Gyapjú pulcsim és a Marseille szappan boldog találkozása

Van egy nagyon szeretett gyapjú pulóverem. Lassan egy éves, még igencsak fiatalnak mondható.
Nagy kedvencem lett, és kedves, boldog emlékek fűződnek ahhoz az időszakhoz, amikor megvásároltam. Kisebbik fiam ugyanis Írországban tanult 1 évig 17 évesen és a tanév végén meglátogattuk őt. 
Írország gyönyörű hely, imádtam minden ott töltött pillanatot: a színeket, az illatokat, az embereket, a növényeket, a természetességet, még az enyhén esős időjárást is. Az itt töltött pihenésünk alatt vásároltam ezt az igazi helyi, kézműves gyapjú kardigánt, ami azóta is szerelemruha számomra. 
Azonban a közel egy év alatt fokozatosan koszolódott el. Nem szoktam gyakran mosni azokat a felső ruhákat, amelyek nem teszik a gyakori mosást indokolttá. Így például a farmereket, a pulcsikat és némely blúzt és inget csak akkor mosok ki, ha valóban koszos lesz. Ezzel nem csak energiát takarítok meg, de a ruhákat is kímélem. Ha úgy érzem, akkor ezeket a ruhadarabjainkat kiteszem a szabad levegőre szellőzni. Ez a módszer egyébként a gyapjú ruhák esetében kimondottan hatásos. A gyapjú felfrissül, üde, és tiszta illatú lesz tőle.
Azonban a kedvenc - és egyetlen - gyapjú pulcsim mostanra nem csak egyszerűen elkoszolódott (főleg az ujjánál és a nyakánál), hanem sikeresen összekormoztam egyik kályhatisztítás alkalmával (naná, hogy a kedvenc kardigánomban kell kályhát tisztítani és tüzet gyújtani...). Halaszthatatlanná vált a mosás. 
És itt jött a nagy kérdés: mivel mossam ki, hogy ne tegyem tönkre, és szép tiszta is legyen. Hetekig bújtam a netet, de nem találtam hasznos információt. Az egyik helyen azt írták, hogy vegyek mindenféle - csomagolt, flakonos - speciális gyapjúmosószert. A másik helyen óva intettek a szappanoktól, mondván, hogy nemezelődni fog a gyapjú tőle. Ráadásul nagyon igyekeztem ragaszkodni azokhoz az alapanyagokhoz, amik már eleve az otthonunkban is fellelhetőek voltak, így elég kevés szer jöhetett szóba. Pár hét sikertelen keresgélés után igencsak kezdtem hajlani arra a megoldásra, hogy vásárolok valami "speciálisat". De akkor azt éreztem, hogy várnom kell még, és elengedtem a problémát. Pár nappal később pedig beugrott egy gondolat, és mintha a gyapjú pulcsim csak erre várt volna, megtaláltam a megoldást, méghozzá a Marseille szappanomban.

A mosásról videót is készítettem, ha valaki jobban kedveli a videós/képi információkat.

A mosás menete pedig a következő volt:
A tiszta olívaolajból készült Marseille szappanból lereszelek egy keveset, és ezt forró vízben feloldom. A szappanos vizet további hideg víz hozzáadásával lehűtöm, hogy maximum 25-27 celsius fokos legyen (ezt a biztonság kedvéért mérheted is hőmérővel, de érzésre is beállíthatod a megfelelő hőfokot). A gyapjú nagyon érzékeny a melegre (is), ezért az első alkalmakkor érdemes hőmérőt használni. A mosóvízhez hozzáadok pár csepp eukaliptusz vagy levendula illóolajat. Ezek az illóolajok nem csupán antibakteriális hatásúak, de frissítik is a gyapjú ruhákat és távol tartják a molyokat. 
A koszosabb részeket óvatosan a Marseille szappannal át lehet dörzsölni - így tettem én is azon a  ponton, ahol a kályhával összekormoztam. Egyébként viszont csak óvatos nyomkodással, dörzsölés és húzás-vonás nélkül szabad a gyapjú ruhákat tisztítani. Esetlegesen a mosógép gyapjú programjába is be lehet tenni, azonban én jobban bízok a saját kíméletes kézi mosásomban.
Mivel a gyapjú alapvetően savas kémhatású, a szappan pedig lúgos, ezért a mosás végén ecetes (vagy megfelelő erősségű citromsav oldatos - 125 ml vízhez adott 2 g citromsav fogja a 10%-os eset töménységet biztosítani) öblítést kell alkalmazni, így a gyapjú visszakapja a savas kémhatását. Az ecet egyébként - szintén a savas kémhatásnak köszönhetően - folttisztító hatással is bír. 
A mosás és öblítés végeztével sem szabad "nyaggatni" a gyapjút, hanem kinyomkodva kell egy törölközőre teríteni, majd a törölközőbe csavarva, ismét nyomkodással szabad a fölösleges vizet eltávolítani a gyapjúból. A végén fektetve száradhat. Én a kora tavaszi, párás de napos időben kitettem a teraszra, szabad levegőre. A gyapjú egyébként is kedveli a párásabb időben történő szellőztetést (ezt a mosásoktól függetlenül bármikor megtehetjük), klasszul felfrissül tőle a ruha. Teljes száradás után ismét tiszta, friss és illatos, így a nyári, meleg időszakokra jó érzéssel teszem el a szekrényembe, hogy a következő hűvös évszakban tisztán kerülhessen elő.

💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Forrás: savon-de-marseille.ca

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek