Tényleg kidobtam a szemetesünket

Előző cikkemben írtam nektek a Dobd ki a szemetest!" Kihívás 2020 kampányunkról, melynek első kihívottja Karalyos Gábor színész (Vegán Hegylakó). Ez a januári kihívás január 6-án indult, a mi háztartásunk is igaziból a héten éledezett fel az ünnepi pihenés után, ahogy az iskola is startolt. 
Éppen 4 éve, 2016 január 1-én indítottam el a háztartásunk megreformálását, ezért úgy gondoltam, hogy ezt méltón ünneplem meg:
Kiborítottam a szemetesünket - 
Őszintén szólva nem volt ez olyan igazi kiborítás, mert 4 teljes havi szemétről van szó, amely 4 hónapban komoly felújítások történtek nálunk, és a karácsonyi ünnepek is közrejátszottak a termelt szemét mennyiségben. Ez idő alatt megtelt a 110 literes kommunális és a szintén 110 literes szelektív zsákunk is. De ma van szemétszállítás napja, így ez ideális időpont az önvizsgálatra és egy komolyabb kukavizsgálatra.
A 4 havi kommunális kukánk kb. a következő dolgokat tartalmazta nagyjából a mennyiségek szerint csökkenő sorrendben (nem részletes és nem teljes a lista, mert valahogy nem volt hangulatom 110 liternyi szemetet a konyhába kiönteni :D - ha valaki valóban szeretne kukát borogatni, akkor ne várjon 4 hónapig vele ;) ):
 • Zsákok kutyakakival töltve
 • Felújításból visszamaradt, szelektíven nem gyűjthető hulladékok (mint pl. csemperagasztós zsákok, sziloplaszt flakonok)
 • Szilveszteri tüzijáték megmaradt hulladékai - tudom, nem jó tüzijátékozni, én maximálisan ellene is vagyok. Azonban a fiamék buliztak nálunk, és bár ő hangsúlyozta a többieknek, hogy nem szeretne tüzijátékot a szemét miatt, és ezzel a többség egyet is értett, valahogy mégis sikerült pár kisebb sorozatot kilőniük.
 • Kávés zacskók - a fémes műanyag csomagolás miatt csak a kommunálisba tudtam dobni.
 • Az ünnepekről megmaradt olyan speciális csomagolások (pl csokipapír, chipses zacskó), amiket nem mi termeltünk, viszont a vendégeink révén kerültek hozzánk (sajnos sok esetben nem elég 1-1 alkalommal elmondani nekik, hogy ezek problémás szemétnek minősülnek, és nem szívesen látom itthon ezeket.).
 • Pár darab fűszeres zacskó és margarinos csomagolás, amelyek szintén a fémmel fújt mivoltuk miatt kerültek a nagy fekete kukába.
 • 1-2 db egészségügyi betét, amely nem a sajátunk, mivel mi (vagyis egyenlőre még csak én) nem használunk ilyesmit.
 • Hőpapíros blokkok.
A szelektív zsákunk pedig nagyjából a következő hulladékokból áll:
 • Folpack (nem saját termelés...)
 • Buborékos fólia (webáruházas rendelésből maradt meg)
 • Gyorséttermes dobozok (ezek még a régmúlt időkből származnak, és a kutya és a cica nyerskosztját fagyasztom bennük, de némelyik egy idő után eltörik, és nem tudom tovább használni)
 • Fagyis doboz (a karácsonyi brownies-hoz vettem, mert ilyenkor nincs nyitva a helyi fagyizó) (1db)
 • Tetra pak-os gyümölcslé (2 db)
 • Mascarpone sajt doboza (2 db)
 • PET palack 2 db
 • Dobozos tej (Elszámoltam az ünnepekre szükséges mennyiséget, így hirtelen vennem kellett dobozosat, mert a tejbolt már nem volt nyitva.) (3 db)
 • Pilóta keksz műanyag csomagolása (Ajándékba kapta a lányom, nem mondhattuk a kis barátnőjének, hogy vigye haza... Én erre még mindig nem vagyok képes, Bea Johnson állítása szerint, ő simán megteszi. Én inkább arra törekszem, hogy megelőzzem az ilyen helyzeteket, de ez nem mindig sikerül).
