Lámpahulladék a saját háztartásomban


Amióta csak saját háztartást vezetek, a kiégett égőket, izzókat mindig szelektíven gyűjtöttem. Tisztában voltam azzal, hogy veszélyes hulladéknak számítanak, igaz 20 éve még nem voltam ennyire tudatos, ezekre a hulladékokra mégis jobban figyeltem. Szerencsére a kiégett izzóknak már 20 éve is megtalálható volt a megfelelő gyűjtőhelye, bár jobban kellett keresni azokat. Ma viszont nagyon egyszerű a dolgunk. Szinte úton-útfélen, bárhol fellelhetőek a gyűjtődobozok. Azonban a férjem fényszeretetének köszönhetően, kb. 8 éve elkezdtük lecserélni az összes égőnket LED-esekre. Mára már az áruk is sokkal barátságosabb, és a háztartásomban kizárólag LED-es lámpák vannak (sokan LED izzóknak hívják ezeket, de ezek LED fényforrások, hiszen nincs is bennük semmi, ami izzana).Egy háztartásban átlagosan 20 fényforrás található (Egy átlagos háztartás elektromos energia használatának kb. 14%-át fordítjuk világításra.), amennyiben minden háztartásban átállnának a kompaktfénycsövek és LED-es fényforrások használatára, akkor a világítási célú energiafogyasztás akár az ötödére is csökkenthető lenne (az Európai Uniós felmérések szerint mintegy 40%-kal javult a háztartási készülékek energiafelhasználása az elmúlt 10 évben).

Nálunk mindig is sok lámpa volt, ehhez az átlaghoz képest is több. Bár tudom, hogy a legjobb megoldás az energiával való takarékoskodásra, ha nincs is. Azaz a természetes fények kihasználásával rengeteget lehet spórolni. Ezt mi is így csináljuk: sok és nagy ablakunk van, de a hangulatvilágításokat nagyon szeretjük. Főleg azóta, amióta ezek is megoldhatóak LED-es lámpákkal. 
Vajon ezekkel ugyanúgy kell bánnunk, mint a hagyományos izzókkal? Ennek néztem utána, mert igaz ezeket is a megszokott gyűjtőbe dobtam, amikor tönkrementek, de vajon tényleg ez a jó megoldás? És egyébként is, érdemes váltanunk LED-es lámpákra?


A LED-es lámpáknak nagyon sok előnye van (én csak a számomra legfontosabbakat emeltem ki):
  • Legnagyobb előnyük az energiatakarékosság. Működésükkor nem egy fémszál felmelegedéséből, izzásából érik el a fény kibocsátását, hanem elektronok szabadulnak fel, így nincs hőveszteségük. A hagyományos izzókhoz képest így akár 90% energia-megtakarítás is mérhető.
  • Élettartamuk sokszorosa a hagyományos izzókéhoz képest. A hagyományos izzók megközelítőleg 1000 üzemórát bírnak, a halogén izzók 3-5 ezret, a kompakt fénycső 8-12 ezret, a LED pedig 30-100 ezret.
  • Gázok, higanygőz: Mivel a LED-es lámpák teljesen más elven működnek, így nem is tartalmaznak káros gázokat.
  • Kicsik (akár egy vékony kis szalagon is megvásárolhatóak), így a ház bármely részén könnyedén elhelyezhetőek. Pl. hangulatfények (nálunk a lépcsőkorlát mellett van ilyen), célzott erős fények (LED szalag van a konyhapultomnál).
  • Hátrányát viszont csak egyet találtam: jelenleg még elég drágák, legalábbis ami a jó minőségűeket illeti. Pont úgy, mint általában az új technológiák. Fontos dolog, hogy amíg egy hagyományos izzót fogyóeszköznek tekintünk, addig egy jó minőségű LED-lámpa beruházás, és ez a beruházás a használatuk során többszörösen megtérül az alacsonyabb összegű villanyszámlából. A LED lámpák nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de szelektív gyűjtésükre ugyanúgy figyelnünk kell, és ha nagy ritkán tönkremegy egy-egy darab, akkor a megfelelő gyűjtődobozba kell őket elvinnünk.

  
Források:

Leggyakrabban olvasott cikkek