Kijavítom, tovább használom - Az 5K harmadik szabálya

Van nekünk egy szép madáretetőnk - vagyis szép volt valaha. Kb. 6 éve vettem, nagyon drágán, és bár akkoriban is ugyanúgy voltak több más madáretetőink, ez egy tipikus impulzusvásárlásom alkalmával csak bekerült a háztartásunkba. Őszintén szólva nem bántam meg, még mindig imádom. Azonban a 6 év igencsak meglátszik rajta. A teteje beszakadt, és bár a szerkezete stabil, de a madaraknak így már nem nyújt védelmet. 
Az impulzus vásárlásaink számát gyakorlatilag a nullához sikerült közelítenünk, így most már fel sem merült, hogy ezt a régi és leromlott állapotú madáretetőt anélkül cserélném le, hogy adnék neki még egy esélyt. 
A jó időnek köszönhetően rengeteget vagyok a kertünkben és szépítgetem azt. Esténként pedig bújom a netet különféle inspiráló ötleteket gyűjtve. Így akadtam rá egy csomó képre a Pinteresten, ahol a madáretetők tetején moha, kövirózsa és különféle pozsgás növények növekedtek. Rögtön tudtam, hogy ez lesz az a bizonyos második esély, amit a madáretetőm is megkap. Az agyam már be is indult, és láttam magam előtt a folyamatokat, hogyan lehetne kivitelezni. 
Majdnem egy teljes napunk ráment, de sikerült, szerintem gyönyörű lett. De beszéljenek a képek helyettem:

A madáretető felújításának folyamata:

Szükséges hozzávalók:
 • maradék linóleum (PVC padló) darab - a mi 6 szögletű madáretetőnkhöz egy kb. 1 m2-es darab bőven elég volt. Ezt egy barátunktól kaptuk, akik mostanában újították fel a lakásukat, és a linóleum éppen kidobásra várt. Én ebből mentettem ki egy darabot, hogy ne a kukában végezze, hanem picit meghosszabbítsam a madáretető segítségével az életútját.
 • maradék padló szegély léc - a korábbi padlócseréből maradt nekünk, de mivel nagyon jó kemény fából készült, nem dobtam ki (gondoltam jó lesz az még valamire).
 • kis darab tyúkháló - a kerítés felújításunkból maradt meg.
 • pozsgás növények
 • virágföld
Szükséges eszközök:
 • fogó
 • szögek
 • vékony facsavarok
 • csavarhúzó
 • kalapács
 • kézi tűzőgép (nem az irodai, egyébként ez elhagyható, de ez nagyon sokat segített a kivitelezésben)
Felújítás:
Elsőként a régi rossz tetőt leszereltem a madáretető vázáról. Szerencsére a váza (oldala, alja) teljesen ép. A tető leszedésével egy fél vödörnyi hulladékom keletkezett. Mivel korábban kátránypapírral volt elkészítve a tető, így ezt csak a kommunális gyűjtőbe tudtam csak dobni. A tető növényi hulladékos része pedig a komposztra került.
Következő lépésként méretre vágtam a PVC padlót. Az én madáretetőm esetében 6 db háromszögletű darabra volt szükség. Ezeket a tűzőgép segítségével ráerősítettük a tetőszerkezetre.
A fa szegélylécekből 6 db-t méretre vágtunk, ezek akadályozzák meg a virágföld lecsúszását a tetőről. Szegélyléc helyett bármilyen rúd, vagy akár vastagabb faágak is megfelelőek lehetnek. 
Ezekkel a mi tűzőgépünk nem birkózott meg, ezért szögekkel és kalapáccsal próbálkoztunk, sikertelenül. Végül facsavarral tudtuk stabilan rögzíteni a szegélyeket.
Utolsó előtti feladat a tyúkháló rögzítése volt, amelyet szintén percek alatt a tűzőgép segítségével tudtunk rögzíteni.
Gyakorlatilag ezzel elkészült a madáretető, és csak arra vár, hogy megtöltsem virágfölddel és a növényekkel. A virágföldet rászórtam a tetőre, amit a rács elég jól meg is tartott. A növényeket kisebb részekre szedtem, és a gyökerüket óvatosan bedugdostam a fémháló alá. Végül még a kritikus részekre szórtam virágföldet, és kicsit megnyomkodtam.
EGY ÓVATOS LOCSOLÁSSAL PEDIG ÚTJÁRA INDÍTOTTAM EGY SZEBB, NÖVÉNYEKKEL TELI VILÁGBA. REMÉLEM A MADARAKNAK IS FOG TETSZENI. TI MIT GONDOLTOK?
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod, hiszen egy háztartás hulladékának minimalizálása mindannyiunk érdeke! Te is tehetsz a környezetedért, igenis minden apró lépés számít! Tarts velem ezen az úton!
Ahhoz hogy ne maradj le a friss Facebook posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként! (így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ), illetve feliratkozni a blogra (bal oldali menüsorban a blogon), hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések. You Tube csatornámon pedig időről-időre jelentkezem hulladékcsökkentő kisfilmjeimmel. Továbbá már az Instagramon is megtaláltok, ha csak gyorsan képes inspirációkra vágytok.
💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚

Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek