Kézápolási módszerem és selyemfűméz

Amikor kézápolásról van szó, akkor az én szemeim előtt a saját kezem jelenik meg. Álmaimban pihe-puha kezem és problémamentes körmöm van. A valóság azonban igencsak mást mutat: szinte mindig száraz kéz, beszakadozó körömágy - rendszeres ápolás nélkül ez jellemzi a kezeimet.
A helyzeten igen csak sokat ront a tény, hogy télen a hideg miatt, jó időben a kertészkedés miatt problémás a helyzet, azaz gyakorlatilag nincs olyan időszak az évben, amikor ne küzdenék a kezem (és egyébként a lábam) szárazságával. A megoldás egyszerű: rendszeres ápolás, krémezés. Már megszoktam, nem gond. 
A gond inkább akkor jelentkezett, amikor drasztikusan változtattam az életmódunkon, és a zero waste háztartás mellett köteleztem el magam. A háztartási hulladék termelésnek pedig igen komoly részét képezi a fürdőszoba illetve a kozmetikumok révén keletkező szemétmennyiség.
A hulladékcsökkentéssel egyidejűleg a kozmetikumok minimalizálása, a természetes összetételű szerek bevezetése is elsőrangú helyet kapott a szemléletmódomban. Azonban így még nehezebb helyzetbe kerültem, hogy megtaláljam a kézápolásomhoz ideális eszközöket, krémeket. Végül megállapodtam a kozmetikusom által készített testápolónál (amit kézkrémnek is használok), és az olivaolajnál (vagy bármilyen egyéb olaj). Illetve pár hete kezdtem el használni a Selyembalzsamot, amely egy selyemfű méz természetes, kezeletlen méhviaszából/propoliszból készült bőrápoló balzsam. A Selyembalzsamot az Officina Merta-tól kaptam ajándékba, kipróbálásra, hogy az erősen kiszáradásra hajlamos kezemen tegyek vele egy próbát és mivel nagyon megszerettem, ezért örömmel mutatom meg nektek is.
De ne szaladjunk ennyire előre.
Pár gondolatot engedjetek meg a selyemfűről, és a belőle készülő mézről. A Selyembalzsam illatos, aromás bőrápoló balzsam. Ez nem véletlen, hiszen a természetes méhviasz nyomokban tartalmaz egyaránt mézet és propoliszt is, ezért van a balzsamnak annyira intenzív mézillata (én egyébként is nagyon szeretem a méz illatát).
A selyemfű (selyemkóró, vaddohány, Asclepias syriaca) Észak-Amerikából származó növény, amely Európába 1969-ben került, Magyarországon először 1937-ben említik a Dunántúlon, az akáccal megközelítőleg egy időben került hazánkba. Homokos talajon gyorsan terjedő invazív növényféle, mely képes kiszorítani az őshonos növényeket. A selyemfű nektár gyűjtési ideje egybeesik a napraforgó virágzásával, így ha a méhészek selyemfüvön legeltetnek, akkor kialakulhat a méheknél  pollenéhség. DE a selyemkóró méze rendkívül intenzíven illatos és aromás. Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik virágporát, így allergiások is fogyaszthatják. Egy vegyes virágméz valószínűleg jobban szolgálná a természet biodiverzitását, azonban a selyemfű méz a kedvező hatása (lásd allergiások is fogyaszthatják) miatt hasznos alapanyag és élelmiszer.
Fotó: pixabay.com
Egyszóval a selyemfű méznek van pro és kontra oldala is. Véleményem szerint a selyemfű méz alapú kozmetikumoknak a fentiek ismeretében is van létjogosultsága, hiszen a nagyon érzékeny bőrűek vagy allergiások is bátran használhatják.
A kis kitérő után térjünk vissza kézápolási rutinomra. Olyan típusú a kezem, hogy erősen ki tud száradni, ráadásul tetézi a problémámat, hogy a körömágyam erőteljesen nő és tapad rá a körmömre. Ezért fokozott odafigyelést igényel, különben fájdalmasan repedezik. Ennek megelőzésére egy viszonylag gyors, egyszerű, de rendszeres kézápolási rutint vezettem be sok évvel ezelőtt. Ez a rutin pár éve alakult át a zero waste életmódnak megfelelően a következőképpen:
  • Beáztatom a kezem (nem túl sokáig, max 5 percre) - vagy tusolás után végzem el ezeket.
  • Visszatolom a körömágybőrt a körmömről.
  • Bőrvágó kisollóval (nagyon jó minőségű manikűr készletet javaslok, mert az gyakorlatilag egy életen át kiszolgál) levágom a bőrt (nekem kevés a visszatolás).
  • Méretre vágom és reszelem a körmömet, aminél én az üveg köröm reszelőre esküszök, mivel a tapasztalatom szerint ezzel sokkal simábbra, akadásmentesen lehet reszelni a körmöt.
  • Olajjal átkenem a körmömet, kiemelten figyelve arra, hogy a körömágy is alaposan kapjon az ápoló olajból (ami többnyire egyszerű olívaolaj).
  • Kézkrémmel - jelen esetben a Selyembalzsammal átdörzsölöm az egész kezemet. 
A tapasztalataim: a Selyembalzsam sokkal zsírosabb egy átlagos kézkrémnél, vagy a korábban használt testápolónál, ennek ellenére nagyon jótékony hatását már pár nap rendszeres használat után is tapasztaltam. Napi egy alkalommal kentem be vele a kezem (főként este, lefekvés után, hogy ne zsírozzam össze a környezetemet), és másnap estig sem jelentkeztek a jól ismert kézszárazságból adódó tünetek: érdes tapintás, akadozó bőr, és nem túl vonzó látvány.
Azt gondolom, hogy a Selyembalzsam tartós részévé tud válni egy zero waste fürdőszobának, hiszen a természetes alapanyagával, és a környezetbarát fém tégelyes csomagolásával tökéletes kozmetikum lehet egy olyan háztartásban, ahol a méz, mint állati eredetű kozmetikum fellelhető. 

Ha további segítségre, tanácsra lenne szükséged, akkor kérlek nézd meg a honlapomat: HULLADÉK NÉLKÜL

💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy fenntartható bolygó és fenntartható élet elérése mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚Források: 
felsofokon.hu
kertesz.blog.hu
selyembalzsam.hu
termeloimagyarmez.hu


Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek