57 éve történt, hogy legyártották az első neylon zacskót

Az első neylonszatyokat egy svéd Celloplast nevű cég gyártotta. A cég cellulózfóliát gyártott, 1960-ban szabadalmat az USA-ban egy úgynevezett "csomagolási célú cső" termékre. Az 1970-es években már sorozatgyártásban készültek, a 80-as évek elejére pedig világszerte elterjedt és etalonná váltak. Természetes mindennapi használati tárgyainkká váltak azok a neylonzacskók, amik lebomlását (már ha lebomlik) csak tippelni tudják a kutatók. Jelen tudomány állása szerint akár 200-1000 évig is a természetben maradnak változatlan formában. Vajon hány m3 káros műanyag zacskó halmozódik 1960 óta a világban??
A változás, változtatás igénye egyre több emberben benne van.

Egyre többen látják és megértik, hogy nem jó irányba haladunk, nagyon nem jó irányba.

Ha csak egy picit is tudunk változtatni, akkor miért ne tegyük meg? Én megtettem. Közel 2 éve teljesen elhagytam a háztartásomból a neylonzacskókat.

A hulladék nélküli háztartás egyik alapja, hogy nem kérünk a vásárlásaink során neylon szatyrot. Aki ennél az első lépésnél egyel továbblép, az már a vékony műanyag zacskókat sem kéri. Helyette a tökéletes alternatívát az igény szerint használható, különféle méretű textilzsákok jelentik. Eddig én a saját illetve édesanyám által, maradék anyagokból varrt zsákjait használtam. Ebben az esetben többnyire számolnunk kell azzal, hogy a zsák súlya az esetek nagy részében hozzáadódik a termékhez. Ezáltal a hulladékmentes vásárlásnál számolnunk kell valamennyi többletköltséggel.
Kreatív alkotótársaim kidobásra szánt függöny anyagából is varrnak ilyen zsákokat, ennek nagy előnye, hogy gyakorlatilag elenyésző a súlya. Ezzel az esetleges többletköltségektől meg lehet szabadulni.
Most lehetőségem nyílt az OldBlue támogatásával tesztelnem hasonlóan pillekönnyű zsákokat. Több hét használat után bátran kijelenthetem, hogy igazán beváltak. Ez jó alternatívát jelenthet azoknak, akik a háztartásukat szeretnék hulladék nélkül vezetni, de nincs eszközük az otthoni varrásra. A „SokszorZacskó” névre hallgató zsákok vetex anyagból, behúzható zsinóros zárással vagy anélkül „csupaszon”, 3 féle méretben készülnek.

"SokszorZacskó" az első bevetésre várva
A nagy ideális pékárunak, vagy nagyobb mennyiségű zöldségfélének (p. burgonya). Akár 2-3 kg krumpli is belefér. Én általában 2 kg körüli mennyiséget vásárolok, bírta a strapát, nem szakadt el. A közepes méret ideális volt gyümölcsöknek. A legkisebb pedig szintén gyümölcsnek, vagy magoknak (pl. dió) volt jól használható.

Egy piacos nap végén
Természetesen a zsákok a használattól elkoszolódnak. A megszokott 40 fokos programon mostam a zsákokat, az egyéb világos illetve fehér ruhákkal együtt. Volt alkalom, amikor a ruhákkal együtt a szárítógépben is teszteltem. A több hetes intenzív használat után sem vettem észre rajtuk semmilyen változást. Még belegondolni is hátborzongató, hogy ha nejlon zacskókat kértem volna a SokszorZacskó helyett, akkor mennyi soha le nem bomló műanyaggal terheltem volna a környezetet.
A mosások után csak enyhén gyűröttek lettek
A SokszorZacskó gyártásánál fontos szempont volt a tartósság, és a megfizethetőség. Ez a két kombináció valóban jó megoldást nyújt azoknak, akik nem tudnak/szeretnének „home made” zsákokkal bajlódni.
A SokszorZacskó textilzsákok csomagban hamarosan a Háztartásom Hulladék Nélkül blogon keresztül meg is vásárolhatóak. A csomag éppen annyi SokszorZacskó-t tartalmaz, ami egy átlagos háztartásban kényelmesen helyettesíteni tudja a káros műanyag zacskókat a bevásárlások alkalmával: 2 nagy (35x40 cm), 2 közepes (25x35 cm) és 2 (25x20 cm) kicsi zsákot. Két típusú csomag lesz rendelhető: zsinórosan behúzható, vagy „csupasz”, zsinór nélküli.
A SokszorZacskó textilzsákokra semmilyen címke, felirat vagy logó nem került. Ezzel azt a célt kívánjuk elérni, hogy az árát a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk. 

Leggyakrabban olvasott cikkek