Alumínium vagy üveg?

Tegnap hazajött a nagyfiam egy hétre és mikor megkérdezte, hogyhogy üveges sört vettem, szembesítettük legújabb "forradalmammal", azaz a hulladék minimalizálással. Rákérdezett: miért üveg, amikor az alumínium is újrahasznosítható? Miért jobb az üveg?

Őszintén szólva hirtelen nem is tudtam mit válaszolni neki. Csak annyit mondtam, hogy úgy emlékszem, hogy az üveg könnyebben újrahasznosítható. Ráadásul az üveges sör olcsóbb is.

Ennek ellenére bogarat ültetett a fülembe, és reggel kicsit rákerestem: tényleg jobb az üveg mint a műanyag?

Találtam jó pár erre vonatkozó cikket a neten, pár szemelvényt alább olvashattok (az eredeti cikk linkjét jelölöm).

"Az alumínium dobozok újrahasznosításáról

Az alumínium előállítása igen energiaigényes és környezetszennyező, a dobozok lebomlása természetes körülmények között igen lassú (több száz év). Ezek ismeretében észszerűnek tűnik az újrahasznosítás gondolata, hiszen ezáltal energiát takaríthatnánk meg, kevesebb lenne a szemét és kisebb a környezetszennyezés. .... 
A legfontosabb a megelőzés-újrahasználat-újrahasznosítás-ártalmatlanítás sorrendjét betartani.
Szó sincs arról, hogy kétségbe vonnánk az újrahasznosítás fontosságát, de kitartunk amellett, hogy ha van rá mód, először a megelőzésnek ill. újrahasználatnak kell teret engedni. 
Az alumínium dobozok gyártása azon kívül, hogy igen drága (maga a doboz többe kerül, mint a belé töltött ital), energiaigényes és környezetszennyező, teljesen felesleges is. Az italcsomagolások esetében a visszaváltható üveges rendszereket tartjuk támogatandónak, mert a palackok kb. negyvenszeres újratöltése ill. az üveg újraolvaszthatósága miatt a visszaváltható üvegek sokkal kisebb környezetterhelést jelentenek, mint az alumínium dobozok. Igazi megtakarítást az jelentene, ha le sem gyártanák őket - hiszen feleslegesek.
Az újrahasznosítás lehetősége tovább fogja növelni az aludobozok amúgy sem csekély forgalmát, így a megelőzés és újrahasználati rendszerek ellen hat. ....

Összefoglalva tehát: belátjuk, hogy amellett, hogy az aludoboz gyűjtésére jelenleg szükség van - hiszen jobb, ha az alumínium a szemétdomb helyett újrahasznosításra kerül -, hiányoljuk azonban az összetettebb környezetvédelmi szemléletet, amely a csővégi megoldások népszerűsítése helyett a megelőzésre összpontosít."
(http://www.humusz.hu/hirek/az-aluminium-dobozok-ujrahasznositasarol/447)


"Üveg újrahasznosítás

Az üveg 100 százalékban újrahasznosítható, ez a legnagyobb előnye, ráadásul könnyű újrahasznosítani minőségi romlás nélkül. Az üveg újrahasznosítása a légszennyezést 20 százalékkal, a vízszennyezést 50 százalékkal csökkenti, az energiafelhasználást pedig ennél fogva 68 százalékkal mérsékeli.
Az újrahasznosított üveget széleskörűen használják fel az üveggyárak. Üveg újrahasznosítással nemcsak energiát, hanem gyártási költségeket is megtakarítunk és csökkentjük a CO2 kibocsátást.

Fém újrahasznosítás

A fém újrahasznosításával ugyancsak jelentős mennyiségű energiát spórolunk meg, és csökkentjük az üvegház hatású gázok kibocsátását. Az energia 90 százalékát takarítjuk meg, ha újrahasznosítjuk az alumíniumot, ahelyett, hogy új készülne.
Megőrizzük a fém újrahasznosítással a természetes erőforrásokat, így a fémtartalmú ércekét. ....
A legjobb lenne, ha minden ember ráébredne saját felelősségére – nagyobb reménnyel menthetnénk meg a bolygót, ráadásul az újrahasznosítás több munkahelyet is teremtene."
(http://napidoktor.hu/blog/termeszetesen/zoldsegek/meghokkento-szamok-miert-hasznositsunk-ujra/)


"Fehér és színes üveg

A külön gyűjtött, gondosan szétválogatott üvegpalack minőségromlás nélkül újrahasznosítható! Ha összekeverjük a különböző üvegeket, elvész a körfolyamatba szervezett teljes újrahasznosítás lehetősége.
Az üveg előállítása energiaigényes folyamat. 1 tonna újrahasznosított üveg több mint 300 kg-mal kevesebb CO2 kibocsátást eredményez, mint amennyi az eredeti előállítás során keletkezik.
Az igazi újrahasznosítás az, ha a palackokat minél tovább használatban tartjuk. 
A visszaváltható üvegeket átlagosan 40-50-szer tudják újratölteni, amíg használhatatlanná válnak és kikerülnek a körforgásból. A tisztításhoz és szállításhoz felhasznált energia töredéke az újrahasznosított üveg előállításához szükséges energiának. A nem visszaváltható üvegek jó szolgálatot tehetnek a háztartásokban.
"Az alumínium újrahasznosítása
Az alumínium gyakorlatilag végtelenül újrahasznosítható anélkül, hogy a minősége megváltozna. Kedvező tulajdonságai miatt az élet számos területén használjuk. Bauxitból történő előállításának viszont felettébb súlyos környezeti hatásai vannak. A bauxitbányászattal járó természetrombolás, a timföldgyártás és alumíniumkohászat során keletkező szilárd, folyékony és légnemű veszélyes hulladékok, a kohászat magas villamosenergia-igénye mind hozzájárulnak az alumínium termékek hatalmas ökológiai lábnyomához.....
Az alumínium újrahasznosítása a környezeti károk legnagyobb részét kiküszöböli. A légszennyezést például 95%-kal csökkenti a primer alumínium előállításához képest. ...."
(http://www.okollegium.hu/szelektiv-hulladekgyujtes)

Ezek csak a neten pár perc alatt talált rengeteg cikk közül 3, de talán jól mutatja a lényeget:
megelőzés-újrahasználat-újrahasznosítás-ártalmatlanítás

Mégis azonban úgy érzem az eddig olvasottakból, hogy az üveg jobb választás. Bár Gödöllőn a nem visszaváltható üvegeket egyetlen szelektív tárolóba lehet gyűjteni, színek szerint nincs szétválasztva. 
Ti mit gondoltok?
A képen látszik, hogy vegyesen kell/lehet az üvegeket beledobni, Gödöllő

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek