Szülinapi ajándék szinte nulla hulladékkal

A most induló kis projektem igaz csak érintőlegesen tartozik a fő témához, azaz a hulladékcsökkentéshez. Azonban az alkotás nemcsak ehhez az életstílushoz áll közel , de hozzám is.

Gyakorlatilag nem tud elmúlni úgy nap az amúgy igencsak túlfeszített életemben, hogy ne "csináljak" valamit, mindig kell valamit készítenem alkotnom. Az évek során fokozatosan álltam rá a régi dolgok újrahasznosítására, újragondolására. És a mostani alkotásom is így kapcsolódik a hulladékcsökkentéshez, még akkor is, ha ebben az esetben a hulladék minimális, és így annak csökkentése sem jelentős.
A háztartásban halmozódó hulladékok csökkentése viszont az alkotással igazi örömöt is jelenthet.
Ráadásul mostanában nagy divat (és nekem is nagyon tetszik) a vidékies hangulatú lakberendezés. Ehhez pedig nem is kell más, mint néhány régi, már megunt, nagymamáktól kapott, kért tárgy, amit vagy átalakíthatunk, más célra, vagy felújíthatunk. Mivel a vidékies hangulatnál a kopottság, és a régiesség, patina megtartása elmaradhatatlan, ezért nem baj, ha nem vagyunk profik. Az így-úgy sikerült tárgyak teszik teljessé a rusztikus hangulatot.
Így nem kérdés, hogy még nagyobb lelkesedéssel vágok bele ebbe a legújabb alkotásba, ami egy ajándék lesz.

A neten böngészve jönnek az ötletek, ez az ajándékötlet is egy ilyen böngészés eredményeként öltött alakot a fejemben.

Hogy mi kell hozzá?

  • Egy régi képkeret - ilyen valószínűleg a legtöbb házban, lakásban akad, de valahol porosodik, mert olyan kép van benne, amit már meguntunk), 
  • jó pár söröskupak - Mivel a dobozos sört az utóbbi időben leváltottuk üveges változatra, így ebből is van jó néhány nálunk. Ezek eddig a szelektív fémhulladék közé kerültek, de most szükségem van belőlük jó néhány darabra.
  • apró fotók - bármilyen lehet, én arcképeket fogok keresni
  • ragasztó
  • festék


És bevezetőnek itt egy fotó arról hogyan indultam.


Elsőnek kicsit megjavítottam a képkeretet, 2 sarkát megszögeltem, ahol gyengének találtam. Utána megcsiszoltam, de csak olyan lusta módon. És a sérüléseket fatapasszal javítottam (ezt nem kell feltétlenül megtenni, de most én egységes felületet szeretnék kapni, így a lepattant farészeket pótoltam).

Száradás után jövök vissza :)

Befejeztem

Eltelt kb. 2 hét, az ajándék amin eddig dolgoztam, időre elkészült, és átadásra is került. Férjem édesanyja most ünnepelte a 70. szülinapját.
Gondoltam, hogy egy kicsit különleges és egyedi ajándékot készítek számára, mégpedig egy családfát.

A képkeret felújításra szorult: szögek cseréje, csiszolás, hiányok pótlása fatapasszal, alapozás, festés.
A söröskupakokat átalakítottam, ici-pici képkeretek lettek belőlük, festettem őket és transzferálással a családtagok arcképeit ragasztottam bele.
Sörös kupakok átalakítás előtt és után
Égetés és alapozás után
Egy maradék bútor hátlap méretre vágása, alapozása és festése után, megfestettem a fát, és ráragasztottam a kicsi képeket. Végül pár levélke következett és a záró lakkozás.

Hulladéktermelés: pár fecni papír a képek kivágását követően, 3 db szög.
Újrahasznosítás: szinte minden alapanyag
Újonnan kellett megvásárolnom hozzá: festék, ecset, lakk, ragasztó (bár ez nekem mind van itthon, mert sokat dolgozok velük).
Ajándék családfa újrahasznosított anyagokból
Az ajándéknak nagy sikere volt, azt hiszem nincs is jobb ajándék annál, amit saját magunk készítünk el.


Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek