10. nap - Ételtartó dobozok

Amikor ehhez a naphoz érsz, érdemes végiggondolnod a napi étkezési rutinodat:
 • Hol szoktál reggelizni, ebédelni és vacsorázni?
 • Szoktál-e a főétkezéseken kívül enni?
 • Meg tudod-e oldani, hogy az otthoni ételeket vidd magaddal?
 • Szoktál-e rendszeresen több napra előre főzni, esetleg lefagyasztani a kész ételt?
 • Szoktál-e hirtelen felindulásból itt-ott "gyorskaját" venni (akár egy péksütemény, akár egyéb étel)?
Ha ezzel készen vagy, akkor gondold azt is végig, hogy mely étkezéseket tudod megoldani saját dobozoddal.
Az otthoni étkezések természetesen nem okoznak problémát, amíg nem ételfutártól rendeled az ennivalókat. Az ételfutárok mindig eldobható, főképp műanyag dobozokban szállítják azt. Az egyik legnagyobb változást az jelenti, ha elkerülöd az ilyen ételrendeléseket, még akkor is ha ez nehéznek tűnik. Hiszen így neked kell megfőzni többnyire az ételt, erre időt és energiát kell szánnod, az ételrendelés jelentősen kényelmesebb megoldás. A saját étel készítésnek azonban sok előnye van:
 • nincs fölösleges hulladék (főleg ha az alapanyagok beszerzését is okosan, minimális hulladékkal oldod meg)
 • azt eszel amit szeretsz
 • tisztában vagy az étel minőségével és összetételével
 • nagyobb mennyiség elkészítése esetén több napra elegendőt is el tudsz készíteni
 • egyértelműen megoldható, hogy saját dobozodban vidd ezeket magaddal.
A főétkezéseken kívüli, impulzív étkezések már a nehezebb kategória. Ez arról szól, amikor hirtelen megkívánsz valamit. Beugrasz egy élelmiszer boltba, vagy egy utcai árusnál megkívánsz egy hotdog-ot. Ilyenkor törekedj arra, hogy az ennivaló, rágcsa a legkevesebb szeméttermeléssel járjon. A legjobb egyébként, ha ilyen megkívánom alkalmakkor erős vagy, és azt mondod: nem. Nemet mondasz, hogy ne termelj felesleges szemetet. Nemet mondasz, mert nem egészséges összevissza enni. Nemet mondasz, mert otthon hagytad a textil táskádat, amibe beletehetnéd. Ráadásul rengeteget tudsz így spórolni is. Mielőtt előveszed a pénztárcádat, gondold végig: valóban szükség van arra az ételre? Meg tudod később is venni, amikor lesz nálad megfelelő csomagolóeszköz? (Saját tapasztalat: a héten egyik napra terveztem, hogy felvágottakat veszek a már bevált felvágottas üzletemben. Persze a dobozok otthon maradtak. Amikor erre rájöttem, nem a könnyű utat választottam, hogy nem baj, majd ott becsomagolják. Hanem elhalasztottam a vásárlást, mondván, végül is van még mit enni otthon.). Érdemes pl. a táskádban kisebb textil zsákokat vagy textilszalvétát (vagy akár Bee's Wrap csomagoló fóliát) tartani, így pl. ha megkívánsz valamit a péknél, akkor ezt nyugodtan használhatod a helyi csomagolás helyett.

Ha eddig még nem tetted meg, érdemes beszerezni megfelelő tároló, ételhordásra használható, jól záródó edényeket. Ez lehet műanyag - itt nagyon figyelj a műanyag besorolási kódjára (Kódok magyarázata). Nem mindegy miben tartod az ételt (Környezetvédelmi termékjelek). De választhatod a fém vagy üveg tároló dobozokat is. Ezek jelentősen környezetbarátabbak, azonban némelyünknek nehezebb lehet a súlyosabb edényeket szállítani. Bizonyos ételek esetében (pl. szendvics, gyümölcs, stb.) tökéletes megoldást adhat a Bee's Wrap, amelyről egy másik cikkben korábban már írtam (Bee's Wrap). Ez nemcsak könnyű, és kis helyen elfér, de tökéletesen hulladékmentes és környezetbarát megoldást ad. Hátránya, hogy ez gyakorlatilag a szalvétát és neylonzacskót váltja ki, így pl főtt étel nem szállítható benne.
Ezekben a tárolóedényekben érdemes otthonról ennivalót magaddal vinni.
Ha több napra főzöl, akkor akár lefagyasztva, akár pár napig ugyanazt az ételt fogyasztva a főtt étel probléma is megoldódik.
Forrás: pinterest.com
Vannak természetesen olyan esetek is, amikor hirtelen felindulásból, vagy mert nem tudtad megoldani az otthoni főzést, esetleg otthon maradt amit összekészítettél magadnak, betérsz egy gyorsétterembe. Ne tedd! Ilyenkor a legjobb amit megtehetsz, hogy kerülöd a gyorséttermeket. Válassz inkább menza szerű, önkiszolgáló éttermet, ahol normális (nem eldobható) tányérban és evőeszközzel adják az ételt. 

Amint látod, megoldható, hogy ezen a területen is kerüld a hulladéktermelést. A legfontosabb itt is az előkészítés. Előre kell gondolkodnod, át kell állítanod magad egy másik életvitelre.

A következő nap a szájápolásról, elsősorban a fogkefékről fog szólni!

Megjegyzések

 1. Na ilyenek legalább már vannak:) Szerintem elkezdem az első napnál:D

  VálaszTörlés
 2. Asszem én valahol itt tartok jelenleg...

  VálaszTörlés
 3. Hajrá lányok, csak ügyesen. Nem kell a sorrendhez ragaszkodni, de a sorrend kicsit az alapján lett kialakítva, hogy mennyire nehézkes esetleg a megvalósítás.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek