Lakásban laksz és komposztálnál?

A hulladékcsökkentés egyik alapszabálya a komposztálás. Egy átlagos háztartás hulladékának 1/3-a komposztálható. Ha semmi mást nem csinálunk, csak a háztartási hulladékunk ezen részét a megfelelő helyre tesszük, akkor már egy jó nagy adag szeméttől mentesítettük a háztartásunkat. Én rendkívül fontosnak tartom a lebomló hulladékok megfelelő kezelését, hiszem, hogy kötelességünk visszaadni a természetnek amit a természettől kölcsönvettünk.
Egy átlagos európai háztartás hulladékának összetétele.
Aki kertes házban lakik, annak viszonylag egyszerű a helyzete, hiszen a kert egy félárnyékos sarkában könnyedén kialakítható a kerti komposztáló. Ma már rengeteg féle "színes-szagos" komposztáló tároló kapható, akár műanyagból, akár fából. De nagyon könnyen elkészíthető házilag is maradék faanyagból, vagy például raklapokból. Az első képen látható saját komposztálónk a ház felújításából megmaradt deszkákból készült, amit szintén maradék páccal kentem le. Korábbi házunknál viszont 2 nagyméretű műanyag komposztládánk volt. Funkcióját az is tökéletesen ellátta, azonban kevésbé volt vonzó a szemnek. 
Ha van elegendő területed, akkor még csak komposztládás sem igazán kell építeni, hiszen egy komposzthalom is tökéletes arra a célra, hogy a lebomló háztartási hulladékunk komposztálódjon. Gondolj csak a nagyszüleink falusi trágyadombjának nevezett komposzthalomra. Minden lebomló hulladékot oda dobtak, amit a háziállatok nem ettek meg. 
Fotó: pixabay.com
A lakásban, társasházban lakók többsége azonban rendszeresen azzal a gonddal szembesül, hogy nem tudja megoldani a komposztálható hulladékuk megfelelő elhelyezését. Ez pedig további problémákat von maga után:
  • Nem tudja tovább csökkenteni a háztartási hulladékának mennyiségét.
  • Elfolyósodó, esetlegesen bebüdösödő kommunális hulladékot kell tárolnia.
  • Az ilyen, zöld hulladékkal vegyített kommunális szemét tárolásához valamilyen megoldást kell találni, ami legtöbbször egy műanyag szemeteszsák.
  • A szemeteszsákot nem tudja elhagyni a háztartásában.
  • A mai lakóközösségek belső előírásai a legtöbbször előírják a kommunális szemét zsákolását, azzal a céllal, hogy a közös kommunális hulladékgyűjtő tisztábban tartható legyen.
Szóval ezeket a problémákat látva, teljesen át tudom érezni, hogy mielőbb szeretnének megoldást találni azok, akik nem kertes házban laknak. A mai társadalmi és gazdasági rendszerben egy társasházi családnak is van azért megoldás a komposztálható hulladékának megfelelő tárolására. Az biztos, hogy ehhez is szükséges a lakók részéről tudatosság és az odafigyelés. 
  • A lakóközösség készíthet saját komposzt-tárolót a ház melletti félreeső zöld területen (ennek mikéntjéről érdemes megkérdezni a helyi önkormányzatot, a legtöbb esetben támogatják a kezdeményezést). 
  • A lakásban élő család megkérdezheti kertes házban élő ismerőseit, rokonait, barátait, hogy befogadnák-e tőlük rendszeresen a komposztálható hulladékot.
  • Szerencsére egyre több helyen található közösségi komposztáló, amit bátran használhatunk.
  • A sharewaste.com alkalmazás olyan applikáció, amely megmutatja hogy a környezetünkben kik fogadnak be komposzt hulladékot, és kik azok akik keresnek befogadó helyet. 
  • Végezetül léteznek különféle beltéri komposztáló rendszerek is, amelyek közül a gilisztakomposztáló viszonylag egyszerűen elkészíthető otthon is. Ezekről és az elkészítés módjáról részletesen a Dobd ki a szemetest! Hulladékcsökkentés lépésről lépésre könyveben olvashattok. 
Ha további segítségre, tanácsra lenne szükséged, akkor kérlek nézd meg a honlapomat: HULLADÉK NÉLKÜL

Diagram forrása: Aluminum Recovery From Multimaterial Tetra-Pak Waste Pyrolysis - Scientific Figure on ResearchGate. Available from: https://www.researchgate.net/figure/Municipal-waste-composition-in-EU-13_fig2_332459363

💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek