Hulladékmentes életmód szabályai és a járvány

Különleges napokat élünk, egy különleges időszakban. Ha azt mondom, hogy ez az előszele a klímakrízis miatt várhatóan bekövetkező állapotnak, akkor elhinnétek nekem? Ha azt mondom, hogy ez most egy teszt az emberiségnek, hogy mivel fog szembesülni 10-20 év múlva, ami viszont nem csak pár hónapig fog tartani, akkor elhinnétek nekem?
Nem, nem pánikolok, csupán aggódok. Aggódok amiatt, hogy ezek a jelek ugyanúgy leperegnek az emberek nagy részéről. Sokan elbagatellizálják a járványt, és felelőtlenül viselkednek, sokan pedig túlpánikolják. Azonban van egy remélem egyre szélesebb réteg, aki képes helyén kezelni a jelenlegi pandémiát (A WHO 2020. március 11-én hivatalosan is pandémiának, azaz világjárványnak minősítette a COVID19 vírusfertőzést.).

A jelenlegi helyzet sokak szerint nem kedvez a zero waste, azaz a hulladékmentes életmódnak, amit mi magunk is folytatunk a családban. Egy pár példa erejéig megmutatom, hogy első gondolatra mik jutnak a legtöbb embernek az eszébe, ha a zero waste életmódot említjük. Ezekről egyébként a következő cikkben fogok bővebben mesélni: mi hogyan oldjuk meg mindezt amellett, hogy megtartjuk az elveinket.
  • csomagolásmentesen vásárolunk
  • nem használunk eldobható eszközöket, így papírzsebkendőt és wc papírt sem
  • nem használunk agyoncsomagolt, klórtartalmú vagy egyéb környezetre káros tisztítószereket és kozmetikumokat
  • csak annyit vásárolunk amennyire valóban szükségünk van
  • támogatjuk a használt termékek megvásárlását
  • tömegközlekedünk
Azonban egy ilyen speciális helyzetben is lehet, sőt kifejezetten jó és hasznos, ha hulladék nélkül élünk. A saját tapasztalataim alapján nyugodt szívvel elmondhatom, hogy sokkal egyszerűbb a jelenlegi helyzetben az életünk. Az 5K szabály most is ugyanúgy érvényes, mint korábban, még a járvány előtt.
Fotó: Dobd ki a szemetest! című könyv illusztrációja
Egy zero waste háztartásban mindig mindenből vannak készleteink. Mivel az első szabály (Refuse, Köszönöm nem kérem) alapján nem halmozunk fel fölösleges dolgokat, így a háztartásomban csak olyan eszközök, élelmiszerek, tisztítószerek és kozmetikumok találhatóak meg, amik egy járvány idején is ugyanúgy szükségesek.
A zero waste életmód második szabálya a csökkentés (Reduce, Kevesebbel is beérem). A jelenlegi speciális helyzetben a csökkentést arra értem, hogy ha valamit szeretnék bekészletezni, akkor legyek tisztában azzal, hogy az nem a kukában fogja végezni. Például nem veszek nagy mennyiségű tejterméket, ha tudom, hogy nem fogom tudni megfelelően tárolni. Mivel nálunk a lisztből sok fogy (én készítem itthon a pékárut, kenyeret, tésztát), így lisztből vettem most többet, de van lehetőségem úgy tárolni, hogy nem fog bemolyosodni. Ha ezt nem tudja valaki biztosítani, akkor jobban jár (anyagilag is) ha inkább nem vásárol nagy mennyiséget belőle, mivel a végén csak a kukában fog landolni - és mindeközben másnak is juthatna (nagyon fontos ebben a helyzetben is az egyéni felelősségvállalás és az önzetlenség!!).
A harmadik szabály az újrahasználat támogatása (Reuse, Kijavítom és tovább használom). A mostani pandémia időszaka alatt nem támogatom a használt (de az újakat sem!) termékek megvásárlását, mivel igyekszünk minimalizálni az emberekkel történő valós kontaktot. A kenyérpirítónk tönkrement a napokban, de most ez nem az az időszak amikor feltétlenül másikat kellene beszereznünk. Ha pirított kenyeret szeretnénk enni, majd megoldjuk a sütő grill funkciójával. Azonban más oldalról tekintve, az újrahasználat létjogosultsága egy ilyen bezárt időszakban még inkább erőre kaphat, hiszen felfedezhetjük általa az otthon található régi eszközeinket: akár régi vagy akár új funkciójukban. Aki például eddig nem tett el befőttet, lekvárt, savanyúságot, az most kipróbálhatja, a korábbról megmaradt üvegeivel. Vagy kreatívan újragondolhatja a korábbi napokról megmaradt élelmiszereket, hogy ne kelljen boltba menni, hanem 1-2 plusz napot nyerjen vele a főzésnél. Így ezeket a kidobástól is megmenthetjük. Én például rendszeresen elteszem a tészta főzővizét is (nem sósan főzöm a tésztát), mert egyrészt nagyon szuper alaplé rizshez, kenyérhez, krémlevesekhez, másrészt hígítva a szobanövények is szeretik. Az újrahasználat a kreativitásunk révén a gyerekeink foglalkoztatásánál is jól jön, amikor az otthontanulás módszereit velük együtt vezetjük be a mindennapjainkba.
A negyedik szabály (Recycle, újrahasznosítás, Külön gyűjtés) talán az egyetlen olyan szabály, ami kilóg a sorból (ez egyébként nekem mindig is kakukktojás volt, a járványtól függetlenül is). Ha nem akarunk emberek közelébe menni, akkor a hulladékunkat sem tudjuk a megfelelő helyre elvinni. Sőt hallottam olyan híreket is (nem hiteles és nem megalapozott, inkább csak vészterhes előrejelzés), hogy a szemétszállítás is leállhat a járvány miatt. Ezért a legegyszerűbb, ha még inkább törekszünk minimalizálni a hulladék/szemét termelésünket.
Az ötödik szabály pedig a komposztálás. Akinek van kertje, az továbbra is komposztáljon amit csak lehet, így legalább középtávon nem lesz továbbra sem szükségünk külön tápanyag utánpótló bolti szereket megvásárlására. Akinek nincs kertje, annak pedig eljött az idő, hogy kipróbálja a beltéri komposztlást.

Összességében úgy érzem, és tapasztalom meg saját bőrömön, hogy a zero waste életmód nemhogy hátráltatná a járvány átvészelését, de inkább támogatja is azt. Ettől függetlenül, nem gondolom, hogy mostanában kellene teljesen átállni bárkinek is a zero waste életmódra, azonban az 5K szabály betartására most is törekedhetünk (pl. fogyasztás csökkentése, újrahasználat, kevesebbel is érjük be, mértékletesség, emberi felelősségvállalás, önzetlenség, stb.). Illetve aki megteheti, és a járvány miatt többet lesz otthon (például home office miatt, vagy mert átmenetileg nem tud dolgozni), az most elkezdhet tájékozódni, hasznos oldalakat, könyveket olvasni, filmeket nézni. Habár a könyvtárak bezárnak ideiglenesen és a könyvesboltokban való sétálást is mellőznünk kell, még mindig ott a lehetőség, hogy elektronikus könyvet válasszunk.

Kívánok nektek vírsumentes szép napokat, és kérlek Benneteket, hogy maradjatok otthon!


💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek