Ozone Zöld Díj 2017 - Hivatalos sajtóanyag

Pár napja eldicsekedtem azzal, hogy a 2017-es OzoneTv Zöld Díj pályázaton, a magánszemély kategóriában megkaptam az első díjat, amire nagyon büszke vagyok.

Azonban maga a díj minden szempontból is kiemelkedő fontosságú és évről évre népszerűbb. 2017. október 14-én nyolcadik alkalommal adták át az OzoneTv Zöld-díjakat, ami a környezettudatosság elengedhetetlen szerepére hívja fel a figyelmet. A természetvédelemmel foglalkozó műsorairól ismert csatorna 5 kategóriában választotta ki a rekordmértékű pályázók közül a legkreatívabb ötleteket és innovációkat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.
Úgy érzem az emberekben tudatosítani kell, hogy már egyetlen ember is sokat tehet az élhetőbb környezetért. A Háztartásom Hulladék Nélkül facebook csoport több tagja is elismerésben részesült a díjátadón. Mindenképpen fontosnak tartom, hogy egy részletesebb beszámolót írjak az eseményről, amelyben a többi díjazottat is bemutatom pár szóban.

A programot a Zöldgömb Fesztivál 2017 rendezvény keretén beül az Akvárium Klubban rendezték meg, ahol a zsűri elnöke, Dr. Béres András, a Herman Ottó Intézet szakmai ügyvezető helyettese nyitóbeszédében kifejtette: tapasztalatai szerint kifejezetten fontos, hogy a pályázók egy ilyen eseményen megmutathassák magukat és követendő példát állítsanak az emberek számára.
Nagyon sok kiemelkedő és szemléletformáló pályamunkával találkoztunk, az elektromos autózástól, az éghajlatváltozáson át a fogyatékkal élők bevonásáig. Az egyszemélyes civil kezdeményezések is igazolják, hogy már egyetlen ember is sokat tehet az élhetőbb környezet megteremtéséért” - mondta Dr. Béres András.

A magánszemélyek kategóriájában, ahogy korábban már írtam nektek, a Háztartásom Hulladék Nélkül blogommal én lettem az első. A blogban tanácsokat adok azzal kapcsolatban, hogyan lehet zöldebb, környezettudatosabb, és mindenekelőtt minimális hulladéktermelő háztartást vezetni. A blog mellett működő Facebook oldalon keresztül szeretném még több környezettudatos gondolkodású emberhez eljuttatni a tapasztalataimat. Továbbá jelenleg közel 12.000 fős Facebook közösséget is kialakítottam a témában, annak érdekében, hogy minél több háztartás tudatosan figyeljen a háztartási hulladék mennyiségének minimalizálására. 

Iskola, óvoda kategóriában a Tisza-parti Általános Iskola emelhette magasba a díjat, akik jótékonysági futást és kórházban lévő beteg gyerekeknek mesekönyv gyűjtést szerveznek, mellette pedig fűszerkert, gyakorlókert, mezítlábas ösvény és komposztáló létrehozásával szeretnék jobbá tenni a világot. 

A PET Kupa nyerte a civil szervezetek kategóriáját, amely úttörő megoldásaival szórakoztató és csapatépítő kalanddá varázsolja a szemétszedést. A projekt felderíti a legnagyobb PET palack lerakóhelyeket a Tisza mentén, és az így gyűjtött szemétből versenyzésre alkalmas hajókat készítenek. Az elmúlt 5 évben már 47 hulladékhajót építettek. Aktivitásuk 180 súlyosan szennyezett terület felderítését, 18 tonna szennyező anyag eltávolítását és 27 szennyezett terület megtisztítását eredményezte. 

A kkv kategóriában két nyertest is hirdettek: a Water&Soil Kft. innovációjának segítségével akár 50%-kal csökkenthető a szükséges öntözővíz mennyisége, ami egy vízben oldódó anyagnak köszönhető. A második nyertes, a Seed bonbon, akik papírhulladék újrahasznosításával alkotnak színes édességet imitáló, virágmagot tartalmazó papírformákat, azaz magbonbonokat. 

A nagyvállalatoknál a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. és a Nissan Sales CEE Kft. állhatott a pódium tetejére. Előbbi a Szemléletformáló és Újrahasználati Központjaiért, melyek célja, hogy megismertessék és elfogadtassák a társadalommal a hulladékok korszerű szelektív gyűjtését. Az újrahasznosított tárgyak mellett interaktív tanórákkal növelik a környezettudatosságot a lakosságban. A Nissan egy olyan egyedi energiatárolási rendszer kidolgozásáért részesült elismerésben, amely lehetővé teszi, hogy az emberek saját maguk újrahasznosítsák a Nissan LEAF-jük akkumulátorát. 

A teljes lista:
Nagyvállalat kategória:
Civil szervezet kategória
  1. helyezett: PET kalózok (Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület)
  2. helyezett: Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület és Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány (JÖN)
  3. helyezett: Muzsikál az Erdő Alapítvány
Iskola, óvoda kategória
  1. helyezett: Tisza-parti Általános Iskola
  2. helyezett: Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvodák Szabadság téri telephely 
  3. helyezett: Lakiteleki Iskola és Észak-Kelenföldi Óvoda Újbudai Palánták Óvoda Telephely
KKV kategória
Magánszemély kategória
  1. helyezett: Tóth Andrea
  2. helyezett: Lenner Ádám
  3. helyezett: Kocsis Dóra és Német Edvárd
Különdíj: Dr. Erdős László

Forrás: OzonTv


Megjegyzések

Leggyakrabban olvasott cikkek