Költözünk - 1. A padlás

Jelenlegi házunkban több mint 13 éve lakunk. Több mint egy évtized után határoztuk el magunkat, hogy ideje lenne elköltöznünk. Amíg még csak elhatározás volt, addig nem is volt probléma. A feladat akkor kezdődött igazán, amikor az eladás és az új ház megvétele le nem zajlott.
Költözésünk várható időpontja április közepe, de már március közepétől elméletileg elkezdjük az átalakítást és a pakolást. Úgy tűnik, hogy van/lesz időm. Én mégis úgy gondoltam, elkezdem a szelektálást a fő mumussal a házban: a padlás.

A padlás 13 év alatt mindent elnyelt, hihetetlen mennyiségű minden (értsd fölöslegesen tartogatott, "majd jó lesz valamire" dolgok garmadája) halmozódott össze. A férjem erre azt mondta: Halmozódott?? Nem inkább valaki felhalmozta ;) ? Hát igen, részben igaza van. Nem szívesen dobok ki semmit, aztán persze feledésbe merülnek ezek a dolgok, és évekkel később jövünk csak rá, hogy ezekre már biztos nem is lesz szükség.

A szelektálást a karácsonyfa bontással és egyben a karácsonyi adventi dekorok kiválogatásával kezdtem. Egy doboznyi olyan dekort pakoltam össze, amiket szeretnék elajándékozni.

Ezzel a padlás egyik sarka "letisztult". De most kezdődött a neheze.
Az elképzelésem az volt, hogy elkezdem az egyik sarokban, ott kiürítem azt a részt, és ide rakom azokat a dobozokat, amiket szeretnék elköltöztetni, minden mást leviszek. Az ötlet működőképesnek bizonyult.
Elkezdtem a kiürítést. Gyakorlatilag 1-2 órás pakolást követően, a nappalink fele megtelt dobozokkal.
Főleg kicsi, régi berendezések dobozaival, amikben minden volt: a berendezés csomagolásai (műanyag zacskók, hungarocell darabok, papír), CD lemezek, elektromos kiegészítőik - amiket sosem használtunk. Nem kellett sok idő, hogy feladjam, és mindent válogatás nélkül a kommunális szemetesbe tettem. Nagy levegő, szem becsuk, elveimmel szembementem, és mindent kidobtam.

Még aznap este egyik barátunk nálunk volt és látta a felfordulást. Kérdeztem tőle, hogy amikor költöztek, akkor hogy oldották meg. Hozzáteszem, ők egyáltalán nem zero hulladéktermelő megszállottak. A válasz borzasztó egyszerű volt: szelektíven szétválogatták, így könnyebb volt elszállíttatni.
Szabályosan elszégyelltem magam. Igaz ők nem a környezetvédelem miatt szedték szét a hulladékot szelektíven, hanem a könnyebb elszállíthatóság miatt, de mégis. Én, aki ennyire figyelek a hulladékcsökkentésre, ilyen gyorsan feladtam volna, amikor egy kicsit több szemét keletkezett??

Gyorsan kikukáztam a már kidobott dobozokat, és totálisan szétszedtem őket darabjaira: műanyag ment a szelektív zsákba, a papírok külön kupacba, az elektromos hulladék is külön gyűjtőhelyet kapott. Külön kupac a hungarocellnek és a cd lemezeknek. Írtam a helyi hulladékudvarnak, hogy a cd-ket és a hungarocellt át tudják-e venni. A válaszra még várok (hétvége lévén). Azonban felfedeztem, hogy a helyi Tesco szelektív szigeténél a cd-k és dvd lemezek szelektív leadására is van lehetőség. Sajnos ez mégsem megoldás - mint kiderült, ők is csak a kommunálisba dobják az ide elhelyezett lemezeket. Szóval ez a rész továbbra is kérdéses.
Összesen három hely van az országban, ahol valóban feldolgozzák a cd lemezeket:
VTCD Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft.
1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54. (Videoton)
8000 Székesfehérvár, Aszalvölgyi út 7. (Videoton)
8111 Seregélyes, Fő utca 214. (HWD Recycling Kft.)
(Forrás: hulladekmentes.hu)

Jelenleg itt tartok képekben:Tulajdonképpen nem is olyan sok. Amikor mindent ömlesztve borogattam a szemetes kukába, sokkal több helyet is foglaltak el. Úgyhogy összességében megérte: a lelkiismeretem is tiszta és a szemét elhelyezése is jelentősen könnyebb.

Tanulság: Meginoghatsz, de ha elég elkötelezett vagy, akkor úgysem viseli el a lelkiismereted a rossz irányt, és helyre fogod hozni.

Megjegyzések

  1. A régi holmik elvileg nem a kommunális hulladékgyüjtőbe valók, hanem a hulladékudvar "lom" kategórájába tartozik. Szállítása sajnos saját erőből kell megoldani, mert nincs benne a szolgáltatásba. Kivételt képez ha van lomtalanítás. Ezesetben elviszik. Az nagy szerencse. :)

    VálaszTörlés
  2. Jav.: Hulladékgyűjtő...telefonon pötyögés

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek