Karácsony - Panettone - csodálatos újrahasznosítás

A napokban a TV-ben láttam egy műsort. Jamie Olvier karácsonyi készülődés témában fantasztikus recepteket és nagyszerű ötleteket mutatott. Az egyik recept annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy megmutatom nektek is: újrahasznosítás és egy isteni finom torta egyben. Őszintén bevallom, még nem készítettem el, de tuti most az ünnepek után kipróbálom.
A neve (nekem újdonság volt, de lehet hogy sokan hallottatok már róla): PANETTONE puding.
Forrás: pinterest.com

Amire szükség van hozzá:

  • Megmaradt süti (pl kuglóf - panettone, bejgli, piskóta)
  • 150g vaj
  • 4 ek barna kristály cukor
  • 100 g kristály cukor
  • 1 vanília rúd
  • 300 ml tejszín
  • 300 ml teljes tej
  • 5 db nagy tojás
  • 60 g étcsokoládé (70%)
  • 60 g keserű narancslekvár

180 fokra melegítsük elő a sütőt. A piteformát vajazzuk ki alaposan. 2 ek barna cukrot mozsárban összetörjük, hogy finomabb állagú legyen, majd összekeverjük a maradék 2 ek barna cukorral. A keveréket szórjuk bele a kivajazott piteformába, úgy hogy szépen befedje a teljes alját és oldalát. A maradék cukrot tegyük félre.
A megmaradt sütivel béleljük ki a forma alját és oldalát. Ha ezt maradék kuglófból készítjük, akkor a kuglóf széleit és alját használjuk erre a célra,  a közepére még szükség lesz. Nyomkodjuk bele, hogy szépen fedje a formánkat.
A vajat, tejszínt és a tejet a kikapart vaníliával (vanília belseje és külseje is) addig melegítsük, amíg a vaj elolvad. Közben a tojásokat a kristálycukorral keverjük habosra. Ehhez keverjük hozzá fokozatosan a tejszínes krémet. A vaníliarudat ne felejtsük kivenni!
A krém 1/3-át öntsük bele a tésztás piteformába. A maradék sütit rusztikusan darabosra törjük össze és keverjük bele a tejszínes vanília krémbe. Ennek a felét öntsük a formába. Majd erre szórjuk rá a kisebb darabokra kockázott csokoládé felét és pár kiskanálnyi lekvárt (csak úgy összevissza, ahogy sikerül). Után jöhet a sütis krém maradék része. Ennek a tetejére jöhet a csoki másik fele az előzőhöz hasonlóan darabokban rászórva és ismét pár kanálka lekvár.
Az egész tetejét szórjuk be a maradék nádcukorral.
Előmelegített sütőben 25 percig kell sütni, majd 10 perc pihentetés után tálalható (akár vanília fagyival is).

Természetesen amit csak lehet házi alapanyag legyen, mert úgy lesz az igazi :)

És hogy miét mutattam meg nektek ezt a receptet, azon túl hogy beleszerettem? Azért mert bármilyen maradék, akár szikkadt, már senkinek nem kell sütit felhasználhatunk hozzá!

Amikor a saját próbasütésem elkészül, jövök saját fotókkal!




Leggyakrabban olvasott cikkek