Folyékony kézi mosogatószer

Folyékony kézi mosogatószer
Eddig sokfajtát próbáltam, de vagy nem volt elég jó zsíroldó hatása, vagy foltos maradt az edény, esetleg opálos. Ez jelenleg úgy tűnik működik, és tényleges alternatívája lehet a bolti mosogatószereknek. 
Igaz nem teljesen hulladékmentes, hiszen az alapanyagokat (bár van lehetőség nagy kiszerelésre) csomagolva tudjuk megvenni, de még így is kisebb a keletkező hulladék, maga a mosogatószer olcsóbbra jön ki az átlagos bolti változatoknál, és teljesen természetes anyagokból áll.
Íme a recept:
Hozzávalók
 • 1,5 dl pohár víz 
 • 1,5 dl 20%-os ecet vagy 2 dl 10%-os
 • 1 dl decyl glucoside (samponhoz, tusfürdőhöz már korábban használtam, így ez az anyag nagy mennyiségben mindig van itthon)
 • 1 kávéskanál xantán (a házi tisztítószerek egyik alapanyaga, szintén mindig van belőle itthon - ezt is érdemes tartani, mint alapanyag) 
 • 2 kávéskanál citromsav  


Forrás: http://ripost.hu/cikk-pofonegyszeru-es-olcso-mosogatoszert-keszit-a-magyar-haziasszony


Megjegyzések

 1. Szia Andi, miért van benne ecetsav és citromsav is? Mit csinál az egyik ill a másik? Köszönöm, Sári

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, Igazából nincs különösebb jelentősége. A citromsav erősebb, viszont nehezebben oldódik fel. Az ecet kiváltható citromsavval, ha azt vízben oldod, vagy a citromsav helyett teljesen használhatsz ecetet, csak jóval több kell bele. Amikor annakidején ezt a receptet megtaláltam, és így készítettem el, akkor mivel tökéletesen működött, megtartottam az eredeti összetevőket. Idővel ez változhat, és lehet rajta variálni.

   Törlés
 2. Honnan szerezhető be a xantán és a decyl glucoside?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. különböző webáruházakból. Én a mosómamitól szoktam rendelni.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek