13 dolog rólam, amit csak a hardcore hulladékcsökkentők értenek

Amikor több mint 2 éve drasztikusan elkezdtem változtatni a háztartásunkon és az életmódunkon, még nem is sejtettem, hogy mi fog az egészből kisülni. Egyben biztos voltam: még ha furának is tartanak a környezetemben, ez akkor is jó irány. Jó érzéssel tölt el, hogy kézzelfogható eredményeket tudok felmutatni a környezetvédelem mellett. Ezt ti is fogjátok érezni, akárhol is tartotok a folyamatban.

Ne felejtsétek el, hogy attól még nem lesztek rosszabbak másoknál, ha csak kis lépésekben tudtok haladni ezen az úton, és akkor sem, ha nem tudtok mindent megoldani. Én sem tudok. A mai napig vannak olyan dolgok a háztartásomban, amiket nem tudtam alternatív változattal kiváltani. Az elmúlt több mint két év alatt eljutottam arra a szintre, hogy zavarnak bizonyos dolgok a mindennapokban. Ezeket szerintem ti is átérzitek, és együtt éreztek velem.

👍Vásárlásaim alkalmával, árgus szemekkel figyelem a sorban előttem állót: mennyi csomagolt árut vásárolt. Alig bírom visszafogni magam, hogy ne szóljak neki: Tudod, hogy ez a sok műanyag mennyire szennyezi a környezetet?
Fotó: flickr.com
👍Felfoghatatlan izgalom kerít hatalmába, ha olyan üzlet nyílik a közelemben (főképpen ha gyalogosan is megközelíthető), ahol saját csomagolóeszközeimben, kimérős árut vásárolhatok.
Fotó: maxberry.hu
👍Ha elfelejtek magammal vinni textil szatyrot vagy kisebb dobozokat, akkor két lehetőségem marad: 1. kiborulok, de inkább nem vásárolok, 2. ha beleszakadok is, de kézben hozom haza a dolgokat. A megoldás? Folyamatosan tréningezem magam, hogy ilyen nem szabad hogy előforduljon. Szerencsére javuló tendenciát mutatok :)

👍Nem okoz problémát, hogy nincs a közelemben zero-waste üzlet: kreatív vagyok és kitartó. Ha kell, bejárom a fél várost is azért, hogy csomagolás nélkül tudjam megvásárolni a kiszemelt termékeket.


👍Képes vagyok büszkén és már-már kihívóan és gátlástalanul közölni a bolt eladójával, hogy nem, nem kérek zacskót, mert nem szennyezem a környezetet.

👍A fotóim nagyobbik részén a textilzsákjaim, befőttesüvegeim vagy éppen a luffa szivacsom szerepelnek. A maradék fotókon pedig a gyerekeim, az üvegeimmel, zsákjaimmal vagy a luffa tökkel.

👍Az egyik leghőbben áhított vágyam, hogy végre legyen lehetőség Magyarországon is e-blokkal vásárolni. Hiszen a blokk is szemét, még ha picike is.
Fotó: flickr.com
👍Ha valamire szükségem van, akkor nem az az első gondolatom, hogy hol vegyem meg az újat, hanem az hogy hogyan tudnám az itthon fellelhető egyéb dolgokkal kiváltani a vásárlást.

👍Ha buliba megyünk, és egy rakás eldobható tányért, poharat látok, akkor gondolkodás nélkül kérek üveg poharat és igazi tányért a házigazdától.

👍Rosszabb napjaimon képes vagyok akár vadidegen embereknek is jelezni, hogy az általa éppen elkért neylonzacskó, szatyor, eldobható pohár, stb. milyen káros a környezetre. Többnyire azért uralkodok magamon és csak puffogok egy sort.

👍Ha úgy érzem szomjan halok, akkor is inkább szomjazok tovább, mint hogy PET palackos innivalót vásároljak. Ez a büntetésem, ha már otthon felejtettem a kulacsomat.
Fotó: pixabay.com
👍Rendszeresen újabb és újabb ötletekkel állok elő a családnál, amit ki szeretnék próbálni, és bevezetni. A reakciójuk többnyire csak az elkerekedett szemek - Anya már megint mit talált ki...(jó példa erre a "family clothes", ezt az ötletemet az első felvetést követően megvétózták).

👍Szabályosan rosszul érzem magam olyan boltban, ahol minden agyon van csomagolva.
Fotó: pixabay.com
Sokan azt mondják rólam, hogy hardcore hulladék csökkentő vagyok :) Igazuk van. Mára eljutottam arra a szintre, hogy bár a hulladék csökkentése nem megerőltető számomra, sőt élvezem az ilyen fajta életet, viszont a zero-waste életmód népszerűsítése rengeteg energiával jár. A sok megjelenés, cikkek írása, interjúk adása, teljes állású munka, gyerekek, kertes ház mellett már nagyon sok időbeli elfoglaltsággal jár.
Szeretném megváltani a világot, de egyedül nem megy. Segítsetek ebben, mert a sok kis lépés a végén eredményekre vezet. Támogassatok, megosztásokkal, ötletekkel, saját tapasztalataitok megírásával. Hiszen a célunk közös: egy szebb és tisztább környezet megteremtése.


A Háztartásom Hulladék Nélkül blog facebook oldalát ITT találjátok.
Támogatni a Háztartásom Hulladék Nélkül PATREON felületén tudtok.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (jobb oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚


Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke!

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek