Hogy telik el egy hetem hulladékmentesen? – 4.-5. nap, hétvége

Családi okok miatt a hulladék minimalizálási sorozatom 4. és 5. napja kicsit megkésve, de mégiscsak elkészült. Eredeti termeimben az szerepelt, hogy egy teljes héten keresztül naponta megmutatom, hogy mit és hogyan csinálok, és milyen szemetet termelek a háztartásomban. Az élet azonban kicsit közbeszólt, de lássuk, mi is történt szombaton hulladéktermelés terén nálunk.

4. -5. nap – Szombat-vasárnap:
Hétvége lévén a hajnali ébredés megúszom, a rutin azonban így is változatlan. Az első napon erről részletesebben írtam. A mai nap kicsit mégis más a megszokott hétvégéknél, mivel mára terveztem a karácsonyfa lebontását és a karácsonyi, adventi díszek elpakolását. Emiatt pár olyan hulladék is keletkezett, ami egyébként nem került volna a kezembe (legalábbis nem most).
Ilyen volt például az egyik hógömb hungarocell borítása, egy szerencsétlenül járt üveg dísz, egy doboz aljáról előkerült szakadt neylon zacskó, és egy guriga a ragasztószalagból. Amelyik dobozt tudtam ragasztószalag nélkül zártam le, de az üvegdíszeket tartalmazó dobozokat a biztonság kedvéért ragasztottam - költözésig már nem szeretném újradobozolni ezeket. Egyúttal kiszelektáltam a karácsonyi és adventi díszeket, és amiket már nem szeretnék megtartani, azt külön gyűjtöttem, el szeretném majd ajándékozni (ezzel is előre készülök a költözésre).

Délelőtt elfogyott a szilveszteri maradék kóla, és egy csomag bolti keksz. Ezek is a mai hulladéktermelésem részét képezték. A vágott élő fenyőfa ágait lemetszettem, a kiszáradt fát a kandallózáshoz fogjuk felhazsnálni. A pakolás révén a felfordulás csak nőtt. Párhuzamosan a fürdőszoba gyorstakarításába is belekezdtem a házilag készített nedves törlőkenőkkel. Naná hogy pont most tört el a tároló üvegjük. Ennek a nagyobb része az üveggyűjtőbe kerül, a kupakja viszont a szilikon réteg miatt a kommunális szemetesbe.
Idáig a pakoláson és az egyre nagyobb felforduláson kívül semmi érdemleges nem történt. de ha alaposabban megnézitek a képet, látszik rajta egy gyógyszeres ampullás műanyag doboz. És itt kezdődtek a bonyodalmak. A fiam első migrénjét próbáltuk orvosolni, de sajnos nem jártunk sikerrel, és kórház lett a vége. Bár a fiam teljesen rendbe jött, a hétvégém ezzel is telt el.
A hulladéktermelésem a váratlan kórházi tartózkodásommal párhuzamosan az általam megszokotthoz képest az egekbe szökött (egy ilyen esetre nem igazán lehet felkészülni, de ha előre tudod hogy kórházba kell befeküdnöd, akkor sokkal jobban lehet kezelni a szemét termelést). Fotó nem készült, de többnyire a fejemben van minden:

  • 2 alkalom gyorsétterem: papírok, eldobhatós poharak, műanyag evőeszközök, papírszalvéták
  • 4 alkalom kávéautomata eldobhatós pohárban (és még rossz ízű is volt)
  • 2 alkalom ételautomata (üdítős PET palackkal és csokipapírral)

Egy dologra azért gondoltam a nagy kapkodásban: bedobtam a bőröndbe a kulacsunkat.

A hétvégéről ez a kép készült, túl sok...

Amit elkerülhettem volna, ha figyelmesebb vagyok: 
  • amikor csak tudom kerülöm a bolti kekszféléket, és üdítőitalokat
  • a szép karácsonyfadíszekre jobban is lehet vigyázni :)
  • a múltból előkerülő hulladékot legalább szelektíven tudom gyűjteni, a jövőre nézve pedig lehet jobban figyelni a pakolásnál.
  • gyógyszer? azt hiszem többnyire elkerülhetetlen - és ami a kórházban ment, az szabályosan ijesztő (rengeteg papír törlő, műanyag fiola, zacskó, infúziós tasak, fecskendők, és még sorolhatnám). Azt hiszem erre nem igazán van megoldás jelenleg.

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek