Hogy telik el egy hetem hulladékmentesen? – 1. nap, szerda

A cím nagyon szépen hangzik, de azért van benne egy kicsi túlzás. A teljes hulladékmentességet nem sikerült elérnem, és nem is tartom valószínűnek, hogy ez reális cél lenne. Azonban az egy évvel korábbi helyzethez képest a szemét termelésem drasztikusan lecsökkent.

Már többször volt téma, nemcsak a facebook csoportban, de a blogban és a hulladekvadasz.hu rovatomban is, hogy hogyan lehet elkezdeni, milyen lépések, döntések szükségesek a tudatos hulladékcsökkentéshez. Most azonban nem adok újabb tippeket, ötleteket és követendő lépéseket, hanem megmutatom egy hetemet: mit és hogyan csinálok, és milyen szemetet termelek (illetve a családommal együtt termelünk) a háztartásomban.

1. nap – Szerda:
Ideális nap a számadás indítására, mert ma volt a szemétszállító, és minden szemetet elvittek, ami az elmúlt hetekben összegyűlt (szelektívet is).
Hajnal, fél 6-kor kelek. Első dolgom a fürdőszoba meglátogatása. Gyors csapvizes mosakodás, krémezés, toalett használat. – Keletkező hulladék: wc papír (mivel még nem vettem rá magam a textil „family clothes” használatára). A krémemet a kozmetikusom keveri, és a saját dobozomban szoktam venni tőle.
A kutyák, macska és a nyuszi ellátása a következő napirendi pont. A kutya - macska ennivaló kisebb részben száraztápból áll (minél nagyobb kiszerelést szoktam venni, így a zsák később a komposzthoz használható), nagyobb részben BARF etetést követem (azaz hentestől nyershúst hozok nekik rendszeresen saját dobozomban). A nyers húst frissen porciózom, és jelenleg még műanyag dobozokban fagyasztom. Ahogy ezek „kikopnak”, úgy cserélem majd fokozatosan üvegre és fémre a konyhai tároló dobozokat. A nyúltápot a helyi terményboltból veszem, saját vödrömben. 
A rutin közel mindennapos része, hogy felkapom a kertben „elhagyott” kutya melléktermékeket egy darab wc papírral és a wc-be dobom. Állatok terén a mai hulladék termelésem a wc-be került.
Szendvicskészítés a gyerekeknek: textil szalvétába csomagolom, amit a gyerekek teljesen természetesnek vesznek. Az élelmiszerek jelentős része saját dobozomban kerül a konyhámba. A mai menü: bolti kenyérből sonkás és párizsis szendvics, mandarin, mézeskalács. Ezek után kávét kell innom, a zacc a komposztos tányérba kerül. Hulladéktermelés itt nulla.
A gyerekeket jelenleg csak autóval tudom iskolába vinni, de ez tavasztól remélem változni fog. Szóval jelenleg a légszennyezésem elég komoly.
Kaptam ma egy csomagot is, aminek a papírdobozos csomagolása a papírgyűjtőmbe került. A ragasztószalagot leszedtem róla, azt pedig a szelektív zsákba raktam. A postás nemcsak csomagot hozott, de sajnos egy rakás reklámújsággal is megtömte a postaládámat - papírgyűjtésnél jó lesz az iskolában.
Az ebéd még a tegnapi maradék volt nekem. A többieknek két féle ételt főzök, ez 2 vagy 3 napig elég lesz. A főzéssel zöld hulladék termelésem keletkezett (hagyma és krumpli héja - a hagyma a komposztba megy, a krumpli a nyuszinak), illetve papírdoboz a száraztésztától (vannak olyan száraztészták a boltokban, amik nem műanyag tasakban, hanem papírdobozban kaphatóak). A papírdoboz a papírgyűjtéses ládában landolt. Az ebédhez tojás, liszt, tejföl és juhtúró is kellett. A tejföl saját dobozos, a tojás szintén, a piacról származnak, hasonlóan a juhtúróhoz. A liszt pedig nagy kiszerelésű, papírzsákos. Az ebéd után megittam a maradék szilveszteri kólát, ezzel is sajnos gyarapítva a mai szemétadagot. de ez legalább mehet a visszaváltó pontba. Az autómból pedig előkerült 2 kis üveges vizes pet palack is. Ebéd utáni nasinak megettem pár mézeskalácsot a karácsonyfáról, ennek pamut cérna akasztója a komposztálóba került.
A főzés során a hűtő mélyéről előkerült egy kis tálka szilveszteri svéd gombasaláta, amit szintén kidobtam a komposztba, nem mertem megkockáztatni egy családi gyomorrontást.
A kenyér elfogyott, így azt saját textilszatyromban, műanyag csomagolás nélkül, az iskolától hazafelé jövet megvettem (igyekszem úgy vásárolni, hogy összekötöm a programokat, így kevesebbet kell az autót használnom). Azonban a blokkot hazahoztam, ami sajnos a fekete kukába került. A maradék kenyér csücsköt egy textilzsákban gyűjtöm és alkalmanként ledarálom, ebből lesz a zsemlemorzsám.
Uzsonnára a lányom mandarint evett, a tegnapi piaci beszerzésből két db sajnos penészes lett, így ezek is a komposztban végezték.
A kisebbik fiam poratka allergiás, rengeteg papírzsepit elhasznál. Nagyon ritkán (főleg ha náthás) hajlandó textil zsepit használni. Az ő részéről, kb. 20 db használt papírzsepi került a kandalló melletti kandallós papírgyűjtőbe.
Este még további mandarinok és egy üveges sör fogyott. A mandarin héjakat az ecetes üvegembe tettem, ebből folyamatosan készül a citrusos ecet, amit takarításhoz használok. A sörösüvegeket pedig alkalmanként visszaviszem a boltba.
Az esti tisztálkodást minden családtag az általam készített tusfürdővel és samponnal oldja meg. Viszont a 2 éve vásárolt zoknim megadta magát, a sarka javíthatatlanul kikopott és kiszakadt. Ezt szintén a fekete szemetesbe kellett hogy dobjam (bár elgondolkodtam a komposzton és a szelektív zsákon is, hiszen pamut zokni - elvileg lebomlik, de gumírozása miatt nem biztos, hogy jó döntés lett volna).

Ha megnézitek a képet, látszik, hogy bár erősen rajta vagyok a nulla hulladék projekten, mégis szinte elkerülhetetlenül keletkezik mindenféle szemét egy folyamatosan vezetett háztartásban. 
Amit elkerülhettem volna, ha figyelmesebb vagyok: 
  • szilveszteri maradék étel és kólás üveg kidobása
  • autóból előkerülő vizes palackok
  • papírzsepi - ha a fiamat rá tudnám venni a textil zsepire
  • a megpenészedett mandarin (túlvásárlás veszély!!)
  • a blokkal sajnos nem tudok mit kezdeni, Magyarországon sajnos még nem kérhetem hogy ne nyomtassák ki a blokkot (Hollandiában ez működik)
  • postán érkezett csomag - ha lehet akkor érdemes helyben vásárolni, és ezt a fajta hulladék mennyiséget is el lehet kerülni (én ebben az esetben olyan terméket vásároltam, ami nem kapható itthon)
  • autóhasználat
  • wc papír


Hamarosan következik a 2. nap, csütörtök!

Leggyakrabban olvasott cikkek