4. nap - Felejtsd el a papírtörlőket!

Az egyik legnehezebb, szerintem, kiiktatni a "Szilvia" papírtörlőket egy háztartásból. Az első gondolatunk általában az, hogy mennyire kényelmes is, és milyen klassz találmány ez a papírtörlő: bármi kifolyik, maszatos, takarítani, gyorsan letörölni kell, csak nyúlunk a papírtörlőért és használjuk ezer számra a lakásunk bármely pontján.  Milyen egyszerű is ez....


De belegondoltatok már abba, hogy ez mekkora nagyon nagy mennyiségű szemét termelést jelent?Oké, védekezhetünk azzal, hogy papír, ami lebomlik.De milyen papír??

Amelyik papírlapot már használtuk, azt a szelektív papírgyűjtőbe (mivel szennyezett) elméletileg nem dobhatnánk bele. Ha van komposztáló, akkor abba mehet, de oda is csak akkor, ha nem színezett, azaz nincs rajta festékanyag. Amennyiben erre tudunk figyelni, sőt ha még újrapapírból készült konyhai papírtörlőt is használunk, akkor is általában olyan mennyiségű koszos papír hulladékot jelent ez, hogy a komposztáló sem biztos, hogy elbírja.
Tudtátok például, hogy csak az Egyesült Államokban naponta több mint 3000 tonna papírtörlő hulladékot termelnek a háztartások? Sajnos nem találtam adatot arra vonatkozóan, hogy Magyarország hogy áll ilyen téren, gyanítom, hogy nem jeleskedik.

Alternatív megoldás a pamut textil illetve bambusz konyhai törlőkendő, amelyik újrahasznosíthatóak, csak ki kell mosni. Sokan a mikroszálas törlőkendőkre esküsznek. Egy időben én is szerettem ezeket, hiszen tartósak, gyorsan száradnak, rengeteg nedvességet pillanatok képesek felszívni. De egy idő után nálam komoly visszatartó ereje volt magának az anyagnak, mivel műszálas, azaz műanyag. Ráadásul a mosások és a használata közben leváló mikroszemcsék komoly károkat okoznak a környezetben (még akkor is ha ez szabad szemmel nem látszik).
Felhasználhatsz régi, már használatom kívüli textileket, amit otthon találsz (pl. pólók, lepedők, stb.), csak darabold fel és csinálj neki egy kis helyet a konyhában.
Ezzel nemcsak régi dolgokat fogsz újra használatba bevonni, és így szükségtelen lesz a papírtörlő vásárlása, hanem szemetet sem termelsz, mivel a textil törlőkendőket csak ki kell mosni. Mivel a mai modern világban már nem a patakparton mosunk, a mosógép dolgozik helyettünk, így ez nem ördöngösség. Ami lényeges, hogy olyan textilt válassz ki a célra, ami jól szívja a nedvességet, mert egyébként csalódni fogsz és - tudván hogy a mai rohanó világban próbálunk minél kényelmesebb, hatékonyabb és egyszerűbb megoldásokat találni - visszatérsz a papírtörlőhöz.
Forrás: pinterest.com
Azonban ha olyan megoldást keresel, ami még az előzőeknél is hatékonyabb, tuti biztosan nagyon jól szívja a nedvességet, sokkal de sokkal jobban mint a textilek, akkor vásárolj egy tekercs ecoegg bambusz törlőkendőt és ecoegg antibakteriális takarítókendőt. én ezeket a termékeket használom lassan egy éve, és nem cserélném le semmire.


Mondok pár ötletet, hogy a konyhámban milyen helyzeteket hogyan váltottam ki:

Konyhapult gyors letörlése, ha valami kifolyik – a textil vagy a bambusz kendő tökéletesen használható Gyors takarításra – szintén könnyű átállni a textil vagy a bambusz tartós változatra. Olajos/zsíros ételek lecsöpögtetése – ezt volt a legnehezebb megoldani, de megtaláltam a megoldást: Sült krumpli sütő fém rácsos tálat használok, aminek az az előnye is meg van, hogy nem puhul be olyan könnyen a ropogós sült.

Ha van még olyan terület a konyhátokban, aminél nem tudjátok hogyan váltsátok ki a papír törlőkendőt, írjátok meg nekem és elmondom én hogy csinálom.

Összefoglalva, a konyhai papírtörlők leváltása komoly kihívás lehet, de megoldható, és ehhez is csak megszokás kell. 

Ne felejtsd el még a következőt:
Ha mindenáron ragaszkodni akarsz az eldobható papír törlőkendőhöz, akkor lehetőség szerint újrahasznosítottat válassz (színéről messziről megismered, nem hófehér).

Források: 
http://gasztrohos.hu/zold-ettermek/szempontjaink/energiahatekonysag/kornyezetbarat-kezszaritas/
https://www.peopletowels.com/aboutpt/WageWarOnWaste
http://www.zerowastenerd.com/2016/01/30-days-to-zero-waste-day-4-ditch-paper.html

Megjegyzések

 1. Szia! Egy-két hónapja én is aktívan használom az ecoegg "papírtörlőt", de a mosásával vannak gondjaim. Használom mindenre, az olajban sütött dolgokat is erre szedem ki (nagyon-nagyon szeretem, egyszerűen szuper!). Viszont jópár beszürkült (foltokban sötétszürke), és néhányban bennragadt az avas olajszag. Próbáltam marhaepe szappant, nátrium perkarbonátot, flóraszeptet és még hipót is. A szag nagy nehezen el tünedezik, de a színe nem akar fehér lenni... általában 40 fokon mosom, néha 60-on, de mivel alig jön össze a fehér adag, ahhoz kell igazodni, hogy mivel mosom együtt. Te hogy mosod, mi a bevált technikád?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. szia,
   én egyetlen dologra nem használom, mert pont úgy jártam mint te: olajos sültek olaj-felitatására. Minden másra ezt használom, de az olajos dolgokkal meggyűlt nekem is a bajom. A natrium perkarbonáttal hogyan próbáltad? Én beáztatom ebbe a vízbe egy éjszakára legalább. A foltok is kijönnek. De mivel a használtak között nem tudok különbséget tenni konyhai és pl. fürdőszobai között, így inkább nem teszem ételek alá. Az olajos ételekhez olyan fém rácsos hálós sültkrumpli tartót használok.

   Törlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek