Elsősegély csomag hulladék nélkül. Lehetséges?

Amióta önálló háztartást vezetek a férjem társaságában, mindig tele voltunk gyógyszerekkel, különféle egészségügyi eszközökkel. Mivel orvoscsaládba tartozunk, mindig van akitől tanácsot kapunk bizonyos egészségügyi helyzetekre. Emellett törekszem a természetes megoldásokat előnyben részesíteni, de ez sosem megy az egészségünk rovására, hiszen az mindennél (még a hulladékmentességnél is) fontosabb. Ezért gyógyszerek nálunk mindig lesznek a háztartásban, de azokat ésszel és megfontoltan szedjük be. Nálunk a gyógyszeres kosár mindig tartalmaz fájdalom és lázcsillapítót, hasfogót, vitaminokat (ezek elég nehezen fogynak), ragtapaszokat (ezek gyakorlatilag elfogytak az elmúlt pár hónapban). 
Fotó: pixabay.com
A saját elsősegély kosarunkkal szemben, egy zero waste háztartásban az elsősegély csomag is szinte tökéletesen hulladékmentes, ami a következőket tartalmazza ideális esetben:
  • lebomló, műanyagmentes sebtapasz
  • fertőtlenítő hatású szappan
  • sebgyógyító kenőcs
  • üvegtégelyes fertőtlenítő oldat (például jód, lugol)
  • steril gézlapok több méretben
  • vérvételi papírvatta (kisebb sérülések kezelésére jól használható)
  • mindenképpen érdemes az égési sérülések kezelése céljából Aloe Vera növényt tartanunk
A ragtapasz az egyik legproblémásabb és a leggyakrabban használt darabja egy háztartási elsősegély csomagnak. A legóvatosabb családban is gyakran fordulnak elő kisebb balesetek: kés/olló okozta vágás, kisebb égési sérülések. Ezek gyors kezelésére azonnal a ragtapaszhoz szoktunk nyúlni, hiszen könnyű előkapni, csak ledobjuk róla a fóliát, és már ragasztható is a steril kötés a sérült bőrfelületre. Ráadásul, elsősorban kisgyerekes családoknál jellemző (saját tapasztalatom alapján írom ezt), hogy a gyerekek imádnak sokszor mindenre (is...) ragtapaszt kérni, főleg olyat ami szuper cuki mintás. Ez a típusú ragtapasz nálunk már a múlté, szerencsére a gyerekek kinőttek ebből a korból. 
Jelenleg még van egy pár guriga ragtapaszunk, amit egyszerű gézzel alkalmazunk, ha szükséges. Erről sajnos semmi konkrét információt nem találtam, de általában ezen a ragtapaszok esetében, valamilyen textil alapra felvitt szintetikus kaucsuk ragasztóréteg biztosítja a ragasztóhatást. Az biztos, hogy a használt ragasztószalagot csakis a kommunális szeméttárolóba lehet kidobni, ezért törekedjünk ezek használatát minimalizálni.
Mivel nem szeretnék újabb műanyagból készült tapaszt venni a jövőben, ezért utánanéztem az alternatív megoldásoknak. Őszintén szólva nem jártam tökéletes sikerrel, így csak kompromisszumos megoldások jöhetnek szóba. A következő lehetőségeket találtam:
  1. Webáruházban és némely patikában kapható bambusz illetve pamut alapú sebtapasz, amelynek elméletileg minden része komposztálható (Patch, Organii vagy Movo Plast márka). Azonban a használt, szennyezett sebtapaszt nem tartom biztonságosnak a komposztra dobni. A kommunális szeméttárolóban viszont még mindig jobb, ha természetes alapú hulladékot dobunk, mint bármilyen egyéb szintetikusat.
  2. Találhatunk papír alapú ragtapaszt (Pharmamed) is, amivel például a géz rögzíthető a sérült bőrfelületen, de sajnos ez is anyagában műanyaggal kombinált, így ez sem ideális megoldás. Ehhez természetesen (ugyanúgy mint a textilalapú ragasztócsíkok esetében) szükséges valamilyen steril lapot hazsnálni, ami a sérült felülettel találkozik. Ez lehet tiszta pamut gézlap, vagy papírvatta.
  3. Kivághatunk rugalmas pamut textil csíkot is (például pólófonal darabkát), amelybe az előző módszerhez hasonóan steril gézlapot vagy papírvattát helyezünk. A textil rész mosható (bár a steril tisztítása okozhat némi problémát), vagy komposztálható (erre ugyanaz vonatkozik mint a lebomló sebtapaszra: én nem tenném a komposztra, de még mindig jobb egy ilyen anyagot a kommunálisba dobni, mint a szintetikusat).
+1 ötlet: ha kizárólag a gyerekek kedvéért szeretne valaki mintás ragtapaszt, akkor egy teljesen egyszerű ragtapasz is feldobható, ha vékony, mintás textilt ragasztunk rá.
+ még 1: a gyerekek részére textilből könnyedén készíthetünk játék ragtapaszt, ez remélhetőleg csillapítja a tapaszolási vágyulat, és valós sérülés esetén elfogadják az egyszerű ragtapaszt is.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
Minden támogatásért hálás vagyok, mert ez már nem hobbi, hanem kőkemény munka: PATREON TÁMOGATÁS
Ha elakadnátok az úton, akkor a Dobd ki a szemetest! című könyvem sokat segíthet. Ha pedig még további tanácsra van szükségetek, akkor kérjétek a személyre szabott egyéni tanácsadást tőlem.Forrás:
https://benu.hu/cikk/a-hamositok-alkalmazasa/
https://www.hazipatika.com/Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek