Bee's Wrap - a természetes és hulladékmentes csomagolóanyag

Hetekkel ezelőtt a neten fedeztem fel, és azóta is egyre többet olvasok a Bee's Wrap névre hallgató csomagolóanyagról.
Ez tulajdonképpen a műanyag folpack (frissentartó fólia) illetve az alufólia tökéletes alternatív változata:
  • természetes anyag, 
  • kb. 1 évig újra és újra használható, 
  • nincs hulladék, 
  • mikor elhasználódott komposztálható.
Már akkor megtetszett amikor az első pár infot elolvastam róla.
Addig-addig mocorgott a termék a fejemben, míg eldöntöttem és beszereztem kipróbálásra egy pár mintadarabot.
Már a csomagolása is megfogott, mivel szimplán egy vékonyabb nátron papír szerű papírba volt gusztusosan becsomagolva. Miután kibontottam, még inkább megszerettem őket, pedig még ki sem próbáltam. Tapintásra kicsit viaszos érzés (naná, hiszen méhviaszból van), ami egy textiles érzéssel keveredik. Nagyon szép a kivitelezés, olyan amitől az ember azonnal kedvet kap, hogy ebbe csomagolja a gyereknek és magának is a napi szendvicset, gyümölcsöt.

3 darab 12x18 cm-s lapot kaptam. Mivel elég picikék, így nagy dolgokat nem tudok csomagolni bele. Azonban kipróbálni tökéletes.
A következőre gondoltam: Egy fél szeletke friss kenyeret, egy félbevágott paradicsomot és egy fél hagymát tervezek becsomagolni. A kenyérnél a legfontosabb szempont, hogy hűtés nélkül, szobahőmérsékleten mennyire tartja frissen - nem teszem bele sem neylonba, sem textilzsákba, sem egyéb tároló dobozba, csak úgy magában tárolom majd pár napot. A félbevágott paradicsom nálunk mindig max a levesbe, pörköltbe kerül, mert akármiben tárolom (általában tupperes tálka, hűtő), mindig megfonnyad a vágott fele. A harmadik rizikós élelmiszer nálam a hagyma. Egy fél hagyma rendkívül szereti eregetni a szagát. Ezt többé-kevésbé sikerült a tupperes dobozzal megoldani, de kíváncsi vagyok, hogy a Bee's Wrap megbírkózik-e a feladattal. A cél a hagyma esetében: fonnyadás és szageregetés nélkül bírja jó sok napig a hűtőben. Plusz a hagyma esetében fontos a szagtalanítás: vajon több napos hagymatárolást követően a tisztítással elveszíti-e a hagymaszagot?

 
A termék kezelése könnyű, kényelmes. Könnyen lehet formára hajtogatni, és úgy is maradnak (lásd utolsó fotó). Bár én általában hideg kezű vagyok, még így is szépen rá lehetett simítani az élelmiszerekre.

Első teszteredmény: Panni lányom orra alá dugtam a hagymás csomagot, kérdem mit érzel? Semmit, jött a válasz. Szóval a hagymaszag egyenlőre jó helyen maradt.

Ha ezeken a teszteken sikeresen átjutottak, akkor jönnek a következők: fagyasztóban nyers hús, felvágott, sajt.

Projekt indul. Pár nap múlva folytatás, és jövök az első körös eredménnyel.

1. nap tapasztalatai:
Egy nap után a kenyér olyan mint amikor neylon zacskóban tartom.
A paradicsom tökéletesnek látszik, mintha most vágtam volna félbe.
A hagyma szintén teljesen frissnek tűnik. A szagát enyhén érezni a csomagoláson kívül. (Kíváncsi vagyok, hogy ha pár nap hagyma tárolást követően elmosom a Bee's Wrap fóliát, akkor eltűnik-e a hagyma szag).
2016-08-24

2. nap tapasztalatai:
A 2. nap után a kenyér kezd szikkadni. Én úgy látom még mindig úgy viselkedik mint amikor neylon zacskóban tartottam. A paradicsomon és a hagymán enyhén kezd látszódni a fonnyadás. Megpróbáltam lefotózni, remélem látszik. Egyenlőre még mindig úgy látom, hogy a Bee's wrap jól funkcionál, és simán kiválthatja a neylon zacskókat és a műanyag dobozokat (akár a tuppereseket is), ezeknél semmivel sem rosszabb.


3. nap tapasztalatai:

A 2. nap után a hagymát kibontottam, mert szükségem volt rá. Langyos mosogatószeres vízzel elmostam, és kitettem száradni. ma reggel szaglásztam. Hát, sajnos van hagymaszaga. nem tudom el fog-e illani valamikor. A hagymáról mindenesetre talán érdemesebb a korábbi bevált módszert alkalmazni: én kisebb befőttesüvegbe szoktam tenni. Az üveg teljesen szagtalanra mosogatható.
A kenyér mára megszikkadt, de szerintem a bolti kenyér textilzsákban még hamarabb kiszárad. Nincs penésznek nyoma, tehát bundás kenyérnek, melegszendvicsnek még simán jó. A paradicsom tegnaphoz képest nem változott, nem romlott az állapota.

Utolsó tesztnap:

A fagyasztott hús éppen úgy viselkedik ebben a csomagolóanyagban, mint amikor neylon zacskóba teszem. Óvatosan bontottam ki, féltem, hogy esetleg szakad, nyúlik a méhviaszos fólia. Bár nem tépkedtem, de nem sérült. Langyos vízben picit olvasztva azonban nagyon könnyen lejött (csak ott érdekes ez, ahol a hús "maga alá gyűrte" az anyagot. De a simán szoba hőmérsékleten vagy hűtőben kiolvasztottam, úgy semmi probléma nem volt.

A paradicsom több napig friss maradt, erről írtam is azt hiszem. Viszont megfogta a fóliát, és ezt egyenlőre nem tudtam leszedni róla, sima mosogatószerrel. Majd kipróbálom, hogy reagál egy kis natrium perkarbonátra. Viszont az esztétikán túl semmiben nem változott.

A legnagyobb kellemes meglepetés a hagymaszagú fólia jelentette. Azt írtam már, hogy eléggé megtartotta a szagát, még másnap is. Na ez pár nap múlva tökéletesen eltűnt. Kb 4 nappal később szaglásztam megint, és semmi hagymaszaga nem maradt.

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek