Hogy telik el egy hetem hulladékmentesen? – 3. nap, péntek

Hulladék minimalizálási bemutató hetem 3. napja következik. Egy teljes héten keresztül naponta megmutatom, hogy mit és hogyan csinálok, és milyen szemetet termelek a háztartásomban. Fogadjátok sok szeretettel a harmadik nap leírását.

3. nap – Péntek:
A reggeli rutinomat nem írom le nektek ismét, gyakorlatilag az unalomig ismétlődik. Az első napon már részletesen beszámoltam róla. Annyival azért kiegészíteném, hogy a blogon egy klassz kis (és fokozatosan bővülő) listát találtok, az otthon könnyedén elkészíthető kozmetikumokról, amiket én is használok, lassan már egy éve. 
kutyák, macska és a nyuszi ellátása a mai napon annyiban módosult, hogy ma meghozta a futár a kutyák száraz tápját. Itt három dolgot tartok fontosnak megemlíteni.

  1. A száraztápot többnyire online rendelem, olcsóbb és házhoz hozzák, nem kell nekem cipekedni. De ezáltal kapok egy jó nagy neylon csomagolást, amivel a két zsákot összecsomagolták a szállításhoz (nem fotóztam le). A szelektív hulladék termelésemben ez nem mutat túl jól.
  2. Megpróbálkoztam múltkor kimérős táppal, ami első blikkre jó gondolatnak tűnt. De hamar rájöttem, hogy ez csak önámítás. A tápot ugyanis egy ugyanolyan 15kg- zsákból mérték ki, amivel most én is rendeltem. Magyarul a szemét ugyanúgy keletkezik, csak nem nálam kerül kidobásra. Én legalább tuti a szelektívbe dobom (olyan tápom van, aminek a zsákja full műanyag).
  3. Mindig a lehető legnagyobb kiszerelést rendelem, mert így sok hónapig megoldott a kutyák étele (főleg hogy BARF módszer az alap étkezésük, a táp csak kiegészítés), és arányaiban a szeméttermelés is jelentősen kisebb.
Ma reggelre, az esti vacsorát követően, szinte teljesen elfogyott itthon a kenyér, csak egy szendvicsre való maradt (plusz a csücske, amiből zsemlemorzsa lesz). Ez egy szempontból jó: nincs ételhulladék. Viszont kénytelen voltam a fiamnak egy kis zsebpénzt adni iskolai büfés tízóraihoz - egy csomagolt croissant-t vásárolt, aminek a zacskója hazakerült.  De még mindig volt egy adagnyi babapiskóta, amit el tudtak magukkal vinni, a csomagolása szaporította a mai amúgy sem kevés hulladékomat - de legalább szelektívbe dobható (ettől még ez nem ideális).

Délelőtt két nadrágomon is igazítanom kellett, így a varrásból lekerült cérnák is a mai hulladékom részét képezték. A cérnákat bedobom a szelektív zsákba. Ha pamut cérnáról lenne szó, akkor akár a komposztálóba is bedobható lenne.

Ma a délutáni iskola körutam alkalmával intéztem a kisebb bevásárlásomat. Most a Tesco volt a soros. A zsömlék saját zsákomba kerültek, úgy mint a gomba és a kimérős gumicukor is. Ezenkívül vennem kellett leveszöldséget. A Tescoban (ha nem jutok el piacra) szoktam venni pár zöldségfélét, mert saját zsákjaimban simán meg tudom venni ezeket, de most nem jártam sikerrel. Nem volt fehérrépa, kénytelen voltam zacskósat venni, mert arra már nem volt időm, hogy másik boltba/zöldségeshez fussak. Így a levesfőzés sajnos most a zöldhulladékon kívül (nyuszi és komposzt) műanyag hulladék termeléssel is járt.
A leves fácán leves volt, mivel a legutóbbi vadászaton a kutyám szép munkájának elismeréseként kaptunk egy fácánt, amit ma elkészítettem. A fácán farok és szárnytollai a kutyával képzési eszközként folytatják életüket, a tollas bőr többi része viszont sajnos a kommunális kukába került.
A férjem esti sörének kupakja a szelektív zsákba kerül, a sörösüveg majd az üvegvisszaváltóba.

A mosogatógép a szokásos napi egy körét lefutotta, hulladékmentesen. De a mosógép ma pihenőnapot kapott, majd holnap. (Receptet itt találsz).

A mai kép így néz ki a napi hulladékomról, ezen nincs rajta a zöldhulladék, de így is elég utálatosnak látom, túl soknak érzem.

Amit elkerülhettem volna, ha figyelmesebb vagyok: 
  • a szükséges kenyérmennyiséget jobban belövöm, akkor a fiam nem kényszerül büfés vásárlásra.
  • a blokk a Tescoból - elkerülhetetlen kommunális hulladék
  • autóhasználat
  • babapiskóta zacskója - bolti édesség helyett törekszem a házi készítésűre


Hamarosan következik a 4. nap, szombat!

Leggyakrabban olvasott cikkek