 • Corn Flakes zacskója (Erről még nem tudtam leállítani a gyerekeket. Egy fajta kedvencük van, igaz a mennyiséget nagyban csökkentettük, de még mindig szoktunk ilyet vásárolni).
 • Sajt csomagolása (Sok sajtot eszünk, cserébe húst alig. Minden alkalommal saját dobozban kérem a sajtokat, a trappista sajtot pedig nagy kiszerelésben veszem meg, ami alkalmanként kb. 2-3 kg sajtot is jelenthet. De ennek mindig van műanyag csomagolása).
 • Túró rudi csomagolása (Félévente egyszer veszek, és mivel most volt külföldi vendégünk, így neki akartunk kedveskedni - nem ízlett neki :D. Tudom elkészíthettem volna magam is, de egyszer már próbáltam, és elég macerás volt, most az ünnepek alatt pedig nem volt időm még erre is.)
A szeméttípusokat megvizsgálva újabb kihívások elé állítottam magam: 
 • Kutyakakit lehetőleg naponta a wc-be dobni, így elkerülhetem a kakis zsákokat, 
 • Tüzijátékra fokozottan figyelni, kerülni, tájékoztatni az esetleges vendégeket, hogy miért nem okés.
 • Az elfogyasztott kávé mennyiséget csökkenteni (Bár a napi két kávé nem olyan borzasztóan sok szerintem, de igyekszem teával helyettesíteni. A kimérős kávé pedig számomra megfizethetetlen jelenleg).
 • Az esetleges webáruházas rendeléseknél minél inkább a tudatosabb helyekről vásárolni, így a nem kívánatos csomagolási hulladék is kevesebb lesz.
 • Még alaposabban megtervezni a hosszabb ünnepnapos sütés-főzéseimet, így a fölösleges tetrapak elkerülhető.
 • A vendégek meghívásakor nagyobb figyelmet fordítani a háztartásunk zero waste jellegére, hogy még kevesebb problémás hulladék kerüljön be hozzánk általuk.
 • Fokozottabban törekedni a használt termékek vásárlására az újak helyett, így a hőpapír blokkokat is el tudnám kerülni.
Összességében véve elégedett vagyok, mert a 4 hónapos szemetünk legalább 60%-a az ünnepek miatt, elsősorban a hozzánk látogató vendégek által került be a háztartásunkba. És hogy a vállalásaimat még inkább motiváljam, valóban "kidobtam" a szemetes kukánkat. A régi műanyag vödör átkerült a garázsba (valamire még jó lesz címszóval), helyére a szekrénybe pedig egy csinos 1,2 literes üveg tartály került. Ezt nem csak takarítani lesz könnyű ha szükséges, de mutatós is, és kis helyet foglal el. Tippeljetek, szerintetek mennyi idő alatt fogjuk megtölteni?
Végül, de nem utolsósorban, megajándékoztam magam egy vadi új, saját termesztésű luffa tökszivaccsal. Olyan jó érzés volt lecserélni (a régi is még bírta volna valameddig azért, de végül a mai napon a komposztáló révén visszajuttatom a természetbe).
Bízom benne, hogy a 2020 évet indító cikkem motiváló lesz nektek is. Tudom, hogy nehéz évek állnak mindannyiunk előtt, de együtt sikerülhet. Tegyétek meg az első lépéseket, hiszen minden kis lépés számít. Meséljetek a környezetetekben minél többet a problémáról és a megoldásokról. Én itt vagyok, és itt is leszek nektek 2020-ban is, ha segítségre van szükségetek. 😊😉
És ne felejtsétek el: a Dobd ki a szemetest! Kihívás 2020 éve alatt minden hónapban vásárlásaitokkal támogathattok egy, a kihívott fél által megjelölt jótékonysági szervezetet. 
Amit tennetek kell:
Vásárolj egy Dobd ki a szemetest! című könyvet ITT (https://lelkesedeskonyvek.com/toth-andi-dobd-ki-a-szemetest-ii-javitott-bovitett-kiadas), írd be az adott hónaphoz tartozó jelszót, és élvezd az érzést, hogy jót tettél, hiszen minden egyes megvásárolt könyv után a kiadó 700Ft adományt juttat el a megjelölt szervezetnek.

💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek