Kézkrém és tusfürdő

Nehezen tudok elszakadni a fürdőszoba témától. Ennek az az egyszerű oka, hogy, amint már korábban is írtam, nekem ezt a legnehezebb hulladékmentessé (vagy legalább csökkentett hulladéktermelővé) tenni.

Azonban 2 kritikus dolgot talán sikerült megoldanom házilag elkészíthető módon.

Ehhez be kell szerezni pár alapanyagot, aminek viszont VAN csomagolása (és ezeket gyanítom nem is lehet egyáltalán beszerezni csomagolás nélkül), de így hogy a teszt jól sikerült, már bátrabban megveszem a nagyobb kiszerelésű összetevőket is.
(Ilyenkor mindig ugyanaz pörög a fejemben: nagyobb kiszerelés nagyobb csomagolóanyaga vajon kevesebb hulladékot eredményez, mint több kicsi??? - erre válaszoljon nekem valaki!)

Itt szeretném leszögezni, hogy semmilyen reklám érdekem nem fűződik az alábbi oldalhoz, de a két kipróbált receptje nekem tökéletesen bevált, ezért szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat.

Kb. egy éve már próbálkoztam házilag készíteni tusfürdőt és kézkrémet is, Lukrécia kencéi oldalon található receptek alapján.
A tusfürdő szappan reszelék alapja nem tetszett használatban. Mondjuk az évek során felgyülemlett szappanokat így elhasználtam, de a család nem volt elájulva, nem is használták. Ennek a lényege az volt, hogy desztillált vízben melegítve fel kellett oldani a reszelt szappant és különféle olajokkal gazdagítani. Az így készült tusfürdő bezselésedett, és nagyon szappanos érzetű volt fürdéskor.

Most a cosmio oldalán nézelődtem, amikor felfedeztem, hogy náluk is vannak receptek, de teljesen más típusúak. Igaz ehhez be kellett szereznem pár újabb alapanyagot, de ennyit beáldoztam a próba kedvéért.
A tusfürdőhöz pl. egyáltalán nem használ szappant. Gondoltam teszek egy próbát. És láss csodát tökéletes lett: krémes, jó tapintású, még habzik is valamennyire, és még a fiúknak is tetszett. A megadott mennyiségből elég kevés jön ki (kb. 150 ml), de következőre duplázom.

A receptet nem másolom be, csak a linket hozzá:
TUSFÜRDŐ


A kézkrémet (nagyon kiszáradós fajta a kezem) korábban szintén Lukrécia kencéi alapján készítettem, de nagyon zsíros volt, bármelyiket próbáltam, nehezen felszívódós. Szóval végülis használható volt, de nem az igazi.
A megoldást szintén a cosmio oldalán találtam meg.
A krém, bár kicsit folyékonyabb lett (szerintem nem kevertem elég sokáig), de nagyon kellemes használni, nem marad zsíros utánérzete sem.

A mennyiség itt is nyugodtan duplázható, mert elég kevés jött ki a megadott mennyiségekből.
KÉZKRÉM

FONTOS! a recept összetevői és annak mennyiségei szigorúan betartandók, mert csak így érhető el a megfelelő eredmény.
Az elkészítése 2x30 percet vett igénybe, és mivel korábbi kiürült tégelyt és tusfürdő flakont használtam a tárolásra, így nem keletkezett hulladék (leszámítva az alapanyagok beszerzéséből maradtakat, de még van belőlük, így tudok még további dolgokat készíteni).

Következő projekt, ugyanerről az oldalról, egy másik kritikus fürdőszobai termék: sampon.

Majd érkezem a tapasztalatokkal :)

Kellemes "főzőcskézést" nektek!

Megjegyzések

 1. Szia Andi! Az én fürdőszobai kihívásomat a flakonok (phalate probléma) és ezzel együtt a vízalapú termékek kizárása jelenti. Innen merítettem ihletet: http://youtu.be/8kr23OsHuG0
  Üdv, Lívia

  VálaszTörlés
 2. Szia! A nagyobb kiszerelés kevesebb csomagolóanyagot jelent. Nagyobb térfogatú tárgynak relatíve kisebb a felülete, mint egy kisebbnek (pl. egy literes tusfürdőhöz kevesebb csomagolóanyag kell, mint pl. 100db 10 ml-es kiszereléshez).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már több mint fél éve tudatosan csökkentem a háztartásom hulladéktermelését, és igazad van én is ezt tapasztaltam, hogy a nagyobb kiszerelés kevesebb hulladékkal jár. Ráadásul általában a nagyobb kiszerelésű csomagolóanyagokat jobban újra tudom erre-arra használni, mivel stabilabbak. Pl az 5 l-es ecetes flakonok az oviba kerültek madáretetőt készítenek belőle, itthon ebben tartom (alapos kimosás és szárítás után) a parajdi sót (mert azt is nagy mennyiségben vettem), és egy másikban pedig a mosószódát (amióta a mosogatógéphez megtaláltam az ideális mosogatóport, azóta a mosószódából is sok fogy).

   Törlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. nekem ezzel kapcsolatban ez jutott eszembe, úgy lehetne biztos lenni a hulladékmennyiségben kis és nagy kiszerelés esetében, ha lemérünk egy nagy kiszerelésű üres edényt súlyra, és ugyanannyi űrtartalmú kis kiszereléses súlyával összehasonlítjuk. Mert ugye a nagyobb kiszerelésnek vastagabb a fala általában.

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Leggyakrabban olvasott cikkek