30 nap átalakulás

Ha érdekel a nulla hulladék termelő életmód, de nem tudod, hogyan is kezdj hozzá, akkor megpróbálok segíteni. Első olvasatra majdhogynem ijesztőnek fog tűnni. Nagyon sok, már magyar blog is íródik a témában, rengeteg hasznos információval szolgálnak, de a túl sok info miatt joggal gondolhatod, hogy ez túl sok, ennyit képtelen vagy felvállalni a mai rohanó világban. Nemcsak nagy tehernek, de költségesnek és bonyolultnak is tűnhet. De saját tapasztalatom alapján bizton állítom, hogy ez csak a látszat.
Mindenki lépésenként kezdi valahol, és fokozatosan bővíti ki az életvitelében különböző dolgokkal, és így ér el egyre kevesebb és kevesebb hulladékot. Ha egy lépést sikerült kényelmesen beiktatni az életedbe, és már nem okoz nehézséget a kivitelezése, mondhatni az életed részévé vált, akkor lépj tovább egy következő területre.

A továbbiakban egy 30 lépéses útmutatót mutatok, amelyek elérésével elmondhatod a háztartásodról, hogy nem termel hulladékot, elmondhatod, hogy nulla hulladéktermelő háztartást vezetsz. 
Ne feledd, a 30 lépés, csak egy útmutató, bármelyik területet kiválaszthatod magadnak, a sorrend sem számít, úgy ahogy az sem, hogy az egyes pontokon mennyi idő elteltével lépsz tovább. Akkor lépj tovább, ha az előző már jól megy. 
Az én háztartásomban is még bőven van mit javítani, fejleszteni, és vannak olyan területek, ami jelenleg úgy érzem, hogy sosem fogom tudni megvalósítani a listából. Ennek ellenére büszke vagyok arra amit az elmúlt még csak 2,5 hónap alatt elértem.

Saját háztartásomról 2 sor statisztika:
  • 2015 - heti 1 nagy zsák (kb. 110l) szelektív hulladék + 2 hetente 1 szemetestárolónyi "fekete" szemét (szintén 110l-es)
  • 2016 március - 2,5 hónap alatt 1 zsák szelektív hulladék, amely főként műanyagokból áll + 2,5 hónap alatt 3 zacskó (régről megmaradt Tescos reklámszatyor) "fekete" szemét (a tartalma: gyakorlatilag kizárólag az állandó söprögetésből és porszívózásból származó szemét).
Minden egyes kis kép felirata kattintható, és elvisz egy picit részletesebb leíráshoz, pár ötletet is mutatok ezeknél, ami segíthet beilleszteni a mindennapi életedbe.
Ha valamelyik területet sikerült elérned, oszd meg velem és a többiekkel is, akár itt, akár a facebook csoportunkban.

Kellemes és örömteli hulladékcsökkentési projektet kívánok!
(a bejegyzés alapját a zerowastenerd.com blogból vettem, saját tapasztalataimmal megspékelve)
3. KERÜLD A GYORSÉTTERMEKET!

4. FELEJTSD EL A PAPÍRTÖRLŐKET!

5. KÁVÉZÁS

6. PIACOZÁS
7. ÜVEGEK
8. EVŐESZKÖZ
9. VISSZAVÁLTHATÓ ÜVEGEK
10. Ételtartó dobozok


11. "Zöld" fogkefe

http://zero-hulladek.blogspot.hu/2016/11/12-nap-kozmetikumok-hazilag.html
12. Krémek házilag

13. Női intim dolgok

14. Komposztálj!
És közkívánatra:


A lépésekről részletesen folyamatosan készülnek a leírások!

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek