A lufi valóban tud környezetbarát lenni?

Fotó: pixabay.com
Egy a napokban megjelenő reklámkampányra kaptam fel a fejemet a minap. Egy önkiszolgáló mosoda (nevezzük nevén, a Bubbles) és az egyik kereskedelmi rádió közös akciója indul el pár napon belül (hogy miért nem vettük ezt hamarabb észre...)
Az akció szerint a rádióval együttműködve a cég 1600 környezetbarát lufit tervez szélnek ereszteni az ország különböző pontjain, amelyek mindegyikében egy-egy kis cédulát helyeznek el. A cédulákon olvasható kóddal nyerhetnek a lelkes nyerni vágyó rádióhallgatók mindenféle a szolgáltató cég által támogatott ajándékot.
Mi az amit én, aktív zero waste környezetvédőként ebből meglátok? A veszélyes hulladékforrást. A mai világban már ciki kellene hogy legyen a lufieregetés, amely úgy tűnik, hogy még a mai napig is általános és közkedvelt jelenség. A kampány szerint 1600 környezetbarát lufi kerül felfújásra és eleresztésre. A környezetbarát jelző pontosítására sehol nem találtam további tájékoztatást, így csak sejtem, hogy latex anyagú lufikról lehet szó. A latex alapanyagú lufi a különféle információforrások alapján a tölgyfalevéllel azonos idő alatt lebomlik, komposztálódik.
Na igen,
  • már ha lejut a földre (ugyebár a levegőben nem bomlik le, cserébe viszont beleakadhatnak a madarak),
  • már ha a lebomlásig eltelő idő alatt nem eszi meg egy állat (ez több hét, akár hónap, hiszen a tölgyfalevél sem 1-2 nap alatt bomlik le a természetben),
  • már ha nem vízbe esik, ahol a halakat és a vízimadarakat veszélyezteti. 
    Fotó: pixabay.com
További hulladékforrást jelent a lufiba helyezett cédula, és különös veszélyforrást a lufi zsinórja.
Fotó: https://greencompassion.files.wordpress.com/
A kérdésem roppant egyszerű: a mai világban, ahol kb. a csapból is folyik a klímakrízis, a hulladékmennyiség problémája, a globális felmelegedés, az élővilág pusztulása (és még sorolhatnám) téma, akkor nem találhatott volna ez a cég saját szolgáltatásának kampányához egy igazi környezetbarát megoldást? Főleg annak fényében, hogy véleményem szerint az önkiszolgáló közösségi mosoda, mint szolgáltatás, kimondottan jó gondolat, ha a környezetvédelem oldaláról tekintünk rá. Így még inkább érzem az ellentmondást.
Egyébként, köztünk szólva, én értem a lufit, mint reklámfogást ebben a helyzetben, hiszen a cég neve (Bubbles, mint buborék) erősen emlékeztet a mosás során keletkező buborékokra és egyben a levegőben szálló kék lufikra. Tehát marketing oldalról értem, de nem vagyok képes megérteni és elfogadni.
Nagyon bízom benne, hogy az akció, ha nem alakítják át a döntéshozók egy igazi környezettudatos megoldásra, nem fog gondot okozni a természetben (vajon ennek mekkora az esélye 1600 db lufival számolva?), és lesz aki országszerte majd összeszedi a szerteszálló lufikat, amiket nem találtak meg a nyerni vágyó emberek és az akció végeztével kallódnak majd az országban mindenfelé.

Mutatok pár linket amit hirtelen találtam a lufikkal kapcsolatban:

A biológiailag lebomlónak nevezett műanyagokról a Humusz Szövetség állásfoglalását pedig az alábbi linken találjátok:

💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek