Csirkés rakott tészta

Ez egy olyan egyszerű tésztás egytálétel, amely szinte bármilyen maradék felhasználásával rendkívül gyorsan elkészíthető. Az alábbi recept lehet az alap, ezt mindenki ízlésének és a maradék ételeknek megfelelően szabadon variálhatja.

Hozzávalók (4 főre):
  • tészta
  • fél csirkemell (ehelyett lehet akár maradék pörköltet, ledarált sült húst, párolt zöldségféléket - akár főzeléket) is használni
  • 5-6 szelet bacon szalonna (bármilyen füstölt hús is tökéletes)
  • 150 ml tejszín
  • 6 tojás
  • 200 g reszelt sajt (ha vegyesen tesszük bele a különféle sajtot, még ízletesebb lesz: cheddar, gauda, parmezan, bármilyen füstölt sajt, mozarella, stb.)
  • 1 ek vaj (vagy egyéb zsiradék)
Fűszerek: alap só és bors, de szintén ízlés szerint bolondítható egyéb fűszerekkel is. Én szívesen használok olaszos fűszereket (rozmaring, bazsalikom, oregánó, kakukkfű), petrezselymet, hagymaféléket.
A tésztát feltesszük főni. Ha maradék tésztát használunk fel, akkor kevés zsiradékon alaposan átforrósítjuk. Amíg a tészta készül, addig a vajon lepirítjuk az apróra vágott csirkemellet. Én legutolsó alkalommal hozzátettem az előző napról megmaradt ledarált sült húst is. Fűszerezzük. Hozzákeverjük a feldarabolt bacon szalonnát és összesütjük. Ezt követően a húsra én öntöttem az egy héttel korábban készült sülthús szaftjából is. Így lefedve puhára pároljuk.


Amíg a hús és a tészta készül addig 6 egész tojást (a héját félreteszem kiszáradni, és tavasszal porítva virágföldhöz keverem - rengeteg jótékony hatása miatt) felverek és 150ml tejszínt és kb. 200g reszelt sajtot keverek hozzá. Sózom, borsozom, és petrezselyemmel ízesítem.

Jelenleg kb. csak fél dl tejszínem van itthon, így ezt egy kevés házi tejjel kiegészítem. Sajtból pedig egyszerű trappista sajtom van itthon, meg egy kevés parmezánom - ezek kerülnek a tojásos keverékbe. Petrezselymet én rendszeresen szárítok vagy fagyasztok magunknak. Ha fehérrépát vásárolok, akkor mindig olyat választok (főleg tavasszal nagyobb mennyiségben), amelynek megvan a szép zöldje.



A húsos részt összekeverem egy tűzálló tálban a tésztával, majd leöntöm a tojásos szósszal, a tetejére még szórok egy kis reszelt sajtot, és 180 fokon, 20 perc alatt pirosra sütöm.

Az étel hulladék elkerüléséről egy korábbi cikkemben ITT olvashatsz. Egyéb konyhával kapcsolatos zero-waste, azaz hulladékmentes ötleteket pedig a következő linkeken találsz a blogon:
konyhám hulladék nélkül, élelmiszerek és túlvásárlás, konyha takarítása

Ha tetszett a bejegyzés és szinte naponta szeretnél velem “találkozni” a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (jobb oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke!

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek