Karácsony - Panettone - csodálatos újrahasznosítás
A napokban a TV-ben láttam egy műsort. Jamie Olvier karácsonyi készülődés témában fantasztikus recepteket és nagyszerű ötleteket mutatott. Az egyik recept annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy megmutatom nektek is: újrahasznosítás és egy isteni finom torta egyben. Őszintén bevallom, még nem készítettem el, de tuti most az ünnepek után kipróbálom.
A neve (nekem újdonság volt, de lehet hogy sokan hallottatok már róla): PANETTONE puding.
Amire szükség van hozzá:
180 fokra melegítsük elő a sütőt. A piteformát vajazzuk ki alaposan. 2 ek barna cukrot mozsárban összetörjük, hogy finomabb állagú legyen, majd összekeverjük a maradék 2 ek barna cukorral. A keveréket szórjuk bele a kivajazott piteformába, úgy hogy szépen befedje a teljes alját és oldalát. A maradék cukrot tegyük félre.
A megmaradt sütivel béleljük ki a forma alját és oldalát. Ha ezt maradék kuglófból készítjük, akkor a kuglóf széleit és alját használjuk erre a célra, a közepére még szükség lesz. Nyomkodjuk bele, hogy szépen fedje a formánkat.
A vajat, tejszínt és a tejet a kikapart vaníliával (vanília belseje és külseje is) addig melegítsük, amíg a vaj elolvad. Közben a tojásokat a kristálycukorral keverjük habosra. Ehhez keverjük hozzá fokozatosan a tejszínes krémet. A vaníliarudat ne felejtsük kivenni!
A krém 1/3-át öntsük bele a tésztás piteformába. A maradék sütit rusztikusan darabosra törjük össze és keverjük bele a tejszínes vanília krémbe. Ennek a felét öntsük a formába. Majd erre szórjuk rá a kisebb darabokra kockázott csokoládé felét és pár kiskanálnyi lekvárt (csak úgy összevissza, ahogy sikerül). Után jöhet a sütis krém maradék része. Ennek a tetejére jöhet a csoki másik fele az előzőhöz hasonlóan darabokban rászórva és ismét pár kanálka lekvár.
Az egész tetejét szórjuk be a maradék nádcukorral.
Előmelegített sütőben 25 percig kell sütni, majd 10 perc pihentetés után tálalható (akár vanília fagyival is).
Természetesen amit csak lehet házi alapanyag legyen, mert úgy lesz az igazi :)
És hogy miét mutattam meg nektek ezt a receptet, azon túl hogy beleszerettem? Azért mert bármilyen maradék, akár szikkadt, már senkinek nem kell sütit felhasználhatunk hozzá!
Amikor a saját próbasütésem elkészül, jövök saját fotókkal!
A neve (nekem újdonság volt, de lehet hogy sokan hallottatok már róla): PANETTONE puding.
![]() |
Forrás: pinterest.com |
Amire szükség van hozzá:
- Megmaradt süti (pl kuglóf - panettone, bejgli, piskóta)
- 150g vaj
- 4 ek barna kristály cukor
- 100 g kristály cukor
- 1 vanília rúd
- 300 ml tejszín
- 300 ml teljes tej
- 5 db nagy tojás
- 60 g étcsokoládé (70%)
- 60 g keserű narancslekvár
180 fokra melegítsük elő a sütőt. A piteformát vajazzuk ki alaposan. 2 ek barna cukrot mozsárban összetörjük, hogy finomabb állagú legyen, majd összekeverjük a maradék 2 ek barna cukorral. A keveréket szórjuk bele a kivajazott piteformába, úgy hogy szépen befedje a teljes alját és oldalát. A maradék cukrot tegyük félre.
A megmaradt sütivel béleljük ki a forma alját és oldalát. Ha ezt maradék kuglófból készítjük, akkor a kuglóf széleit és alját használjuk erre a célra, a közepére még szükség lesz. Nyomkodjuk bele, hogy szépen fedje a formánkat.
A vajat, tejszínt és a tejet a kikapart vaníliával (vanília belseje és külseje is) addig melegítsük, amíg a vaj elolvad. Közben a tojásokat a kristálycukorral keverjük habosra. Ehhez keverjük hozzá fokozatosan a tejszínes krémet. A vaníliarudat ne felejtsük kivenni!
A krém 1/3-át öntsük bele a tésztás piteformába. A maradék sütit rusztikusan darabosra törjük össze és keverjük bele a tejszínes vanília krémbe. Ennek a felét öntsük a formába. Majd erre szórjuk rá a kisebb darabokra kockázott csokoládé felét és pár kiskanálnyi lekvárt (csak úgy összevissza, ahogy sikerül). Után jöhet a sütis krém maradék része. Ennek a tetejére jöhet a csoki másik fele az előzőhöz hasonlóan darabokban rászórva és ismét pár kanálka lekvár.
Az egész tetejét szórjuk be a maradék nádcukorral.
Előmelegített sütőben 25 percig kell sütni, majd 10 perc pihentetés után tálalható (akár vanília fagyival is).
Természetesen amit csak lehet házi alapanyag legyen, mert úgy lesz az igazi :)
És hogy miét mutattam meg nektek ezt a receptet, azon túl hogy beleszerettem? Azért mert bármilyen maradék, akár szikkadt, már senkinek nem kell sütit felhasználhatunk hozzá!
Amikor a saját próbasütésem elkészül, jövök saját fotókkal!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése