Dobd ki a szemetest! 2020 kihívás FEBRUÁR

A Dobd ki a szemetest! 2020 kihívás rendületlenül folytatódik, nincs egy pillanatnyi megállás sem, hiszen a klímaváltozás is folyamatos. Így mi sem pihenhetünk!

A Lelkesedés kiadóval közösen indított egész éves eseménysorozatunk februári kihívottja pedig
Varga Judit, ismertebb nevén Juditu (diy és életmódblogger), akivel korábban tévés barkács témájú műsorokban is rendszeresen találkozhattatok.

Juditot már valamennyire ismerem évekkel ezelőttről, hiszen barkácsötleteivel engem és Panni lányomat is erőteljesen inspirált. Már akkor is az újrahasználat híve volt ő is és mi is. Azonban személyesen csak tavaly találkoztunk, amikor a Dobd ki a szemetest! című könyvemet kérésére személyesen dedikáltam neki. A téma annyira magával ragadta Juditot, hogy a könyv elolvasása után cikket is írt róla a blogjában
Fotó: https://juditu.hu/a-hulladekmentesebb-szemleletrol/
Most azonban ennél többre kértem fel, nevezetesen arra, hogy lépjen tovább.
Hogy honnan is? 
Eddig mindent szelektíven gyűjtött, figyelt a fogyasztás minimalizálására, szinte mindent, amit csak tud újrahasznál valamilyen formában, bizonyos eldobható eszközöket (pl. arctisztító korong) már korábban elhagyott, rendszeres szemétszedő magánakciókat folytat, közösségi komposztálót épített (igen, ő maga szerelte össze fa deszkákból). Azonban ahogy végignéztük a hangulatos kis lakása minden egyes szegletét, közösen fedeztük fel, hogy mennyi mindenben tudna/szeretne még fejlődni, változtatni.
Turkáltunk a kukában :) (Fotó: Juditu)
Minden egyes kérdéses területet átbeszéltünk, és a legtöbbre kerestünk és találtunk alternatív megoldást is. Judittal könnyű dolgom volt, mert kimondottan nyitott a változtatásokra. Igaz van néhány terület, ahol most még (remélem csak egyenlőre) elzárkózik az alternatív megoldásoktól (pl. arckrémek, női intim eldobható eszközök).
Ez a Szív-M szappan mennyivel vonzóbb mint egy műanyag flakonos tusfürdő! (Fotó: Juditu)
Végül Judit vállalásai a következők lettek:
 1. Műanyag szemeteszsák leváltása valamilyen alternatív megoldásra, amelyekkel kísérletezni fog: papír, textil, újrahasznált műanyag - társasházban laknak, így mindenképpen kell valamilyen megoldás a kommunális szeméthez, mivel a szabadban álló kukákból a sok fás területen a madarak és a szél rendszeresen széthordják a környéken a szemetet. 
  A műanyag szemetes zsákra megoldást kell találni (Fotó: Juditu)
 2. Konyhai nedves takarító törlőkendőről elsőként nem akart Judit lemondani (hisz számára sokszor a munkájához is hasznos tisztítóeszköz) , de annyi kompromisszumot kötöttünk, hogy újrahasználja ezeket. 
  A nedves konyhai törlőkendő mindenképpen újrahasználatra kerül a jövőben (Fotó: Juditu)
 3. Flakonos tusfürdő helyett szappan használata. 
  A Szív-M szappanokkal Franciska is elégedett. (Fotó: Juditu)
 4. Műanyag hulladék (mely az élelmiszerek vásárlásából származik elsősorban) radikális csökkentése, ennek megoldására beiktatja a vásárlási útvonalába a Ligeti Csomagolásmentes boltot, hiszen ez könnyen megközelíthető számára. 
  A jövőben Judit nem szeretne ilyen fiókot látni a konyhájában (Fotó: Juditu)
 5. Palackos szénsavas ásványvíz elhagyása, szükség esetén szikvízre váltása. Mivel ezt a változtatást éppen a napokban, tőlem függetlenül kezdte el bevezetni, ezért egy plusz vállalást tett még, ami Judit számára nagyon nehéz lépésnek számít: a textilöblítőt fokozatosan kivezeti a háztartásából, melynek első lépéseként csak fél adagot fog használni, a másik felét vízben oldott citromsavval pótolja. 
A kihívás hivatalos időtartama: 2020. február 6. – március 6.
A kihívás időtartama alatt a Lelkesedés Könyvek webshopjában (https://tinyurl.hu/M8UB/) megvásárolt minden Dobd ki a szemetest! hagyományos vagy e-könyv árának 15%-át (azaz 700 Ft/db összeget) a Judit által megnevezett környezetvédő szervezetnek adományozunk: Jövő Öko Nemzedéke Alapítvány.

Fontos! Rendeléskor ne feledd el beírni a megjegyzés rovatba: JUDITU


💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek