Hogy telik el egy hetem hulladékmentesen? – 2. nap, csütörtök

Tegnap indítottam egy rövid, 7 napos sorozatot, amelyben megmutatom egy hetemet: mit és hogyan csinálok, és milyen szemetet termelek a háztartásomban. Fogadjátok sok szeretettel a második nap élménybeszámolóját.

2. nap – Csütörtök:
Megint hajnal van, ébresztő. Első dolgom, mint mindig most is a fürdőszoba meglátogatása. A tegnapihoz hasonlóan ugyanaz volt ma is a menetrend, és ugyanannyi hulladéktermeléssel járt: azaz wc papír.
kutyák, macska és a nyuszi ellátása szintén megegyezett a tegnapival. Annyi különbség van csupán, hogy a kutyák száraztápja elfogyott, így csak nyers húst kaptak, ebből is ez volt az utolsó adagjuk, így ma útba kell ejtenem a hentesemet. A nyers hús adagolása és fagyasztása egyenlőre még mindig a régi műanyag dobozokban történik. 
Ma kihagytam a kutyakaki szüretet, nagyon álmos voltam hozzá, és nagyon hideg szél is fújt. Szemét így az állatokkal kapcsolatosan ma nem keletkezett (leszámítva a kertben fagyoskodó pottyokat). 
Szendvicskészítés a gyerekeknek, a megszokott - finnyás banda lévén nagyon sokat nem tudok variálni, de a textil szalvéta nem probléma sosem. Még a szilveszteri desszertből maradt bolti babapiskóta, ebből kaptak tízóraira a szendvics mellé. Ennek persze ronda csomagolása van, de legalább a szelektív zsákba dobható. A szokásos reggeli kávézacc ma nem került a komposztba, mivel a darálós kávéfőzőnk ismét működik, így annak zacctartályát elég pár naponta üríteni. Ettől zacc még keletkezett, de ma nem kellett foglalkoznom vele. Hulladéktermelés: babapiskótás műanyag zacskó.
Az autót ma is használom: iskola körút, közbeiktatva a hentest, ahova viszem a dobozaimat, és abban tudom elhozni a kutyáknak is az ennivalójukat.  Légszennyezés ma is van, de a hentestől semmilyen szemét nem kerül kidobásra.
Ma nem kell főznöm, tegnap megoldottam a mait is. Így a konyhában ma nem várható komolyabb hulladéktermelés, maximum egy kevés zöld hulladék (narancshéj, vacsoránál paprika szára), és egy üveg sör.
A mai adag papírzsepi megint termelődött, de ezeket folyamatosan fel tudom használni a kandallónál. Nyáron pedig a komposztba dobom. 

Tegnap nem esett szó a fogápolásról. Jelenleg még bolti fogkrémet használunk, de a közeljövőben tervezem elkészíteni a házi változatot fogkrémből és szájvízből egyaránt. Addig viszont a kiürülő fogkrémes tubus előbb-utóbb a fekete szemetesbe kerül. 

Ma (és tegnap is, csak elfelejtettem megírni) a mosogatógép is üzemelt egyszer. Mivel a mosogatógépbe való mosogatószert én készítem, így nincs hulladéktermelés, csak olyankor amikor a nagy kiszerelésű alapanyagaim kifogynak (pl. mosószóda, stb. Receptet itt találsz).
Ma a mosógépet is beindítottam, a szárítógéppel párhuzamosan. Mosószernek Ecoegg mosótojást használok - nulla hulladék! Öblítőszer helyett ecetet (vagy citrusos ecetet). A szárítógép által összegyűjtött szöszök a kandallóba vagy a komposztálóba kerülnek.

Ma is készítettem egy képet a mai adag szemétről. Látható, hogy a mai nap mennyivel jobban sikerült. DE ez főleg annak köszönhető, hogy a mai nap más jellegű tevékenységekkel telt többnyire.

Amit elkerülhettem volna, ha figyelmesebb vagyok: 
  • papírzsepi - még mindig...
  • a blokk a hentestől 
  • autóhasználat
  • wc papír


Hamarosan következik a 3. nap, péntek!

Leggyakrabban olvasott cikkek