Spekulatius keksz nem csak karácsonyra

Ez a fűszeres keksz nagyon finom, a reggeli kávézáshoz vagy délutáni teázáshoz is ideális. Nem túl édes, így bátran tehetsz hozzá házi levárt, mogyorókrémet, viszont nagyon porhanyós, nem keményedik meg. Egy jól záródó dobozban hónapokig eláll. Ha ünnepi alkalomra készíted, akkor a keksz elkészítéséhez eredetileg használatos formát használhatsz, de egyébként bármilyen  - akár négyzetekre vágott - forma is tökéletes. Ez nem fog változtatni az ízén. 

A keksz receptje:


Hozzávalók:
·        50 dkg kukoricaliszt vagy zabpehelyliszt
·        20 dkg puha vaj
·        15 dkg barna nádcukor (lehet belőle többet is tenni hogy édesebb legyen)
·        2 db tojás
·        4 evőkanál 1,5%-os tej
·        1 kávéskanál őrölt fahéj
·        1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
·        1 kávéskanál őrölt kardamom mag
·        1 kávéskanál őrölt gyömbér
·        késhegyni őrölt fehérbors
·        1 csomag sütőpor
·        1 csipet só
A lisztet keverd össze a sütőporral, a fűszerekkel, a cukorral, a sóval. Add hozzá a tojásokat, a vajat és a tejet. Alaposan gyúrd össze, és mehet a hűtőbe egy éjszakára. 
A sütőt melegítsd elő 180 C fokra. A formákat töltsd meg a tésztával. Mehet a sütőbe. 10-15 perce.
Figyelj a sütési időre, mert nagyon könnyen megég!

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek