Fürdőszoba hulladék nélkül - 3. rész

A mai naplóbejegyzésemben a fürdőszobában fellelhető és az első két részből kimaradt dolgokat szeretném végignézni. 

Miről is volt szó eddig?

Az 1. részben (http://zero-hulladek.blogspot.hu/2016/01/furdoszoba-hulladek-nelkul-1-resz.html):
 • WC papír
 • WC illatosító
 • WC tisztítás
 • Borotva és borotvahab

A 2. részben (http://zero-hulladek.blogspot.hu/2016/01/furdoszoba-hulladek-nelkul-2-resz.html):
 • sampon, hajbalzsam
 • szappan
 • tusfürdő
 • fogkefe
 • fogkrém
Erre a részre maradt az arcápolás, testápolás, fertőtlenítés.

Az arc- és testápolás alatt értem az arckrémeket, testápolókat, arclemosót.
Én nagyon könnyű helyzetben vagyok, mivel a kozmetikus, akihez immáron kb. 20 éve járok, saját maga készíti teljesen természetes alapanyagokból a krémeket.
Igaz ad saját műanyag tégelyt, de az enyémbe is szívesen beletölti. Ezáltal 3 legyet is ütök egy csapásra: nincs hulladék, teljesen természetes anyagú krémeket tudok használni, és még az ára is baráti.
Tőle arckrémet, arclemosó tejet, és testápolót tudok hozni ily módon.

A kézkrém megint sima liba, mert én magam készítem. Kb. 2 éve beszereztem több alapanyagot, de ezek mind olyan mennyiségűek, hogy még a mai napig is van belőle bőven, hogy elkészítsem a kéz és lábkrémemet (nagyon nagyon száraz mind a kettő, így muszáj kennem). Hulladék maximum annyi volt, ami akkor keletkezett amikor az alapanyag beszerzés megtörtént. Új tégelyt, tárolót nem vettem soha, régieket mostam ki, és használtam fel.

Korábban volt egy fajta krém amit előszeretettel készítettem (itt a linkje: http://lukreciakencei.hu/recept/testapolas/kezapolas/kezkrem-szelfutta-kezekre), de mindig kicsit zsírosnak éreztem, ezért most kerestem másikat, amit a napokban tervezek kipróbálni. Ehhez viszont újabb alapanyagokat kellett beszereznem (http://cosmio.hu/receptek/testapolas/63-kezapolo-krem).


Mi van még a fürdőszobában?

Dezodor - bár tudom nem ideális, de én az Aloe stiftjét használom, nagyon kiadós, nagyon sokáig elég nekem egy. A férjem bőre viszont csak a Gilette gél deo-ját bírja elviselni. Már többször próbálkoztunk mindenféle egyébben, de nem váltak be. Így nagy eséllyel ez megmarad nálunk. De legalább elég tartós, sokáig elég neki, így max 3-4 havonta keletkezik ebből szemét. 

Illatok - Fújós dezodort gyakorlatilag nem használunk. Nekem egyáltalán nincsen, a gyerekeknek szintén nincs. A férjemnek 1 van, de ritkán használja. Mindannyian inkább a parfümöket preferáljuk, de ebből rendkívül kevés fogy. Ha egyszer kifogynak, akkor majd elgondolkodok jobban alternatív, hulladékmentes változatokon.

A korábbi 1. részből kimaradt a WC "kacsa", amit szintén magam készítek. Semmi extra nincs benne, a régmúltból visszamaradt, kinyitható csőrös műanyag flakont töltöm fel saját löttyömmel újra és újra a következő recept szerint:

 • 500 ml meleg víz (vagy még jobb ha a fele mennyiség a narancsos ecet)
 • 3 ek mosószóda
 • 3 ek borax (ezt most már hivatalosan nem lehet kapni kiskereskedelmi forgalomban, esetleg patikában adnak még) - kb 10 csepp Neem olajjal helyettesítem
 • 15 csepp teafaolaj
 • 15 csepp egyéb illóolaj ízlés szerint
 • 1 tk xanthan (ez fogja bezselésíteni)

A löttyöm fertőtlenítő alapanyagot is tartalmaz (borax, neem olaj, teafaolaj), így a fertőtlenítés is megoldódik.

Ha nagyon el van színeződve, koszolódva (meg egyébként a komolyabb nagytakarítások esetén is), akkor natrium-perkarbonátot szórok a wc csészébe, lespriccelem a narancsos ecettel és hagyom állni 15-20 percet. Szépen kifehéríti, és emellett fertőtleníti is a wc belsejét.
(Forrás: bambio.hu)


Borotvahab újabb infok - még nem vágtam bele, de olvasgattam tapasztalatokat. És ezzel el is bizonytalanodtam. Gyanítom, hogy ez is egy olyan termék, amit nagyon nehéz házival helyettesíteni. A férjem a borotva szappantól és pamacstól teljesen elzárkózik (pedig szerintem szexi), a hab elkészítése pedig nem kecsegtet sok sikerrel. A legtöbben azt mondták, hogy elfolyósodik, nem marad hab állagú és nem csúszik elég jól rajta a penge. 
Mindenesetre teszek majd egy próbát és mindenképpen beszámolok róla.

És a fertőtlenítés
Azt tudnotok kell róla, hogy elég lusta vagyok ha takarításról van szó, nem bírom a felfordulást, de nálunk sosincs patyolat tisztaság. Állatok, gyerekek, kertkapcsolatos ház, állandóan ki-be járkálunk, naná hogy cipőben (na jó a latyakos időben nem engedem, illetve az emeletre sem lehet cipővel menni) - magyarul alaposan élünk a házunkban. A fertőtlenítés nálam kimerül annyiban, hogy a fürdőszobák - főképp a WC - legyen mindig teljesen tiszta. 
Az általános takarításomban a fertőtlenítés kimerül a narancsos ecetes felmosóvízben és a tiszta vizes (esetleg narancsos ecetes) portörlésben. A fürdőszobai tisztítószereimbe mindig teszek natrium-perkarbonátot, neem olajat vagy teafaolajat, plusz többnyire mindegyik tisztítószerem alapja a narancsos ecetes lötty, ami fertőtlenít is.
A klórtartalmú tisztítószereket évek óta nem veszem meg, nagy ívben kerülöm őket.

Felelőtlen vagyok? Nem tudom. Még sosem volt emiatt egészségügyi problémája senkinek a családban.
Azt hiszem ezt mindenkinek magában kell tisztába tennie (értitek ugye ;) ?), hogy mennyire érzékeny a fertőtlenítésre. A túlzott fertőtlenítéssel nem igen értek egyet, hiszen nem lakhatunk steril körülmények között, mert mi történik ha kilépek a ház ajatján? Ott nem tudok fertőtleníteni, nem igaz?

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek