6. nap - Járj a helyi piacra!

Korábban a piacon való vásárlást, habár élveztem, mégis ritkán mentem oda.
Az ok a kényelmességem volt. Ugyanis úgy gondoltam, hogy a piacon nem tudok egyszerre mindent megvásárolni (legalábbis a mi kis városi piacunkon nem). A piacon gyakorlatilag csak zöldséget, gyümölcsöt vettem régebben.

A hulladékcsökkentési célommal együtt azonban felfedeztem, hogy a piac tökéletes hely, és megdöntöttem azt az elméletemet, miszerint a piac csak a zöldség és gyümölcs beszerzésére való. Ma már szinte minden piacon megkaphatóak a legkülönfélébb élelmiszerek is.

Előnyök:

  • Többnyire helyi termelőktől lehet vásárolni
  • Alig vannak páran akik furcsán néznek rád, ha elutasítod a neylon zacskókat.
  • A zöldségen és gyümölcsön kívül tulajdonképpen szinte mindent meg lehet vásárolni: hús, felvágott (kolbász, szalonna, füstölt húsok, stb.), sajt, tej, egyéb tejtermék, pékáru, lencse, bab, tojás, stb. 
  • Sokkal jobb program a bevásárlás a piacon, mint egy rohanós, tömött áruházban.

Ha a bevásárlásaid nagy részét a piacon, hulladékok hazacipelése nélkül, szeretnéd intézni, akkor azt sokkal jobban meg kell előre tervezned, mint ha egy nagy áruházba mennél. 
Végig kell gondolnod: mit szeretnél vásárolni, ezekhez milyen tárolóedényre lesz szükséged.

Ahogy én csinálom:
Külön textilszatyrokat veszek elő minden egyes vásárlási témához. Magyarul: 
Tejes pulthoz összekészítem egy szatyorba a szükséges üvegeket, dobozokat, plusz az ide tartozó bevásárló listát. A listán csak azok a termékek vannak, amiket ezen a standon szeretnék megvenni.
A zöldséges vásárláshoz megint külön szatyorba teszem a megfelelő mennyiségű és méretű textilzsákocskákat és nagyobb szatyrokat, plusz a listát.
És így tovább, minden terület külön lista és külön szatyor, és minden témához külön végiggondolom, hogy milyen tárolóeszközre lesz szükségem.

Mi van akkor ha ott helyben jut eszembe, hogy még másra is szükségem van, amihez nincs dobozom? Na ezt hívják impulzus vásárlásnak. Nem veszem meg, nem hagyom magam elcsábítani. Ha rendesen előkészítettem és megtervezem a vásárlást, akkor nem kerülök ilyen helyzetbe, és még spóroltam is.
Egy átlagos piacos bevásárlásom eredménye

Kellemes időtöltést kívánok nektek is a piacon!

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek