2. nap - Használj tartós kulacsot!

Ha megvizsgáltad a háztartásod hulladéktermelését és összetételét, és azt látod, hogy egy nagy részét (ahogy nekem is volt) a PET (polietilén) palackok és különféle műanyag, vagy dobozos üdítős (tetra pak) dobozok teszik ki, akkor érdemes elgondolkodnod ezen a téren is alternatív lehetőségekről.

Pár háttér infot adok, amit nem árt tudni:

PET PALACK - 
"Sokan a palackokat egyszerű mosogatószeres öblítés után újratöltik, nem is sejtve, hogy ezzel milyen veszélynek teszik ki szervezetüket. A palack az egyszerű mosogatástól ugyanis nem lesz tiszta! Az elhasznált palackokat nem szabad ismételten használni, a szelektív hulladékgyűjtés keretén belül kell gyűjteni őket.
Otthon is jól elvégezhető kísérlettel bizonyítható a PET palack használatának higiéniai veszélye. A felbontást követően 24 órával - a hűtőben való tárolás ellenére is - megjelennek a baktériumok és penészgombák. Miután elfogyasztottuk az ásványvizet vagy üdítőt, és újból megtöltjük ezen palackokat, a számos mikroorganizmus azonnal fellelhető a palackunkban, majd két-három nap után szabad szemmel is jól láthatjuk a felrakódásszerű telepeket. A PET palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ugyanis ideálisak ezen baktériumok és gombák számára, hogy telepeket alkossanak. A műanyag palackok ráadásul nem főzhetőek ki az üveghez hasonló módon, így nem tudjuk kellően tisztává tenni őket az újbóli használat előtt.
Az eldobható PET palackok egyszer használatosak és nem szabad otthon újra tölteni és használni. A visszaváltható palackokat nagyüzemi módon vegyszerrel tisztítják, mely otthoni körülmények között nem javasolt."
(Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/1889/hetkoznapi-veszelyforras-a-pet-palack)

TETRA PAK - 

"Egy 1 literes doboz tömege átlagosan 30 gramm. Ennek 75%-a papír, 20%-a műanyag (PE) és 5 %-a alumínium. Ez utóbbi az aszeptikus csomagolásnál pl. megtalálható, így az UHT tejek esetében is."
(Forrás: ecolounge.hu - Molnár Zita, a Tetra Pak kommunikációs igazgatója)

"A svéd származású Ruben Rausing és Erik Wallenber 1951-ben megalapítja az AB Tetra Pak nevű céget Lund városában, mely egy egészen újfajta csomagolási technikával állítja elő termékeit.
Az újfajta csomagolási technika egyre népszerűbb lett. 1973-ban az éves termelési kapacitás meghaladja a 11 milliárd dobozt, míg 1977-re a 20 milliárdot, és a növekedés exponenciális, 1993-ra 60 milliárd, 2003-ben 105 milliárd, 2006-ban 129 milliárd doboz kerül ki a futószalagokról, melyből Kína 23 milliárdot gyárt.
Céljuk, hogy környezetbarát és fenntartható módon üzemeltesse üzemeit, „hogy fejlesztő, beszerző, gyártó és szállítási tevékenységeit állandóan tökéletesítsék. E kötelezettségvállalásnak része a hosszú távú, életciklus alapú szemlélet, a környezet védelmének folyamatos javítása és az érdekeltekkel folytatott nyílt kommunikáció.” Ennek érdekében lépéseket tett, hogy környezetkímélő termékeket állítson elő."
(Forrás: zoldfu.blog.hu)

A Tetra Pak rengeteget tesz azért, hogy a csomagolóanyagai minél "zöldebbek" legyenek, azonban ettől még többnyire nem egyértelmű, hogy milyen szelektív gyűjtőbe kell dobni őket, és fölöslegesen termelünk használatukkal szemetet.

Egy 2015-ös cikk szerint világszerte 340 MILLIÁRD PET palackot NEM hasznosítanak újra. Európában a PET palackoknak pedig kevesebb mint a fele kerül csupán újrahasznosításra. És bár ez a mérték évről évre emelkedő tendenciát mutat, mégis elképzelhetetlenül nagy mennyiség gyűlik a szeméttelepeken.

A legjobb megoldás, ha mind a PET palackok, mind pedig a tetra pak csomagolású innivalókat száműzzük az életünkből.
Az átállás, a neylonzacskók és szatyrok kiváltásához (lásd 1. nap) hasonlóan, viszonylag egyszerű, és nem jár túlzottan komoly erőfeszítéssel sem.

Korábban én mindig szénsavmentes vizet vettem, 2l-eseket. Az oka az volt, hogy csak így tudtam elég sok folyadékot meginni. Továbbá a korábbi kulacsaim még a víztől is bebüdösödtek.
Aztán elkezdtem a korábbi pet palackokat csapvízzel feltölteni, hogy a mennyiség meglegyen.
Aztán váltottam a Hygi kulacsra, ami nem büdösödik, nem penészedik, és 1l-es méretben is van. 

Sokan pont azért nem szeretik a kulacsokat, mert a legtöbb vagy nagyon drága, vagy hajlamos a penészedésre, amit utána képtelenség rendesen kitakarítani.

Sokan pedig úgy gondolják, hogy a csapvíz nem olyan egészséges mint a palackos ásványvíz.

Évekkel ezelőtt hallottam egy rádióműsort, amely a bio vízről szólt. Igen vízből is létezik bio :)
A lényege annyi, hogy a normálisan működő szervezetnek nincs szüksége külön ásványi anyag pótlásra. A szükséges mennyiséget a változatos étrendből veszi magához a szervezet. Ez alól azok kivételek, akik megterhelő munkát vagy sportot űznek, mert ott a folyadékvesztéssel a szervezet ásványi anyag tartalma a normális alá csökkenhet.
A bio víz pedig olyan víz aminek az összes oldott ásványi anyag tartalma 100mg/l vagy annál kevesebb. Abban az időben vettem a fáradtságot és a környezetemben kapható összes szénsavmentes ásványvíz címkéjét végigbogarásztam. Az átlag 6-800mg/l, de nem ritka az 1000mg/l feletti víz. Az eygetlen ami megközelítette a bio víz értéket a Vera, ez 160mg/l. 
A magas ásványi anyag bevitel pedig nem feltétlenül jó: Tudatos vásárló teszt
Ha innen közelítjük meg az egészséget, akkor már nem is olyan biztos, hogy a palackos víz egészséges, ugye?
Tehát ebből a szempontból is kizárhatjuk az életünkből a palackos vizeket.

Egy kulacsot ugyanolyan "teher" magaddal vinni bárhová, mint egy pet palackot, vagy dobozos üdítőt. De a kulacsban legalább tudod, hogy mi van, mi az amit megiszol.

A reggeli készülődésnél most már nemcsak textilszatyrot kell bekészítened a táskádba, de egy egészséges kulacsot is.
HYGI KULACS (Forrás: bambio.hu)
Újabb információk a műanyag palackokkal, kulacsokkal kapcsolatosan:


A meleg, vagy sav (pl. citromsav) hatására az átlagos műanyag kulacsokból, PET palackokból olyan veszélyes anyagok oldódnak ki, mint a bpA, az etilén glikol, vagy az antimon trioxid. 

A bpA - az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, a polikarbonát műanyagok és az epoxi gyanta alapú műanyag tárgyak előállításához használják (pl. poharak, tányérok, evőeszközök, étel és italtároló dobozok, kulacsok), és évente több mint három millió tonnát gyártanak belőle. 

A bpA általában magas hő (pl. mikrohullámú sütő) vagy sav hatására (pl. citromos üdítőital) oldódik ki az azt tartalmazó műanyagból. A gyártók szerint a kioldódás csak akkor következik be, ha az adott műanyagokat nem tárolják, alkalmazzák, vagy tisztítják megfelelően, ellenkező esetben a bpA kioldódása határérték alatt marad.  

A bpA  felborítja a hormonháztartás egyensúlyát, mivel a természetes női nemi hormont utánozva működik a szervezetben. 
Az Európai Unióban 2011 júniusa óta tilos a bpA felhasználása a cumisüvegek gyártása során.
BpA-t tartalmazó műanyag tárolóedények alján a kis háromszögben 3-as (PVC tartalom) vagy 7-es (egyéb műaanyagok keveréke, melyek között a bpA is szerepel) található.
Ha nincs jelzés, akkor annak bizonytalan az összetétele, ezért javasolt a használatát mellőzni.


Az 1-es számmal jelzett műanyagok, bár nem tartalmaznak bpA-t, mégis érdemes kerülni, ezek általában a PET palackok (ebben található leggyakoribb káros anyag az antimon és etilén-glikol).

Forrás: http://divany.hu/kolyok/2016/07/24/milyen_kulacsbol_iszik_az_a_gyerek/

Leggyakrabban olvasott cikkek