cégnél, honnan jönnek az ötletek?
Sokszor vásárlói igényekből lesz egy állandó termék, több alkalommal a dolgozók jönnek ötletekkel (ilyen volt például a nyakkendő). Üzletpolitikai szempontból pedig arra törekszünk, hogy az alapanyag minél nagyobb részét felhasználjuk. A cél, hogy az alapanyagot 100%-osan újrahasznosítsuk. Erre jó példa a fotón látható szőnyeg, ami a nadrágok derékrészéből készül. A fém elemekkel vagyunk leginkább gondban (főleg cipzár), mert erre jelenleg nincs megoldás. Létezik azonban egy alapítvány, akik kimondottan a nehezen vagy még egyáltalán nem megoldott újrahasznosítási hulladékokat vizsgálják és ők keresik egy kisebb munkacsoport segítségével a megoldást erre a problémánkra. Persze alkalmanként kisebb varrodák kérnek tőlük ilyen visszamaradó részeket, de ez elhanyagolható része a teljes fennmaradó fémhulladéknak. Sajnos egy cipzár kibontása sokszoros költségteherrel jár a vállalkozás számára, mint egy új cipzár beszerzési költsége.
Mert minden darabka újjászületik (fotó: OldBlue)

Jó móka a gombválogatás (fotó: OldBlue)
Mit gondolsz, mitől vagytok jobbak a hasonló cégekhez képest?
Azt gondolom, hogy az újrahasznosítás a lényeg, azaz hogy ne a hulladéklerakóba kerüljenek a textilek. Alapos kutatások eredményeképpen indítottuk el a saját vállalkozásukat, melynek a célja, hogy egy olyan termékkörrel tudjunk nemzetközivé nőni, ami maximálisan megfelel  a környezettudatos elveinknek. Jelenleg már eljutottunk oda, hogy viszonteladókat is kiszolgálunk, a fejlődés szerencsére folyamatos. A cég méretének köszönhetően, olyan gépekkel és cérnákkal dolgozunk, amivel garantálni tudjuk a termékeink hosszú élettartamát. Továbbá nagyon széles a kínálatunk, ebből a vásárlók szívesen válogatnak.
Virágok természetesen farmerból (fotó: OldBlue)
Visszatérve a hulladékcsökkentésre. Én azt látom, hogy egyre többen érzékenyek a témára. Te mit gondolsz erről?
Ugyanígy látom én is, de a cég érdeke is, hogy az emberek gondolkodása ebbe az irányba változzon. Maga a cég és az iroda is a lehetőségekhez mérten környezettudatosan lett kialakítva. Van pl. komposztálónk, szelektív szemétgyűjtőnk, az irodaház is passzív ház, a WC esővízzel működik.

Mi a következő lépés? Várható valami újdonság?
Húsvét idején elkészült egy nagyon olcsó és egyszerű farmer bevásárló táska. A cél az, hogy  az emberek ezt használják nejlon zacskó helyett. Egy ilyennel 1000 db műanyag táskát tudnak kiváltani. Ezt a vonalat szeretnénk tovább erősíteni. Továbbá külföldi kapcsolatokat keresünk, viszont az aktív termékfejlesztéssel most leálltunk, mert a jelenlegi termék skála rendkívül széles. Siófokon nyílik egy Old Blue Shop is, ahol elsősorban farmer anyagból készült újrahasznosított kisbútorok lesznek kaphatóak.
Bevásárló táska (fotó: OldBlue)
Nagyon szépen köszönöm, hogy beavattál minket az Old Blue életébe.

Zárszóként egy olyan lehetőséget szeretnék megosztani az olvasókkal, ami egészen biztos, hogy megmozgatja a hulladékminimalizálást célként kitűző embereket:

Az Old Blue hamarosan bevezeti az Örök Táska nevű bevásárló szatyor rendszerét. A vásárló a táska mellé kap egy plasztik kártyát, aminek felmutatásával fél áron kap egy újat, amikor a régi elhasználódott, elszakadt. A kártya örök érvényű, akár évek múltán is használható.
Textil táskák (fotó: OldBlue)


Leggyakrabban olvasott cikkek