Dobd ki a szemetest! Kihívás 2020

4 éve történt, hogy találkoztam azzal a bizonyos Bea Johnson cikkel. Akkor is éppen a neten kalandoztam, közben kipihenve az előző bulizós napot, amikor kaptam egy "pofont" ettől a hölgytől.
A cikk sokkolt, rávilágított bizonyos dolgokra, és irányt mutatott. Azonnal tudtam, hogy mit kell tennem - kiborítottam a szemetest 😁, de azt sosem gondoltam volna, hogy oda jutok el ahol most tartok.
Hol tartok most?
🤩Saját zero waste tapasztalataimról könyvet írtam (Dobd ki a szemetest! - Lelkesedés Könyvek), ami a visszajelzések szerint már rengeteg embernek segített a környezettudatos szemléletmód váltásban (15 hónap, 2 kiadás, kb 5000 eladott példány).
🤩Tapasztalataimat rendszeresen megosztom előadások keretében.
🤩Egyéni, személyes tanácsadással egyénileg is segítséget nyújtok.
🤩A zero waste és a klímakrízis elleni küzdelem az életem központi elemévé vált, a gyerekeim megóvása érdekében.

De a történet nem áll meg. Óriási terveim vannak. Ez az év a kihívások éve lesz. "Dobd ki a szemetest! Kihívás 2020" címen, a Lelkesedés Kiadóval szoros együttműködésben, egy teljes évi kihívást hirdettünk meg, melynek központi eleme az egyéni felelősség - társadalmi szerepvállalás fontossága. Célunk, hogy az eddigieknél is több emberhez eljussunk az üzenettel: "Minden kis lépés számít".

Az éves challenge ideje alatt minden hónapban kihívunk egy ismert személyiséget, társulatot, projekt csapatot vagy intézményi kollektívát egy gyakorlati zero waste cselekvési programra:
✳ Személyre / csapatra szabott hulladékcsökkentési tervet dolgozok ki a kihívottak részére. Részletesen áttekintem velük a jelenlegi gyakorlatukat, és a tanácsaim alapján 3-5 konkrét kihívást vállalnak, amiben szeretnének tartósan változtatni és közelebb kerülni a zero waste életmódhoz. .
✳ A kihívott személy / kollektíva rendszeresen beszámol hogyan haladnak, milyen sikerélményeik vannak, milyen hétköznapi nehézségekkel találkoznak a kihívás során.
✳ A kihívás hónapjában a Lelkesedés Könyvek online könyvesboltjában megvásárolt minden hagyományos vagy e-könyv eladásából a Kiadó 700 Ft/db összeget adományoz a kihívott által megnevezett szervezetnek. ➡️
Fotó: Bársony Cintia 
Január hónap kihívottja: Karalyos Gábor színész vagy más néven a Vegán Hegylakó. Gábor január 3-án látott minket vendégül az otthonában. Pattogó tűz, a kertjében termett növényekből készített illatos tea, frissen sütött zabkeksz és a kertjében termett szőlőből készült peszmeg várt minket. Ilyen fogadtatás mellett nehéz is volt belevágni a „munkába”. Hangolódásként átadtam Gábornak egy ajándék zerowaste kezdő szettet: 
  • Panni lányom segítségével varrtam bevásárló zsákokat, 
  • a saját készítésű mosogatószert vittem egy befőttes üvegben, 
  • saját luffa szivacs volt még a csomagban a mosogatás megreformálására, 
  • 2 db frissen készült vegán szappan, amit a Szív-M Szappan Alkotóműhely készített, 
  • a Ligeti csomagolásmentes boltban beváltható vásárlási utalványt.
Fotó: Bársony Cintia 
És mindezt természetesen egy textil bevásárló táskába készítettem össze. 
Gábor mesélt a mindennapjairól. Hamarosan világossá vált, hogy számos, a Dobd ki a szemetest! könyvben szereplő hardcore lépés már életvitelszerű számára: vegán táplálkozás, kerti komposztálás, alomszék, különböző tartósítási technikák, használt eszközök (ruhák, használati tárgyak) előnyben részesítése, kreatív feldolgozása, rendkívül alacsony rezsi költségek: fatüzelés, kizárólag kútvíz használata, szürkevíz-felhasználás stb.

Őszintén szólva a beszélgetés során én is tanultam tőle bőven új dolgokat. És volt alkalmam kipróbálni egy valós, működő alomszéket is (erről fogunk majd egy rövid beszámolót is készíteni 🙈🙉🙊).
Az igazán jó hangulatú beszélgetés után jött el a nap egyik legizgalmasabb része, a szertartásos kukaborogatás!
Fotó: Bársony Cintia 
Gáborral részletesen átnéztük a háztartás valamennyi területét, ötleteltünk, tanácsokat adtam, nálam bevált tippekről meséltem.
Végül Gábor vállalásai a következők lettek: 
✳ Műanyag mosogatószivacs leváltása luffa szivacsra.
✳ Papirzsebkendő és papír konyhai törlő leváltása moshatóra.
✳ Tusfürdő helyett szappan használata.
✳ Házi készítésű mosó- és mosogatószerre való váltás.
✳ Műanyag hulladék (főleg csomagolt félkész-, és késztermékek) radikális csökkentése. 
Fotó: Bársony Cintia 
A kihívás időtartama alatt a Lelkesedés Könyvek webshopjában megvásárolt minden Dobd ki a szemetest! hagyományos vagy e-könyv árából 700 Ft/db összeget a kihívott által megnevezett jótékonysági szervezetnek adományozunk. Erről részletesen minden hónapban az aktuális kihívás során fogunk információkat adni a közösségi oldalainkon.

Ahogy a januári kihívás is január 6-án indult, nálunk is igaziból a héten kezdődött el az új év. Mivel éppen 4 éve indítottam el a háztartásunk megreformálását, ezért úgy gondoltam, hogy épp ideje ismét megtennem: Kiborítottam a szemetesünket - a részleteket és a friss tapasztalataimat a következő blogbejegyzésben olvashatjátok. Folytatás hamarosan ;)

💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek