Másnap már nem is finom... - étel hulladék kicsit másképp

A régmúlt időkben így csináltam (NEM követendő példák, amelyek a nyugalom megzavarását okozhatják ;) ):
1. Reklámban láttam valami vonzó újdonságot, ki kellett próbálnom. Ha nem ízlett a családnak, kidobtam...
2. Kedvenc ételekből (pl joghurt, rágcsa, stb.) mindig jóóó sokat vettem, tuti elég legyen. Ja hogy általában nem fogyott el mind, és bent felejtettük a hűtő mélyén, és megromlott? Kidobtam...
3. Főétkezésekre sokat és sokfélét főztem, hogy minden családtag boldog legyen. A maradékot másnap már nem szerették. Így ezeket is kidobtam...
4. Vásárlásnál (alap élelmiszerek, zöldség, gyümölcs, stb.) mindig bőven vásároltam, csak mert olyan gusztusos volt a kínálat. Ha megmaradt és megromlott, kidobtam...
5. Ha valami akciós volt, akkor abból is többet vettem. Természetesen szinte mindig megmaradt belőle és megromlott. Kidobtam...

És még sorolhatnám. Így visszagondolva szörnyű és elkeserítő. DE megváltoztam, tudatos lettem, és más minden apró részletre figyelek.

Azért, hogy ne legyen étel-hulladékom (vagy legalábbis szinte nulla) szükség volt a tudatosságra, és egy kis kreativitásra.

A legfontosabb dolgok amire nagyon figyelek:

1. MINDIG megnézem vásárlás előtt az otthoni készleteimet. Első körben azokkal gazdálkodok (ma vacsorára például tegnapi maradék sülthúst daráltam le és töltöttem meg vele a hétvégi maradék nyers lángos tésztát. Félbehajtva, kevés reszelt sajttal bolondítva sütőben megsütöttem.
2. MINDIG listával megyek vásárolni, és ahhoz szigorúan tartom is magam. Csak azt veszem meg ezáltal, amire valóban szükség van a főzéshez.
3. MINDIG csak 1-2 napra előre vásárolok, így nincs esélye a hűtőben megbújni az élelmiszereknek, hiszen a hűtő nincs teletömve, átlátható lesz és nem tud elfelejtődni semmi.
4. CSAK olyan élelmiszert veszek nagy kiszerelésben, vagy nagyobb mennyiségben, ami nem megy tönkre. Például liszt, cukor, egyéb alap élelmiszerek.
5. MINDIG lefagyasztom az esetleges ételmaradékot. A következő főzés megtervezésénél nemcsak a hűtőt vizsgálom meg, de a fagyasztó tartalmát is. Így például egy sült étel megmaradt szaftját rendszeresen később használom fel újabb ételek fűszerezéséhez (pl. szószos tészták).
6. Amit csak tudok, MAGAM készítem el. Ez nemcsak finomabb és egészségesebb, de az otthoni alapanyagokat felhasználva csak annyit készítek, amennyi el is fogy. Erre jó példa a majonéz, ami nálunk nagyon sok fogy. Mindig hamis majonézt keverek (tejföl, mustár, cukor, só, bors).
7. A hűtőben lehetőség szerint ÁTLÁTSZÓ dobozokban, üvegekben tárolom az élelmiszert, így mivel eleve átlátható a kevesebb étel miatt a hűtő, rögtön látom, hogy miből gazdálkodhatok.
8. Sok olyan hulladék keletkezhet egy háztartásban, amit étkezési célra nem lehet felhasználni. Ezeket ÚJRAHASZNOSÍTOMPéldául a citrom héja. Mielőtt a komposztba dobom, beáztatom ecetbe - ebből tökéletes természetes tisztítószer alapanyag lesz. Vagy a kávézacc, a tojáshéj, stb. (hasonló praktikus ötleteket találhattok még a blogon).

Ennek a tudatosságnak több előnye is van:

  • Spórolok, hiszen nincs túlvásárlás
  • Spórolok, hiszen a meglévő ételekből gazdálkodok.
  • Nincs (vagy csak minimális) étel-hulladékom, ez kimondottan jó érzéssel tölt el.
  • Mivel nincs étel-hulladék, a szemetesemben sem büdösödik semmi.
  • Mivel jelentősen lecsökken a hulladékom mennyisége, ezért egy kicsi szemetesvödör is elegendő, ezáltal helyet takarítok meg a szekrényemben.

forrás: pinterest.com

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek